1. Ana Sayfa
  2. Bankalar
  3. Findeks Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Findeks Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Findeks kredi notu hesaplama

Findeks kredi notu, bir müşterinin bankadan kredi veya kredi kartı başvurusu yaptığında, otomatik olarak müşterinin bankalarla çalışmasını hesaplayarak bankalara bildiren bir sistemdir. Kredi notunun düşük ya da yüksek olmasına bağlı olarak bankalar, müşterinin başvurusunu değerlendirmeye alırlar ya da almadan reddederler.

Kredi Kayıt Bürosu, bireyler ya da firmalar için tasarladığı hizmetlerini Findeks markası ile sunarlar. Findeks notu; müşterinin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının tamamını inceleyerek kredi notunu belirleyen bir sistemdir. Hesaplama; borç durumuna, yeni kredili ürün kullanım yoğunluğuna göre hesaplanmaktadır. Yani bankadan kredi ya da kredi kartı almak istediğinizde talebiniz reddediliyorsa, bunun büyük nedeni, findeks notunuzun düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Findeks kredi notu nedir

Findeks Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

Daha önceki yazımızda (Kredi Alma Şartları Nelerdir, Kredi Puanı Neden Önemlidir?) kredi notu ile ilgili verdiğimiz bilgilerde de belirttiğimiz gibi kredi notu 1-1900 arasında hesaplanır. Kullandığınız banka kredisi, kredi kartı veya kredili mevduat hesabına ilişkin ödemeleri zamanında ve düzenli şekilde yapmanız, kredi notunuzun yükselmesine, zamanında ödememe ya da aksatma gibi durumlar söz konusu olduğunda ise kredi notunuzun düşmesine neden olur. Bu da yeni bir banka ürünü kullanmak istediğinizde talebinizin onaylanmamasına neden olmaktadır.

Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Bankaya kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı başvurusunda bulunmadan önce findeks notunuzu öğrenmeniz, neticenin ne şekilde sonuçlanacağı hakkında size ön bilgi verecektir. Aslında bunu yapmanız önemlidir. Çünkü kredi notunuzu olumsuz etkileyen durumlardan biri de sık kredi başvurusunda bulunmak ve buna karşılık reddedilmesidir. Bu yüzden kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı başvurusu yapmadan önce Findeks notunuzu öğrenmeniz avantajınıza olacaktır. Peki, Findeks kredi notu nasıl öğrenilir?

1- Mobil Şube İle Findeks Not Öğrenme

Findeks’e ait mobil uygulamayı indirdikten sonra üye olun. Daha sonra giriş yaparak ister kendinizin isterseniz de bir başkasının Findeks notunu öğrenebilirsiniz. Başkasına ait Findeks kredi notunu öğrenmek için; kişinin TCKN veya VKN’sini girmeniz yeterlidir.

2- SMS İle Findeks Notu Öğrenme

SMS ile Findeks notunu bankalar kullanır. Öncelikle kişinin notunu öğrenmek için Findeks sistemine SMS atılır, daha sonra müşterinin cep telefonuna gelen onay kodu girilir ve bu şekilde Findeks notu öğrenilir.

İlginizi Çekebilir: Enparacom Masrafsız İhtiyaç Kredisi

Findeks Notu Neye Göre, Nasıl Hesaplanır?

Findeks notu, birçok kriter göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Sadece kişinin kredi ya da kredi kartı ödemelerini zamanına yapmış olması da yetmeyebiliyor. Bu yüzden findeks kredi notunun neye göre hesaplandığını bilmeniz gerekir. Peki, neye göre hesaplanır?

1- Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun %35’ini oluşturur)

Kredi notunu en çok etkileyen faktörlerden biri ürün ödeme alışkanlıklarıdır. Mesela kredi ya da kredi kartı kullanıyorsanız ödemelerini son ödeme tarihinden sonrasına bırakmayı alışkanlık haline getirmiş iseniz kredi notunuz olumsuz etkilenecektir. Kredi notunun yüzde 35’ini ödeme alışkanlıkları oluşturmaktadır.

2- Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun %35’ini oluşturur)

Findeks kredi notunu olumlu ya da olumsuz etkileyen durumlardan biri de mevcut hesap ve borç durumudur. Daha önce kullanmış olduğunu kredi veya bankanın diğer ürünlerine ait borçların ne kadar olduğu, mevcut hesabınızda ne kadar para olduğuna bağlı olarak da kredi notunuz düşük ya da yüksek çıkabilir. Mevcut hesap ve borç durumu, kredi notunun yüzde 35’ini oluşturmaktadır.

3- Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun %11’ini oluşturur)

Ödeme planı belirlenmeyen ancak yeni alınmış ürünler, kişinin kredi notunun düşmesine neden olan risklerden biridir. Yani yeni kredili ürün açılışları, henüz ödeme yapılmadı için kişinin kredi puanını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu durum da Findeks kredi notunun yüzde 11’ini oluşturmaktadır.

4- Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun %10’unu oluşturur)

Daha önce hiç banka kredisi ya da kredi kartı kullanmamış biri ile kredi kartı veya banka ürünlerinden herhangi birini kullanan birine göre kredi puanı daha düşüktür. Yani eğer daha önce bankalarla herhangi bir çalışmanız olmamış ise bu da kredi notunuzu olumsuz etkiler ve Findek kredi notunun yüzde 10’unu oluşturmaktır.

Yukarıda yüzde oranına göre verdiğimiz bilgiler haricinde, diğer durumlar da Findeks kredi notunu etkilemektedir. Adınıza olan faturaların ödenmesi, vergi borcunuzun olup olmaması gibi durumlar da yine kredi notunu etkileyen unsurlardır. “Diğer” olarak geçen bu durumlar da Findeks kredi notunun yüzde 9’unu oluşturmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Yapıkredi Bankası İhtiyaç Kredisi

Findeks Kredi Notu Nerelerde Kullanılır?

Kredi notu, her banka ürünü için önemli bir ayrıntıdır. Mesela kredi ya da kredi kartı başvurusu yapmadan önce, kredili mevduat hesabı başvurusu yapmadan önce findeks kredi notunu öğrenerek hareket etmeniz, başvuru yapıp yapmama konusunda size ön bilgi verecektir.

Findeks Kredi Notu İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Kredi notu nasıl öğrenilir?

Kredi notunu öğrenmenin iki yolu vardır. Banka şubesine giderek ricada bulunarak öğrenebilirsiniz ya da bir ürün başvurusu yaptığınızda da kredi notunuzu görebilirsiniz. Bunları yapmak yerine internet şubesinden de Findeks kredi notunu öğrenebilirsiniz.

Kredi çekmek için kredi notunun kaç olması gerekir?

Kredi puanı 1-1900 arasında değişir. Yaptığınız ödemeler, kullandığınız banka ürünleri ve ödemelerinizin düzenli olup olmamasına bağlı olarak kredi notunuz değişir. Ancak genel olarak bankalar 1-699 kredi puanına sahip olan kişileri riskli olarak gördükleri için taleplerini kolay onaylamazlar.

Konut kredisi için kredi notu kaç olmalıdır?

Konut kredisi, diğer kredilere göre daha yüksek tutarda olduğu için bankaların göz önünde bulundurduğu kredi puanının 1500 ve üzeri olması gerekmektedir.

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notunu yükseltmenin en kolay yolu, bankalara ve diğer resmi kurumlara olan borcunuzu ödemek ve ardından düşük limitli kredi kartı kullanarak ödemeleri düzenli şekilde yapmaya devam etmektir. Buna ek olarak hesabınıza sürekli para giriş çıkışı yapmanız da kredi notunuzun yükselmesini etkiler.

E-devletten kredi notu nasıl öğrenilir?

E-devlet mobil şubesinden giriş yaptıktan sonra arama motoruna “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazın ve çıkan ekrandan “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” ya da “Çek Bilgileri” seçerek kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap