İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Bank Kredisi
  3. İhtiyaç Kredisi Nedir ve Kimler İhtiyaç Kredisi Alabilir?

İhtiyaç Kredisi Nedir ve Kimler İhtiyaç Kredisi Alabilir?

ihtiyaç kredisi

İhtiyaç kredisi, günümüzde her insanın bir şekilde bankalardan aldıkları kredi türlerinden biridir. Nakit ihtiyaçların karşılanması için bankalara başvuru yapan kişiler, şartların uygun olması durumunda bankalardan talep ettikleri ihtiyaç kredisini kullanmaya başlayabiliyor.

Pek çok tüketici sınıfı, geliri ne olursa olsun finansal gerekliliklerini karşılamak için banka kredilerinden yararlanmakta. Özellikle acil nakit ihtiyacı bulunan tüketiciler bunu karşılamak için en güvenilir finansal destek yöntemi olarak, bankaların sağlamış olduğu kredi imkanları arasında yer alan ihtiyaç kredisini tercih ediyor. Pek çok alt kategorisi bulunan ihtiyaç kredisi aynı zamanda tüketici kredisi olarak da biliniyor.  Eğitim kredisi, eşya kredisi, evlilik kredisi, tatil kredisi gibi kredi türleri, tüketici kredisinin alt kategorileri arasında yer alıyor.

İhtiyaç Kredisi Nedir, Kimler Kullanabilir?

İhtiyaç kredisi

Peki, ihtiyaç kredisini kimler kullanabilir? Bankalardan ihtiyaç kredisi talep edebilmeniz için düzenli bir geliriniz olmalı ve bunun yanı sıra gelir düzeyiniz kredi taksitlerinizi karşılayabilecek seviyede olmalıdır.

Daha önce bankaların çeşitli kredi hizmetlerinden yararlanmış iseniz, borçlarınızı vaktinde ödemiş olma gibi durumlardan etkilenen kredi puanı ya da skor oranı olarak bilinen puanınız da kredi alıp alamayacağınızı belirleyen en önemli konular arasında yer almaktadır. Banka borçlarınızın ve düzensiz ödemelerin kredini notunuzu düşürdüğünü ve bir sonraki sefere kredi alma şansınızı sınırladığını unutmamalısınız.

17 Eylül 2021 tarihinden itibaren tüketici kredisinin vade sayısında değişiklik yapıldı. Bu tarihten itibaren 50 bin TL ve üzerinde ihtiyaç kredisine yapılan vade sayasının 36 aydan 24 aya inmiş olduğunu bilmeniz gerekiyor.

İhtiyaç Kredisinde Cayma Hakkı Var mı?

Tüketici kredisi aldıysanız bundan cayma hakkınız bulunmakta. Acil nakit ihtiyacınızı karşılamak için kredi almaya karar verdiniz ve krediniz onaylandı. Ancak kredinizi kullanmaktan, herhangi bir sebeple vazgeçmiş olmanız durumunda, 14 gün içerisinde kredinizden cayabilme hakkınız bulunuyor.

Elbette krediden cayma hakkı konusunu bankanızın müşteri temsilcisi ile ayrıntılı bir şekilde konuşmalısınız ve cayma talebinizi belirtmelisiniz. Cayma talebinde bulunduğunuzda, anapara ve paranın geri iade edilme tarihine kadarki faiz tutarını 30 gün içerisinde bankanıza yatırmış olmanız gerekmekte.

İhtiyaç Kredisinde Kredi Yapılandırma Mümkün mü?

Borç yapılandırma yüksek miktarda borçları olanlar için hayat kurtaran uygulamalardan biri. Tüketici kredisi kullandığınızda ve kredinizi ödemekte zorlandığınızda, tıpkı diğer kredi türlerinde olduğu gibi kredinizi yapılandırabilir ve finansal durumunuz daha fazla zarar görmeden borcunuzu daha rahat bir şekilde ödeyebilirsiniz.

Kredinizi ödeme konusunda aksaklıklar yaşayacağınızı düşünüyorsanız öncelikle bankanızın müşteri temsilcisi ile konuşmalısınız. Müşteri temsilcisi sizin için en uygun ödeme planını oluşturarak kredinizi yapılandırmanıza yardımcı olacaktır. Kredinizi yapılandırmayı tercih ettiğinizde kredinizin vadesi uzayacaktır ancak taksitler düştüğünden kredinizi ödemeniz kolaylaşacaktır.

İhtiyaç Kredisinde Kredi Masrafları

Tüketiciler bankalardan kredi çekerken öncelikle kredilerin faiz oranlarına bakmaktadır. Kredi çektikten sonra, tüketiciyi şaşırtan en önemli noktalardan bir tanesi ise çekilen anaparadaki sürpriz azalmadır. Çektiğiniz kredinin azalmasının nedeni kredi masraflarıdır. Her kredi türünün bankalar tarafından belirlenen kendine özgü kredi masraf miktarı vardır.

İhtiyaç kredisinin gizli masrafları, dosya masrafları, evrakların incelenmesi için gerekli olan ücret ve sigortadan kaynaklanmaktadır. Ancak çoğu banka tek bir kredi türü üzerinden olacak şekilde, bu masrafların her birinden ayrı ayrı ücret almak yerine bir veya iki kalemin ücretlendirilmesini yapmaktadır.

Kredi Masraflarının Ana Para Üzerine Etkisi Nedir?

Tüketici kredisi alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar, bankaların faiz ücretleri ve yıllık maliyet oranlarıdır. Bankanızın bu iki ana konuda sunmuş olduğu oranları dikkatli bir şekilde inceleyerek ve iyi bir bilgilendirme talep ederek kredi masraflarının kredi maliyetinizi hangi oranda etkileyeceğini belirlemeniz mümkün olabilir.

Peki, yıllık maliyet oranı nedir? Yıllık maliyet oranı kredi masrafları ile birlikte diğer tüm maliyetlerin masrafa dahil edilmesi ile oluşturulmuş tutar olarak bilinmektedir. Yıllık maliyet oranı, ana faiz oranına eklenir ve bankaların yıllık faiz oranları oluşturulur. Bu açıdan yıllık maliyet oranı düşük olan bir bankadan kredi çekmeniz aynı zamanda düşük faiz oranı ile kredi çekmeniz anlamına da gelecektir.

Bankaların Yıllık Masraf Oranlarına Nasıl Ulaşırsınız?

İhtiyaç kredisi çekmek isteyen bir tüketicinin bankaların yıllık maliyet oranları görme hakkı bulunmaktadır. Bunun için kredi almak istediğiniz bankanın web sitesini ziyaret edebilir ve banka tarafından oluşturulmuş yıllık maliyet ve faiz oranlarını inceleyebilirsiniz. Yıllık maliyet oranlarının şeffaflığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan bir karar ile sağlanmış ve sabitlenmiştir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Polis Kredisi Nedir, Hangi Bankalar Polise Kredi Verir?
PTT İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir, Başvuru Nasıl Yapılır?
Yorum Yap

Yorum Yap