Günümüzde bankalara dokunmadan bir hayat sürmek neredeyse imkânsız hâle gelmiştir. Bu nedenle zaman zaman satın almamız ya da ödeme yapmamız gereken durumlarda bankalardan kredi kullanımı yaparız. Fakat kimi durumlarda da kredi başvurumuz olumsuz olarak sonuçlanır. Bu noktada bankalar, size kredi red nedenleri olarak 01, 09, 10, 11, 12 gibi sayılarla sebep gösterir. Oldukça karmaşık ve sorunsal olarak görülen bu durum karşısında kullanıcılarımızı aydınlatmak istedik.
Kamu ya da özel olsun tüm bankaların kendi kurumsal kredi kullandırma politikaları bulunmaktadır. Bu noktada VakıfBank 1350 kredi puanı olan birine kredi verirken, aynı miktardaki krediyi aynı kredi puanına sahip başka birine DenizBank vermeyebilir. Buradan çıkaracağımız sonuç ise her bankanın kredi değerlendirme kriterleri olarak belirledikleri farklı olmaktadır. Ancak olumsuz sonuçlanan kredilerin ret sebebi nedir acaba?
Makale İçeriği
Kredi Red Nedenleri
Kredi başvurularının değerlendirilmesindeki en büyük kriter, hiç şüphesiz başvurunun kredi notudur. KKB’nin bir markası olan FİNDEKS tarafından hesaplanan kredi puanı, birtakım algoritmalara dayalı olarak oluşturulur. Buna göre düşük kredi notuna sahip bireylerin başvuruları bankalar tarafından kabul görmezler. Dolayısıyla da kredi reddi kararı ile karşı karşıya kalınmak söz konusu olur. Öte yandan kredi notunun düşme sebeplerinden biri de sık sık kredi başvuru yapmaktır. Buradan çıkaracağımız sonuç da şudur: Kredi başvurusu yapmadan önce kredi çıkıp çıkmayacağını tahmin etmek adına muhakkak kredi puanı sorgulaması yapmak gerekiyor. Ücretsiz olarak kredi notunuzu öğrenmek için daha önceki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Kredi notunuzu sorguladıktan sonra değerlendirme kriterini de notunuzun baremine göre yapmalısınız. Örneğin kredi puanı 1200’ün altında olan bireylere bankaların kredi vermeleri çok ihtimal değildir. Genel anlamda bankalar, 1200 ya da 1300 puandan yüksek kişilere kredi kullandırımı yapmaktadırlar. Doğrudan kredi başvuru yaparak kredi notunu daha da düşürmemek adına, öncelikle kredi notu yükseltme teknikleri üzerinde çalışma yapabilirsiniz. Kredi puanınız yükseldikten sonra da başvurunuzu yaparak kolayca kredi onayınızı alabilirsiniz.
Kredi Red Kodları
Bankalara yapmış olduğunuz kredi başvurularınız birçok nedenden ötürü reddedilebilir. Bankalar da, red sebebini birtakım kodlamalar ile size bildirmektedirler. Red nedenleri için kullanılan bu kodların her birinin farklı
anlamları bulunmaktadır. Ancak kimi durumlar bâzı bankalar, aynı red kodlarını farklı gerekçeler adına da tercih etmektedirler. Dolayısıyla kredi red kodlarının da net bir şekilde gerekçe içerdiği söylenemez. Bu durumda bankanın müşteri hizmetleri aranarak en doğru sebebin öğrenilmesi gerekmektedir.
Bu noktada kullanıcılar, sıklıkla bankalardan olumsuz yanıt almalarına rağmen yeniden yeniden kredi başvurusu yaparak kredi notlarını iyiden iyiye düşürmektedir. Sık sık kredi başvurusu yapmanın olumlu bir sonucu yoktur. Dolayısıyla bu işlem, kredi puanınızı düşürmekten başkaca bir işe yaramamaktadır. Kredi onayı alabilmek için daha farklı yöntemler gerekmektedir.
Bankaların kredi başvurularına verdikleri red cevaplarında en önemli etken, kredi limitinin aşılmasıdır. Dolayısıyla kredi puanınız da buna göre şekillenir. Yani yüksek kredi limitinizin dolması durumunda kredi notunuz düşebileceği gibi, kredi başvurularınıza olumsuz yanıt da alabilirsiniz. Bu noktada en önemli etken maaş tutarınızla borç miktarınızdır. Yeni yasal düzenlemeler gereği kredi taksit ödemeleriyle birlikte toplam borç miktarınızın maaşınızın %40’ından fazla olması durumunda kredi başvurularınız olumsuz neticelenecektir. Kimi bankalar söz konusu oranı yarı yarıya -%50’ye kadar çekse de, bu çok tehlikeli bir durumdur. Zira 3000 TL maaşınızın 1500 TL’sini borçlarınıza verdiğinizi düşündüğünüzde, durumun vahameti ortaya çıkacaktır.
Kredi Red Kodları
Bankaların kredi başvurularını reddederken kullandıkları birtakım kodlar bulunduğundan bahsetmiştik. Şimdi size bu kodların ne anlama geldikleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Kredi Red 01; kredi notunuzun (kredi puanı, kredi skoru) kredi çekmek için yeterli düzeyde bulunmadığına delalettir. Dolayısıyla banka SMS ile size 01 kodunu gönderdiğinde, kredi başvurunuzun düşük seviye kredi puanından dolayı reddedildiğini belirtmektedir.
Kredi Red 09; bankaların gönderdikleri red cevaplarında kullanılan bir diğer kod da 09’dur. Olumsuz bir kredi başvurusu için gönderilen 09 red kredi mesajı, kabul edilebilir miktardan çok daha yüksek meblağlar için yaptığınız kredi başvurusunu ifade etmektedir.
Kredi Red 10; bu kredi red mesajının anlamı da, üstü üste çok sayıda kredi başvurusu yaptığınızdan ötürü olumsuz yanıt aldığınızı belirtmektedir. Tekrar hatırlatmakta fayda var ki, sık sık kredi başvurusunda bulunmanız kredi puanınızı düşürecektir.
Kredi Red 11; en sık karşılaşılan red mesajlarından biri olan 11’de anlatılmak istenen temel konu maaşınızın kredi hesaplamasına göre uygun düşmemesi, düşük seviyede kredi puanınızın bulunması ve çok sayıda kredi başvurusu yapmış olmanızdır. Dolayısıyla temel ilişki hep kredi puanınızla alâkalıdır.
Kredi Red 12; KKB nezdinde hesaplanan kredi notunuzun Türkiye ortalamasının altında olduğuna delalet verir. Dolayısıyla kredi puanınızın yükseltilmesi gerekir. Konu hakkında ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Reddedilen Kredi Başvurusu Sonrası Yapılması Gerekenler
Nakit ihtiyaçlarımızı karşılamak adına yaptığımız kredi başvurusu reddedilirse, ne yapmamız gerekecek çoğu zaman bilemeyiz. Bu durumda yapılacak en iyi iş, yukarıda belirtilen kredi başvurusu red sebepleri üzerine düşünmeniz ve hangi nedenlerden ötürü bankaların size kredi vermediğini hesap etmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla da olumsuz kredi başvurusu sonuçlarınızı bu şekilde olumluya çevirebilirsiniz.
Yazınız için çok teşekkür ederiz. Açıklayıcı bir metin olmuş. Kredi başvurularım hep reddediliyordu. Red mesajlarından artık kafayı yiyecektim ama neyse ki yalnız değilmişim. Onu anladım.