İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Taşıt Kredisi
  3. Taşıt Kredisi Almak İsteyen Kişilerin Bilmesi Gerekenler

Taşıt Kredisi Almak İsteyen Kişilerin Bilmesi Gerekenler

İkinci el taşıt kredisi çekmek için neler gerekiyor, hangi bankalar araç kredisi veriyor derledik. Böylece en uygun faiz oranları ile kredi kullandıran bankaları da listelemiş olduk.

Taşıt Kredisi
1

Taşıt kredisi, araba almak isteyen kişilerin dilediği bankadan araba alabilmek için başvurduğu bir kredi türüdür.  Kredi alabilmek için müşterilerin bankalara başvuru yapmaları gerekmektedir. Taşıt kredisi almak isteyen bireysel müşterilerin dikkat etmesi gereken konulardan biri ise daha önce banka borçlanmasında bu krediye dair ödemenin yapılmaması nedeniyle bankalar bireysel müşteriye kredi imkanı sunmamaktadır. Bireysel müşteri kredi alabilmek için alacağı taşıtın ikinci el veya sıfır olması halinde banka çeşitli olarak kredi imkanı sunmaktadır.

Taşıt Kredisi Nedir?

Taşıt Kredisi Nedir?

Taşıt kredisi, ikinci el ya da sıfır araç almak için kişilerin bankalardan talep ettiği geri ödemeli kredi tipidir. Taşıt kredisinde talep ettiğiniz tutarın yüksek olmasını istiyorsanız kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Sigortası Olmayanlar Nasıl Kredi Çekebilir?

Taşıt kredisini 36 aya kadar vade imkanı ile ödemeniz mümkündür. Fakat taşıt kredisine başvurmadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.

Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Taşıt Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Peki, taşıt kredisi nasıl çekilir? Bankalar, öncelikle taşıt kredisi başvurusunda bulunan kişilerden bazı evrakları hazırlamasını istemektedir. Bu evraklar:

  1. Nüfus cüzdanı
  2. Maaş bordrosu (Gelir beyanı)
  3. En geç iki ay öncesine kadar olmak kaydıyla adınıza düzenlenmiş telefon, elektrik, doğalgaz vb. faturası veya ikametgâh belgesi
  4. Sıfır araçlar için proforma fatura
  5. İkinci el araçlar için noter tasdikli satış onayı ve araç ruhsatı

Bu belgelerle taşıt kredisi başvurusunu yaptıktan sonra banka gerekli incelemeleri yapar. Başvuru sonucunuz olumlu veya olumsuz olarak çok kısa bir zaman içerisinde size bildirilir. Aynı gün içerisinde bile cevap alabilmeniz olasıdır.

Bankalar, taşıt kredisi başvurularında; gelir seviyeniz, çalışma veya sigortalılık süreniz, kredi istihbaratınız ve mevcut borç durumunuzu dikkate alarak karar verir.

İlginizi çekebilir: Vakıfbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Taşıt kredisi almak isteyen müşteri bankalarla iletişime geçip uygun faiz oranını ve uygun ödeme planını gerçekleştirmeli ve ödemelerin aksamamasına dikkat etmelidir. Bankanın krediyi sağlaması için birey daha önce kullanılan kredi yüzünden kredi alamazsa kefil ile birlikte bankalar tarafından bireye kredi imkanı sunmaktadır. Diğer taraftan kişinin üzerine kayıtlı olan mülkü var ise bu mülkü bankaya ipotek ettirebilir. Bu sayede birey taşıt kredisini kullanabilir.

Taşıt Kredisi Almak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıt kredisi almak için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan diğeri ise taşıt almak isteyen kişinin banka başvurusunun öncesinde taşıtın veya taşıt için ödenecek miktarın ne kadar olduğu konusunda karara varmasıdır. Taşıt kredisine uygunluk, bankalar tarafınca karar verilir ve bankalar müşteriye taşıt kredisi hizmetini sunmaktadır. Banka tarafından krediye uygun olan müşteriye banka krediyi tahsis eder.

İlginizi çekebilir: Yapı Kredi Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? Neler Gereklidir?

