1. Ana Sayfa
  2. KMH
  3. Bankalar Faizleri Artırdı
Trendlerdeki Yazı

Bankalar Faizleri Artırdı

Bankalar faizleri seçim sonrasında inanılmaz bir oranla yukarı çektiler. Bu durumdan en çok etkilenen ise, tabii ki vatandaş oldu.

Bankalar Faizleri Artırdı
1

Seçimin atlatılmasından sonra geçici ekonomik önlemler de acısını göstermeye başladı. Nitekim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da faizleri artırmıştı. Bununla beraber bankalara, bu senenin üçüncü çeyreğine ait azami kredi kartı faiz oranları duyurusu yapılmıştı. Bankalar faizleri, işte bu TCMB faiz artırımına dayalı olarak yükseltmeye başladılar.

Bankalar Faizleri Artırmaya Başladı

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası, 1 Temmuz 2018 tarihinden başlamak üzere kredi kartı işlemlerinde Türk lirası cinsinden alışverişlere aylık en çok %2,02 oranında akdi faiz uygulayabileceğini açıklamıştı. Bununla birlikte azami gecikme faiz oranı da azami olarak %2,52, döviz cinsinden kredi kartı işlemlerindeki aylık akdi faiz oranı azami %1,62 ve aylık gecikme faizi azami %2,12 olarak duyurulmuştur. Bu durum, Türk bankacılık sektöründe bir başka olayı daha doğurdu. Buna göre bankalar da ilk olarak kredi faiz oranlarını yükseltti, daha sonra mevduat faiz oranlarını artırdı, şimdi de kredi kartı ile KMH yani Kredili Mevduat Hesabı ya da halk diliyle maaş arkası hesap faizlerini yükseltti.

KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Faizleri de Yükseltildi

Bilindiği gibi, vadesiz hesaba bağlanan bir kredili mevduat hesabı, genellikle maaş müşterilerine bankaların verdikleri bir avantajdır. Ancak birçok vatandaş, KMH nedir ya da KMH neye yarar gibi soruları sormaktadır. Bankalar, her ay hesabınıza yatan maaşa istinaden size bir miktar kredi açabilmektedir. Bu kredi, olası bir acil durumda kullanabileceğiniz ve bankamatik kartınızla ya da internet / mobil şubesi ile çekebileceğiniz nakit parayı ifade etmektedir.

Örneğin; maaşınız 2000 TL, KMH hesabı limitiniz de 1000 TL olsun. Maaş gününüz geldiğinde bankadan 2000 TL maaşınızı çektikten sonra, 1000 TL’lik kredili mevduat hesabınızdaki limiti de çekebilirsiniz. Böylece bankaya 1000 TL’lik borcunuz olur. Ancak bu borç, yüksek faizle değerlendirilir. Bir sonraki hesaba para giriş ile de, bankaya olan borcunuz otomatik olarak karşılanır. Yani örneğin maaş alana kadar hesaba ekstra bir para yatmamış olsun ve maaşınız yattığı zaman 1000 TL’lik borcunuz otomatik olarak kesilir ve bankada 2000-1000= 1000 TL maaşınız ve yine sıfırlanan KMH limitiniz olan 1000 TL bulunacaktır. Dolayısıyla toplamda 2000 TL’lik bir çekim işlemi yapabilirsiniz.

Bankalardan Müşterilere Mesajla Faiz Duyurusu

Bankalar, müşterilerine tek tek mesaj ve e-posta ile bilgilendirme duyuruları göndererek faiz oranlarının güncellendiğine dair bilgi vermektedir. Buna göre hem kredi kartı hem de KMH faizlerinin yükseltildiğini söyleyebiliriz. Misâl Vakıfbank; müşterilerine gönderdiği mesajda şu şekilde bir bilgilendirme yapmaktadır.

1 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak kaydıyla KMH faizi aylık %1,84 faiz oranı yerine %2,02; gecikme faizi oranı ise aylık %2,34 yerine %2,52 olarak uygulanacaktır.

Aynı şekilde banka, bir başkaca mesajında ise şöyle diyordu:

1 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak kaydıyla alışveriş faizi ve nakit avans faizi aylık %1,84 faiz oranı yerine %2,02; gecikme faizi oranı ise aylık %2,34 yerine %2,52 olarak uygulanacaktır.

TCMBBöylede hem kredi kartı hem de KMH faizlerinin artmış olduğu Vakıfbank tarafından teyit edilmiş oldu. Akbank da, Vakıfbank ile aynı oranlarda faizleri yükselten bir başka banka olarak tarihe geçmiştir. Akbank’ın müşterilerine gönderdiği mesaj ise şu şekildedir:

01/08/2018 tarihinden geçerli olmak kaydıyla, Artı Para Kredisi’nin (KMH) aylık akdi faiz oranı %2,02’ye, gecikme faizi oranı da %2,52’ye çıkarılacaktır.

Örnek bir tabloda, 2000 TL’lik KMH kullanımından doğan 30 günlük yeni ve eski faiz oranlarını şu şekilde gösterebiliriz:

Mevcut Faiz Oranı (%1,84) Yeni Faiz Oranı (%2,02)
Faiz: 36,80 TL Vergi: 7,36 TL Toplam: 44,16 TL Faiz: 40,40 TL Vergi: 8,08 TL Toplam: 48,48 TL

Yukarıdaki örnek tablo, KMH faizlerinin de yükselmesiyle birlikte acil ihtiyaç olarak kullanılmasının artık daha da zora düştüğünü kanıtlamaktadır. Bu durumda bankalar faizleri yukarı yönlü çektikçe, sizin de, muhakkak bütçenize uygun olarak davranmanız ve KMH kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Seçim öncesinde düşürülen konut kredisi faizlerinin de, tekrar zirve noktalara fırladığını üzülerek belirtmek isteriz. Bu konu hakkında da önümüzdeki günlerde yeni bir yazı yayınlayacağız.

Yorum Yap

Yorum Yap