İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İhtiyaç Kredisi
  3. Kredi Notu Sorgulama ve Risk Merkezi Raporu

Kredi Notu Sorgulama ve Risk Merkezi Raporu

Kredi notu sorgulama

Kredi risk merkezi, raporu, Türkiye Bankalar Birliği’nin bir departmanı olup kredi başvurusu yapanlar hakkında detaylı bilgileri bankalarla paylaşır.

Kredi almak isteyenlerin somut veriler ile finansal öngörüde bulunabilmek adına ihtiyaç duydukları belgeler arasında “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu” bulunmaktadır.

Bu rapora önceleri e- devlet kapısı üzerinden ücretli bir şekilde ulaşılabiliyor olsa da bu işlem 2020 yılının mart aydan ücretsiz hale getirilmiştir. Bu tarihten sonra bu raporu e-devlet üzerinden ayda bir sefere mahsus olacak şekilde ücretsiz alabilirsiniz.

Kredi Risk Merkezi Raporu Nedir?

Kredi risk merkezi raporu

Kredi risk merkezi raporu risk merkezi üyesi olan çeşitli bankaların, finansman şirketlerinin ve varlık yönetim şirketleri gibi bankalar haricindeki finans kuruluşlarının tüketicilere vermiş oldukları kredilerin limitlerini ve borç verilerini içermektedir. Bu raporu özet halinde ya da detaylı rapor halinde ya da sorunlu kredilerin dokümanı şeklinde temin edebilmeniz mümkündür.

Risk Merkezi Raporunda Kredi Notunuz Bulunur mu?

Kredi risk raporunu sorgulayabilmek için e-devlet kapısında kayıtlı halde bulunan telefon numaranızın doğrulanmış olması gerekmektedir. Eğer e-devlette kayıtlı olan bir telefon numaranız yoksa sisteme bilgilerinizi girip güncellemeniz gerekir. Telefonunuza gelen bir kısa mesaj ile doğrulama yapabilmeniz mümkündür.

Rapordaki verileri anlamanız ve yorumlamanız, muhtemelen size yabancı olan terimlerin fazlalığı sebebiyle oldukça zor olacaktır. Risk merkezi raporunda tüm geçmiş borçlarınız ve mevcut borç durumunuzu görebilmeniz mümkündür.

Pek çok tüketici risk merkezi raporu aracılığıyla kredi notuna ulaşılıp ulaşılamayacağını merak etmektedir. Risk merkezi raporunda kredi notunuz yer almaz. Kredi notunuz hakkında bilgi alabileceğiniz noktalar, banka şubeleri ve Findex’in web sitesidir. Kredi notunuzu Findex’in web sitesi üzerinden yaklaşık olarak KDV+ 5,5 TL gibi bir ücret karşılığında öğrenebilmeniz mümkündür.

E-Devlet Üzerinden Kredi Risk Raporu Nasıl Sorgulanır?

e-devlet üzerinden kredi risk raporu sorgulamak için şifreniz ile sisteme girmeniz ve kimlik doğrulaması yapmanız gerekir. Sonrasında “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” sekmesini seçtiğinizde ekranda “Çek Bilgileri”  ya da “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” şeklinde iki tür rapor belirecektir.

Bu raporlardan hangisine ihtiyacınız varsa, sistem üzerinden Türkiye Bankalar Birliğine, söz konusu raporu edinme talebi göndermeniz sıradaki işlemdir. Talep yoğunluğuna göre raporun size gönderimi 2 saat ile 1 gün gibi bir süre alabilir.

Raporunuz hazır olduğunda SMS ile bilgilendirilirsiniz. Aynı zamanda bu SMS içerisinde, raporunuzu sistemden indirebilmenizi sağlayacak şifre de bulunacaktır.

Tekrar e-devlet kapısına giriş yapıp risk merkezi raporu başvurusu sekmesini seçtiğinizde Türkiye Bankalar Birliği‘nin doğrulama ekranına yönlendirilirsiniz. Telefonunuza gelen kısa mesajdaki şifreyi bu ekranda sizden istendiği şekilde girerek raporunuzu temin edebilirsiniz.

Kredi alabilmek için Kredi Notunuzun Kaç olmalıdır? 

Kredi notu 1-1900 arasındadır. Kredi notunuz yükseldikçe risk seviyesi azalır. Dolayısıyla kredi vermek için güvenilir bir müşteri algılısı oluşturursunuz. 1300 ve üzeri kredi notunda kredi ürünlerinden yararlanabilmeniz mümkündür.

Kredi notunuzun yüksek olması yalnızca kredi çekmek konusunda değil, ev kiralama, araç kiralama ya da beyaz eşya satın alma gibi konularda da avantajlı olmanızı sağlayacaktır.

Kredi notu hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notunuzun belirlenmesindeki birincil etkili faktör, aldığınız kredileri ödeme performansıdır. Gününde yapılan ödemeler kredi notunuzun yüksek olmasını sağlar. Ödeme alışkanlarınız kredi notunuzun %35’ini oluşturur.

Buna ek olarak mevcut hesabınızdaki borç durumunuz da kredi notunuzun %35’lik dilimine katkıda bulunur. Yeni kredi açılımı kredi notunuzun %11’lik dilimini etkiler. Kredilerin olumsuz şekilde kapanmış olması, teminatlı ya da teminatsız borçlarınızın bakiyesi ve limitleriniz de göz önünde bulundurulur.

Yakın geçmişte kredi almış iseniz bu kredinin ödeme performansı belli değildir ancak yakın geçmişte kredi çekmeniz doğrudan risk seviyenizi yükseltecektir. Kredi ürünlerinden yararlanma yoğunluğu ise kredi notunuzun %10’luk dilimini etkilemektedir.

Kredilerinin gününde ödeme performansı yüksek olan tüketicilerin kredi notu hiç kredi kullanmamış bir kişiye göre daha yüksek olabilir. Geriye kalan %9’luk kısım geriye kalan verileri oluşturur.

Findeks Üzerinden Başka Birinin Kredi Notu Öğrenilir mi?

Findex üzerinden, onay verdiği takdirde başka bir tüketicinin kredi notunu da öğrenmeniz mümkündür. Bunun için kişi Findeks mobil ya da internet şubesinden, kredi notunu paylaşabileceği kişinin TC kimlik numarasını ya da vergi numarasını sisteme girip daha önceden bu kişiye onay verebilir. Bunun yerine paylaşıma izin verilen kişinin bilgileri Findekse SMS ile de iletilebilir.

Yorum Yap

Yorum Yap