İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Konut Kredisi
  3. Ev Kredisi Faiz Oranları 2018

Ev Kredisi Faiz Oranları 2018

2018 senesi içinde ev kredisi faiz oranları düşürüldü. Böylece vatandaşların ceplerinden aylık taksitlerde daha düşük miktarda para çıkacak.

Ev Kredisi Faiz Oranları 2018
2

2011 senesinden bu yana ev kredisi faiz oranları oldukça yükselmeye başlamıştı. Artık bir ev satın almak isteyen vatandaş, banka kredisi ile neredeyse evin tamamı kadar bir faiz ödeyerek büyük yükün altına giriyordu. Bu nedenle son aylarda emlak sektöründe konut satışları da durma noktasına gelmiş ve daireler inşaat firmalarının elinde kalmıştı. Ancak güncel ev kredisi faiz oranları 2018 yılında güncellenmeye başladı. Böylece vatandaşların cebinden artık biraz daha düşük miktarda faiz çıkacak.

Ev Kredisi Faiz Oranları 2018

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı Binali Yıldırım, emlak sektöründe ortada olan satış tıkanıklığını gidermek için ev kampanyası başlatacaklarını duyurmuştu. Zira Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz mart ayına ait verilerinde, ülkenin tüm şehirlerindeki kredili ev satın alımlarının düşüş gösterdiği gözlemlendi. Buna göre sadece mart ayında dahi kredili (ipotekli) ev satışları yüzde otuz beş oranında düşüş gösterdi.

Ev Kredisi Kampanyası Yapan Bankalar

Devletin sâdık bankası T.C. Ziraat Bankası, konut kredisi kampanyası dâhilinde ilk adımı atan oldu. Buna göre Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar olan ve 120 aylık (10 senelik) konut kredilerinde %1,23 olan ev kredisi faiz oranlarını %0,98’e kadar indirdi. Dün itibarıyla bankalardan çekilen ev kredilerinde geçerli olan yeni faiz oranları, vatandaşın da cebini koruyacak. Örneğin; Yüz bin liralık ev kredisi çekmek isteyen bir vatandaş, ev kredisi faizleri düşmeden önce 178 lira daha fazla öderken, beş yüz bin liralık ev almak isteyen biri de 889 lira fazla ödüyordu. Söz konusu miktarlar her ay vatandaşın cebinde kalacak.

Ev Kredisi Faiz Oranları

Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası‘ndan sonra sahaya çıkan bir diğer banka da, 17 – 25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu‘nda genel müdürü gözaltına alınan Halkbank oldu. Hatırlanacağı üzere İranlı Reza Zarrab‘ın Türkiye üzerinden bu bankayı kullanarak altın kaçakçılığı yaptığı ve ABD’nin İran ambargosunu deldiği iddiasıyla okyanus ötesinde yargılandığı vaki idi. Söz konusu bankanın genel müdür yardımcısı da ABD‘de mezkûr davada tutuklanmıştı. Konumuza dönecek olursak, Halkbank da 120 aylık vade ile verdiği ev kredisinde faizleri %1,16’dan %0,98’e değin düşürdü.

Şekerbank da konut kredisi faizlerini düşüren üçüncü banka oldu. Böylece Şekerbank, 60 aylık ev kredisi faizlerini %1,66’dan %0,98’e düşürdü. Belirtmekte fayda bulunuyor ki, söz konusu ev kredilerinde geçerli olan oranlar, 500 bin liraya kadar mümkün olabilmektedir. Önümüzdeki günlerde Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıfbank da, ev kredisi için indirimli faiz oranlarını kullanıma sokacaklar.

Vatandaşlar Eskiye Göre Kâra Geçiyor

Ev kredisi faiz oranları 2018 güncellemesi ile birlikte on senelik ev kredisi ile 100 bin TL çeken bir vatandaş, eski faiz oranlarından olan %1,23 ile toplamda 192 bin TL olarak geri ödeme yapıyor. Aylık miktarda 1598 TL ödemesi olan bu krediler, vatandaşın cebini epey yakıyordu. Şimdiki %0,98 olan faiz oranları ile aynı miktardaki bir ev kredisinin maliyeti 21.338,00 TL düşüşe geçti. Böylece 100 bin TL’lik kredi çeken bir vatandaş, toplamda 170.504,00 TL geri ödeme yapacak. Aylık taksitleri ise 178 TL düşüş göstererek 1420 TL’ye inecek.

Hem KDV Hem Harç Teşviki de Var

Ev kredisi faiz oranlarından başkaca, geçtiğimiz hafta konut satışlarının artması için %18 olan Katma Değer Vergisi de %8’e kadar düşürüldü. İkincil olarak da, tapu harcının hem alıcı hem satıcı tarafından ödenen %2’lik miktarı %1,5’e kadar indirildi. Buna göre 300 bin TL’lik konut satışında bireyler 26 bin TL’lik kâra geçmiş oldular. Belirtilen indirim ve muafiyetler, 31 Ekim 2018 tarihine kadar geçerli olacak. Ev kredisi faiz oranları 2018 yılında güncellenen rakamlardan sonra bir daha yükselecek mi, şimdilik bilinmiyor.

Ev Satışında KDV ve Harç Teşviki

Yorum Yap

Yorum Yap