İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Krediler
  3. Halk Bankası Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Trendlerdeki Yazı

Halk Bankası Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Halk Bank kredi yapılandırma işlemi yaparak kredi, kredi kartı ve KMH hesabınızdaki borçlarınızı tek bir çatı altında toplayıp taksitlendirebilirsiniz.

Halk Bankası Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?
1

Türkiye’de artık borçsuz insan, ayda su aramaya benziyor. Bu borçların birçoğu da, ne yazık ki modern dünyamızın en temel kapitalistlerinden bankalara oluyor. Dolayısıyla bankalar, bir olarak verdiklerini sizden iki olarak almayı çok da iyi beceriyorlar. Bu durumda kredi taksiti borç ödemeleri de aksayabiliyor. İşte bu durumda, yasal süreyi geçirmeden önce banka şubesi aracılığıyla kredi yapılandırması yapmanız gerekmektedir. Bu makalemizde, Halk Bankası kredi yapılandırma işleminin nasıl yapılacağını anlatacağız.

Öncelikle şu konuya dikkat çekmek istiyoruz ki, imzaladığınız kredi sözleşmesi gereği iki ay üst üste kredi taksitinizi ödemediğini zaman, banka borcunuzu muaccel hâle getirebiliyor. Muaccel kelimesinin anlamını şu şekilde özetleyebiliriz:

Acele olunmuş. Hemen, peşin ödenmesi gereken.

Muaccelin Türkçesi ise şudur. Banka, iki ay taksit ödemeyen müşterilerinden, kredilerinin kalan tüm borcunu talep edebiliyor. Örneğin 20 bin lira geri ödemeli kredi çektiniz ve aylık biner lira ödeme yapıyorsunuz. 10 taksit ödediniz ve 10 bin lira borcunuz kaldı. 11 ve 12. taksiti üst üste ödemediğiniz durumda banka size bir mektup göndererek durumu izah eder ve borcun tamamını isteyebileceğini hatırlatır. Dolayısıyla banka, isterse sizden kredinin ödenmemiş olan kalan 10 bin liralık kısmını toptan talep edebilir. Kaldı ki, üçüncü taksit ile birlikte 90 günlük yasal süre de gündeme geliyor ve borcunuz artık yasal takip aşamasına giriyor. Bundan dolayı kredi borcu yapılandırmasını, muhakkak bu süreden önce yapmalısınız.

Borç Yapılandırma

Halk Bankası Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Esasen yapılandırma işlemi, her banka için benzer niteliklere sahiptir. Fakat Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası gibi kamu yani devlet bankaları oldukça hantal yapıda olduğu için, sizi ille de şubelerine bekleyecektir. Yani, başka bir bankadan (örneğin QNB Finansbank ya da Akbank) telefon ile halledebileceğiniz kredi yapılandırma işlemini, kamu bankalarının şubelerinden yapabilirsiniz. Halkbank için de yapmanız gereken ilk şey, size en yakın banka şubesine gitmektir. Burada önemli bir hususu dile getirmek istiyoruz. Yapılandırma işlemi, her nedense kamu bankalarında oldukça yavaş ve uzun bir işlemi beraberinde getiriyor. Dolayısıyla müşteri temsilcisi burun kıvırıyor, ofluyor, pufluyor. Ve sizden, hesabınızın olduğu şubeye gitmenizi isteyebiliyor. Bu durum bizim de başımıza geldiği için, yapmanız gereken şeyi açıklamayı bir görev addediyoruz. Söz konusu bir beyan vererek işleminizi yapmak istemeyen bir müşteri temsilcinize denk gelirseniz, hemen pes etmeyin. Bu bankanın bir müşterisi olduğunuzu ve haklarınızı bildiğinizi belirtin. İşleminizi yapmazlarsa bankanın genel müdürlüğüne ve BDDK’ye şikâyet edeceğinizi de muhakkak söyleyin. Gerçekten de bunu, o an cep telefonunuzu çıkartarak BDDK E-Şikâyet internet sitesine girerek yapın. BDDK’den giden şikâyetler bankalar için oldukça önemli ve ürkütücüdür. Unutmayın, herkes işini doğru ve özenli bir şekilde yapmak zorundadır.

Halk Bankası kredi yapılandırma işleminde banka şubesindeki müşteri temsilcisi, size birtakım evraklar çıkartıp imzalamanızı isteyecektir. Bu noktada, müşteri temsilcisine taksitlerinizi ödeyebileceğiniz bir kredi yapılandırma planı hazırlamasını söyleyin. Bir de, unutmamanız gereken temel konulardan biri de, yapılandırma işleminin yeni bir krediyle gerçekleştiriliyor olmasıdır. Yani, 10 bin liralık borcunuz var ve bunu yapılandırmak istiyorsanız, banka size on bin lira veriyormuş gibi kredi kullandırtıyor ve daha sonra borcunuzu silerek tekrar faiz hesaplamasıyla yeni bir kredi sahibi oluyorsunuz. Uzun vadeli taksitlerde de ödeyeceğiniz tutar, faizlerden dolayı artacaktır.

Halkbank İhtiyaç Kredisi Yapılandırma

Eğer bir taşıt ya da konut kredisi kullandıysanız, bankadan 72 (yetmiş iki) aya kadar yapılandırabilirsiniz. İhtiyaç kredisinde genellikle daha az sayıda vadeler mümkün olmakla birlikte, verdiğimiz bu rakamların hiçbiri kesin değildir. En kesin ve doğru bilgi, FİNDEKS kredi notunuza göre değişmektedir.

Halk Bankası Kredi Kartı Yapılandırma

Temel olarak, kredi kartı borç yapılandırmasının da krediden bir farkı bulunmamaktadır. Yine aynı işlemler tatbik edilerek tarafınıza bir kredi kartı yapılandırması yapılacaktır. Bu durum, KMH yâni kredili mevduat hesabında da geçerlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, yapılandırma yaptığınız takdirde kredili ürünlerinizin kullanılamayacak olmasıdır. Örneğin; kredi kartınıza 5 bin lira, KMH hesabınıza 3 bin lira ve kredinize de 4 bin lira borcunuz olsun ve kredi yapılandırması yapın. Bu durumda bankaya ait tüm borçlarınız toplanıp hesaplanarak yapılandırma işlemine tabiî tutulacaktır. Böylece kredi kartı ve KMH hesabınızın limitini de borcunuz bitene kadar kullanamayacaksınız.

Son söz olarak, bankalardan ve bilhassa hantal işlemlerle hemhal olmuş bankalardan uzak durun. Ne kadar çok çalışırsanız, o kadar çok bereket görmeniz dileğiyle.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Avatar
    7 sene önce

    Borcunuz varsa halk bank kredi yapılandırması yaparak en azından ötelendirme yapabiliyorsunuz. böylece birden para, taksit ve faiz ödemiyorsunuz. ama yapılandırmayı muhakkak ödeyin.

  2. Avatar

    adı bir aralar başka haberlerle çıkan halk bankası’ndan medet ummayın arkadaşlar ya gidin ziraat’e basın paranızı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir