İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Krediler
  3. Faizsiz Bankacılık Nedir?

Faizsiz Bankacılık Nedir?

katılım bankacılığı

Merak edilen faizsiz bankacılık bir diğer adıyla katılım bankacılığı sistemi; müşterilerden toplanan fonlar, şirketlerin çeşitli projelerine fon sağlanarak kullanılır ve bu projelerden elde edilen kar payı ya da zarar vade sonunda fonları tutarında müşterilere bölünerek dağıtılır. Klasik bankacılık sisteminden farklı olarak tercih edilmesinin sebebi, yatırım yapılan aracın faiz kazancının olmamasıdır.

Bankacılık faaliyetleri artık günümüzün vazgeçilmezi haline geldi. Bunun başlıca sebebi ise herhangi bir iş yapacağımız zaman elimizde olmayan parayı bankalardan kolaylıkla bulabilmemiz ve bunu taksitler halinde ödeme imkanına sahip olmamız diyebiliriz.

Günümüz bankacılığında iki farklı tür bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve dünya üzerinde en yaygın olanı kredi faiz üzerine kurulu olandır. Bir diğeri de İslami usullere uygun olan faizsiz katılım bankacılığıdır. Faizsiz bankacılık sistemi ilk olarak  1963 yılında Mısır’da ortaya çıkmıştır. Mith Ghamr adı ile kendisini tanıtan bu banka İslam alemine yeni bir değer ve alternatif sunarak, geleneksel bankacılık sisteminden ayrılmayı başarmıştır. Genel olarak İslam ülkeleri ile özdeşleşen bu sistemin bir diğer adı ise “katılım bankacılığı” olarak bilinir. Faizsiz bankacılığa daha çok “emanet” kavramı yerleşmiştir. Fon olarak kullanılan paranın ana kaynağı olan kişiler, paralarını güvendikleri bir kuruma emanet ederler. Kar ve zarar oranını hesaba katan bu tür kurumlar fonu olabildiğince az zarar ile idare etmeye çalışırlar.

Faizsiz Bankacılık Nasıl İşler?

faizsiz bankacılık

Faizsiz bankacılıkta;

  • Finansman talebinde bulunan müşteriye banka tarafından vekâlet verilir.
  • Müşteri malı banka adına satın alır.
  • Geri ödeme, anlaşılan kâr ve vade ile gerçekleştirilir.
  • Bu ticaretten elde edilen kâr ve zarar katılım hesap sahiplerine pay edilir.

Kar payları genellikle klasik bankacılık sistemindeki faiz oranlarıyla yakındır. Bu durumunun sebebi ise katılım bankalarıyla diğer bankaların aynı piyasa üzerinde rekabet ediyor oluşudur. Kar oranları bu nedenle diğer bankalardaki faiz oranları göz önüne alınarak belirlenir.

Faizsiz kredi veren bankaları incelemek için tıklayın.

Faiz ile Kar Payı Arasındaki Fark Nedir?

Kar Payı Faiz
Vade sonunda belli olur. Vade başında belli olur.
Müşteriye, katılım hesabı havuzunda toplanan fonların kullandırılmasından doğan kar ödenir. Müşteriye, bankanın çeşitli kaynaklarından elde ettiği gelirden elde edilen para ödenir.
Bankanın karına bağlıdır. Banka az veya çok kar ederse buna göre müşteri kar payı alır. Zarar ederse zarara da katlanmak zorundadır. Bankanın karına bağlı değildir. Banka kar da etse zarar da etse ödenecek faiz baştan belirlenen orana göre hesaplanır. Bu oran vade bitene kadar değişmez.

Katılım Bankalarının Hangi Hizmetleri Var?

Katılım bankaları, diğer mevduat bankaları gibi aynı hizmetleri verir.

  • Döviz alım – satım,
  • Kredi kartı, doğalgaz, elektrik, su, telefon faturası tahsilatları,
  • Havale ve EFT işlemleri,
  • Telefon ve internet bankacılığı,
  • ATM işlemleri,
  • Çek senet tahsili gibi klasik bankacılık sisteminde verilen hizmetler faizsiz bankacılık sisteminde de verilmektedir.

Faizsiz Bankacılıkta Zarar Eder miyim?

Katılım hesabı havuzları oldukça büyük miktarlardan oluşan ve birçok müşterinin de finansman ihtiyacını karşılayan bir sistemdir. Bir katılım bankasından finansman desteği talep eden müşteriler değerlendirme sürecine tabi tutulur. Bu incelemenin amacı batan finansman talebini azaltmaktır. Katılım hesabı havuzu büyük ve batan finansman miktarı da az olduğu için zarar düşük seviyede kalır. Bu nedenle genellikle kar edilir.

Faizsiz Katılım Bankaları

Dünyada oldukça yaygın olan katılım bankaları ülkemizde de mevcuttur. Bu bankalar;

  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Katılım Bankası
  • Ziraat Katılım Katılım Bankası
Yorum Yap

Yorum Yap