Taşıt Kredisi Veren Bankalar 

Taşıt Kredisi Veren Bankalar 

Taşıt kredisini her banka vermektedir. Buna göre taşıt kredisine ilişkin faiz oranlarının yanında ödeme planı değişmektedir. Taşıt kredisine uygun olan müşteri taşıt kredisini alabilmektedir. Taşıt kredisi alabilmek için bankalarca düzenlenen faiz oranlarına örnek verecek olursak Ziraat Bankası 36 ay vade ile 40.000 TL sıfır araç için sunduğu faiz miktarı %1.58 olarak değerlendirilmektedir. Yine 36 vade ile 40.000 TL ikinci el araç için sunduğu imkan ise %1.46 olarak hesaplanmaktadır.

İlginizi çekebilir: Akbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? Neler Gereklidir?

Farklı bir vade seçeneği ile değerlendirecek olunursa ise 12 ay ile ikinci el araç için bankanın sunduğu faiz miktarı %1.25 olarak karşımıza çıkmaktadır. 12 ay vade seçeneği ile birlikte 40.000 TL sıfır araç için ise faiz oranı %1.25 olarak hesaplanmaktadır. Müşteri kendine uygun vade ve fiyatlandırma ile bu süreci daha kolay hale getirebilmektedir.

Taşıt kredisi veren bankalar;

  • Akbank,
  • Anadolubank,
  • Denizbank,
  • Fibabank,
  • QNB Finansbank,
  • Garanti BBVA,
  • Halkbank,
  • HSBC Bank,
  • ING, Türkiye
  • İş Bankası,
  • Kuveyt Türk,
  • Odeabank,
  • Şeker Finans,
  • Şekerbank,
  • TEB,
  • Vakıfbank,
  • Yapı Kredi Bankası.

Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Bireysel taşıt kredi hesaplaması aldığınız kredi miktarı, ödenecek vade ve kredinin faiz oranına göre hesaplanmaktadır. Ana para için ödenen tutar her ay için artarken, faiz için ödenen tutar aydan aya azalacaktır. Örnek kredi hesaplama formülü yukarıda yer almaktadır, bu tabloyu inceleyerek kredi hesaplamasının nasıl yapıldığını anlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Öğrenciye Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Taşıt Kredisi Hesaplama Formülü

Kredi başvurusu yaparken kredi hesaplaması belli bir formüle göre hesaplanmaktadır. Aylık %1 faiz oranı ile 12 ay vadeli 1.000 TL kredi altığınızı varsayarsak; aylık taksitleriniz 89,98 TL olarak hesaplanacaktır. Krediyi aldıktan 1 ay sonraki taksit ödemenizde 100 TL’nin %1’i (Yıllık Faiz Oranı) yani 10 TL faiz borcunuz olacaktır. Yani ilk taksitte ödenecek 89,98 TL’nin 10 TL’si faiz tutarınızdır. Bu tutar içinde ayrıca 1,50 TL KKDF + 0,50 TL BSMV Kalan 7,88 TL ise toplam borcunuzdan düşülmektedir. İlk ödeme sonrasında ise 1.000 – 77,98 = 922,02 TL borcunuz kalacaktır. Kredi hesaplama formülünü aşağıya görsel olarak da ekledik.

Kredi hesaplama formülü

Taşıt Kredisi Vergi Oranları 2021

Yukarıda formülünü verdiğimiz araç kredisi hesaplama formülünde ayrıca devlet tarafından alınan KKDV ve BSMV vergileri bulunmaktadır. İhtiyaç kredisi vergi oranları 2021 yılında kredi faiz oranının %15’i KKDF, %5’i (0,05) ise BSMV oranı olarak kredi maliyetine eklenmektedir. Bankadan kredi aldığınızda ya da kredi kartı borcunuzun tamamını ödediğinizde borcunuza yansıtılan faiz bedelinin %20’si BSMV + KKDF vergisi olarak hesaplanmaktadır. Mevduat faizi kazancınızda ise stopaj oranları 6 aya kadar vadeli hesaplarda faiz kazancı üzerinden %5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %3 BSMV alınmaktadır.

facebook follower kaufen

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Avatar

    taşıt kredisi nasıl alınır hiç bilmiyordum şimdi biraz bilgi sahibi oldum. ama anladığım kadarıyla faizler şu an çok yüksek. yakın zaman da taşıt kredisi ile araba alan varsa maliyet detaylarını paylaşırsa sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir