İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Kredi Kartları
  3. Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kaç Yıldır
Trendlerdeki Yazı

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kaç Yıldır

Kredi kartı borcu zaman aşımı kaç yıldır sorusunun cevabını bu detaylı makalemizde veriyoruz. Avukatlık olduysanız muhakkak okuyun.

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kaç Yıldır

Günümüzün en popüler ödeme araçlarından biri de hiç şüphesiz kredi kartlarıdır. Bu noktada kredi kartı borcu zaman aşımı da kullanıcılarımızın en merak ettiği sorulardan biridir. Bilindiği gibi kapitalist zihniyetin ürettiği ve devlet tarafından destekli ya da denetlemeli bankalar, gelirimizle orantılı olarak bizlere ihtiyaç duyulduğunda harcayabilmemiz için kredi kartı tahsis ederler. Bu kredi kartındaki limit, genelde ihtiyaç duyulduğunda değil, akla her geldiğinde kullanılır. Bu da hızlı ve gereksiz bir tüketime sebep olduğu gibi, bizi de borçlanma yoluna iter. Daha sonraki süreçte de herkesten şunu duymamız işten bile değil: kredi kartı borçları var…

Öncelikle ifade etmekte fayda var ki, ödenemeyecek bir borcun altına kesinlikle girmeyin. Dolayısıyla kredi kartı limitiniz de aslında sizin paranız olmadığı gibi ölçülü bir şekilde harcayın.

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Ne Demektir?

Konumuza dönecek olursak, kredi kartı borçları 3 ay ödenmediği dönem içerisinde yasal takip süresi başlatılabilir demektir. Tabii ki bu sürece gelene kadar idârî takip de başlamış olmaktadır. İdârî takip, bankanın tarafınıza yaptığı takip olup, genelde kredi kartınızın iptal olmasıyla sonuçlanmaktadır. Yasal takip ise, bankanın hukuk servisi ya da sözleşmeli avukatları aracılığıyla size karşı icra takibi yoluyla borcun tâhsili istemli yapılan işlemleri ifade etmektedir. Kısaca kredi kartı borç işlemlerinde şu sıralar takip edilmektedir:

  1. İdâri takip
  2. Yasal takip
  3. İcra takibi
  4. İtirazın iptali davası
  5. Varlık Yönetim Şirketi‘ne temlik

Bu süreçten sonra VYŞ’ler de borcunuzu ödemediğiniz sürece sizi sürekli arayacak ve uygun ödeme koşulları ile borcun kapatılması için uğraşacaklardır. Fakat bunun ceza-i bir yaptırımın olmadığı da akla gelmesin. Çünkü varlık yönetim firmaları, kredi kartı gibi borçları bankalardan temlik, yani satın alıyorlar. Dolayısıyla sizin alacaklınız artık banka değil varlık yönetim şirketi oluyor. Dolayısıyla borcunuzu da varlık yönetim firmasına ödemeniz gerekmektedir.

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Kaç Yıldır?

Öncelikle kredi kartı gibi borçların zamanında ödenmesi hem kredi siciliniz hem de sosyal yaşantınız açısından son derece önemlidir. Ancak sıklıkla tarafımıza sorulan kredi kartı borçlarının zaman aşımı kaç senedir sorusuna da cevap vermek durumundayız. Zira birçok kullanıcımız kredi kartı borcu zaman aşımına uğrar mı sualleri ile bizi muhatap kılmaktadır.

Zaman aşımı konusunda 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun genel zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat söz konusu bu zaman aşımı süresini kesen durumlar da mevcuttur. Borcun alacağı maksadıyla başlatılan icra takibi de zaman aşımı kesen bir süredir. Eğer tarafınıza kredi kartı borcunuzdan dolayı icra takibi başlatılmış ve bu icra takibi de her sene yenilenmişse, ortada herhangi bir zaman aşımından bahsetmemiz mümkün olamayacaktır. Bunun dışında banka tarafından bir aciz vesikası alındıysa, bu durumda zaman aşımı süresi de otomatik olarak 20 yıla kadar çıkacaktır. Öte yandan borcunuz banka tarafından bir varlık yönetim şirketine temlik edildiyse, borç yine 20 yıllık zaman aşımına tabi olmaktadır. Dolayısıyla zaman aşımı süresi 10 ilâ 20 yıl arasında değişen ince bir çizgidir. Zira bu süreyi durduran icra takibinin açılmaması pek olanaklı değildir.

Kredi Kartı Borcundan Dolayı Avukatlık Oldum, Ne Yapmalıyım?

Öncelikle sakin olmalısınız. Çünkü hâli hazırda Türkiye’de 20 milyondan fazla takibi devam eden icra dosyası bulunmaktadır. Dolayısıyla bu ilk kez sizin başınıza gelmiyor, son kez de sizin başınıza gelmeyecek. Avukat tarafından aranmanız muhtemeldir. Avukat, icra takibi başlatmadan size ödeme teklifi sunabilir. Bu durumda uygun yapılandırma koşulu ile, hatta gerekirse taksitle bir anlaşma yaparsanız icra harç ve masraflarından kurtulursunuz. Böylece avukat ile borç pazarlığına girmeniz de fayda bulunmaktadır. Zira ödenmeyecek kredi kartı borcu illaki bir şekilde ödenmesi gerekecektir.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de temerrüde düşmüş olan borçlara günlük faiz geldiğidir. Yani borcunuzu ödemediğiniz her gün faiz nedeniyle toplam borcunuz daha da yükselmektedir. Üstelik yasal takip yoluna başvurulduğu zaman buna bir de vekâlet ücreti eklenecektir.

Eğer kredi kartı borcunuz henüz banka tarafından avukata devredilmediyse kredi kartı borçlarını yapılandırarak taksitlendirme yoluna gidebilirsiniz. Bu durumda banka kredi kartınızın kullanımını kapatarak size özel bir taksit planı yapacaktır.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Avatar
    4 sene önce

    Borcunuz varsa illa ki bir gün ödemek zorunda kalıyorsunuz. Sizden sonra çocuklarınız bu vebal altına giriyor. O nedenle borcunuzu bir an önce kapatmaya çalışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir