İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Krediler
  3. Kredi Tahsis Ücreti Nedir?
Trendlerdeki Yazı

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Kredi tahsis ücreti nedir, geri almak için neler yapılmalıdır? Dosya masrafı olarak da bilinen bu bedeli bankalardan geri alabilirsiniz.

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Günümüzde banka kredisi çekmeyen ya da bankalarla bir şekilde çalışmamış olan hiç kimse kalmamıştır. Bu durumda en çok can merak edilen sorulardan biri olan kredi tahsis ücreti nedir? sualine de cevap aranmaktadır. Bankkredisi.com olarak bu yazımızda kredi ücreti hakkında detaylı bilgi vereceğimiz gibi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kredi tahsis ücreti iadesi kararına da değineceğiz.

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Bankacılık terminolojisinde kredi tahsis ücreti olarak geçen bedel, halk arasında ise dosya masrafı şeklinde bilinmektedir. Bilindiği gibi bankalar, çoğu zaman kullandığınız krediden haybeye bir kesinti yaparak size masraf kalemi olarak yansıtırlar. İşte bu masraf, kredi tahsis ücreti olarak bilinmektedir. Fakat yasal olarak bu ücret, kullanılan kredi tutarının ‰5’ini aşamaz. Bir başka deyişle 1000 TL’lik bir kredi çekiyorsanız banka, kredi tahsis ücreti adı altında sizden en fazla bu tutarın binde beşi olan 5 TL’den fazla bir tutar kesemez. Yazımızın devamında belirteceğimiz gibi sizden kesilen bu kredi dosya masrafını geri alma yöntemlerini de paylaşacağız.

Kredi Tahsis Ücreti Yasal mı?

Bu soru sıklıkla tüketiciler tarafından sorulmakta ve kafa karışıklığına yol açmaktadır. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki kredi tahsis ücreti, yani dosya masrafı; usûlüne uygun olarak alındığı takdirde tamamen yasaldır. Yani bankalar kılıfına uydurarak bir kesinti yaptıysa, o masraf kalemini bir daha geri almanız pek mümkün değildir. Peki, bunun yasal dayanağı nedir?

BDDK, 3 Ekim 2014 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe soktuğu Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri (10. madde) doğrultusunda dosya masrafını yasal bir çerçeveye oturtmuştur. BDDK’nin kararına göre çekilen kredi tutarının binde beşi kadar kesilen dosya masrafı mubahtır, yani yasaldır. Ancak, bankaların kestikleri kimi dosya masrafı ücretleri tüketiciler tarafından geri alınabilmektedir. Basında bununla ilgili birçok haber bulunmaktadır. İşte, kafa karışıklığı da burada başlamaktadır.

Yargıya taşınan bir kredi tahsis ücreti iadesi konusunda yüksek mahkeme, tüketiciyi haklı bulmuş ve şu şekilde bir içtihat oluşturmuştur: Bankanın tüketiciye kredi kullandırabilmesi için belgeli, makul ve zorunlu olan masrafları tüketiciden isteyebileceği, bu durumda ne adla kredi masrafının alındığına dair bir emarenin dosyada bulunması gerektiği zaruridir. Konu hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz. Yani Yargıtaya göre bankalar, yaptıkları bu dosya masrafını belgelemek zorundadırlar.

Önerilen Yazı
Yargıtay, Kredi Masraf Ücretine Dur Dedi!

Kredi Tahsis Ücretini Nasıl Geri Alabilirim?

Bankalar domuz gibidir. Dolayısıyla hakkınız olan bir parayı almak için kırk takla atmanızı isterler. Bu noktada dosya masrafını yani kredi tahsis ücreti nasıl geri alabilirim sorusu da yine bankalarda gizlidir. Bankalara doğrudan bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Kredi çektiğiniz şubeye yazacağınız dilekçe, muhtemelen işleme bile konulmayacak ya da talebiniz reddedilecektir. Bu durumda kaymakamlıkta bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyeti‘ne başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer buradan da bir sonuç çıkmazsa, soluğu tüketici mahkemesinde alabilirsiniz. Uzun bir yargı yolu sizi bekliyor demektir.

Kredi Tahsis Ücreti Dolandırıcılarına Dikkat!

Türkiye’de dolandırıcılık yöntemleri bitmek bilmez. Yeni nesil dolandırıcılar ise bilhassa sosyal medya ya da direkt cep telefonlarınıza gönderilen SMS’ler, yapılan aramalar aracılığıyla dosya masrafını geri alma dolandırıcılığı üzerine kurgu yapmaktadır. Sizden, geriye dönük geçmiş yıllardaki kredi tahsis ücreti iadesi almak için para isteyen bu dolandırıcılara kesinlikle kanmayınız.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (4)

  1. Avatar

    artık bankaların, bu kapitalist zihniyetteki tekellerin bizi bu kadar sömürmesini hazmedemiyorum. yazıklar olsun ki devlet de buna hiçbir şey yapmıyor…

  2. Avatar
    4 sene önce

    Kapitalizmin sonu gelmiştir. Devletimiz kredi tahsis ücretini yasakladı. Bu bankalar hala almaya devam ediyorsa şikayet edin bddk’ya en kısa sürede cevap veriyorlar arkadaşlar.

  3. Avatar
    4 sene önce

    bugüne kadar kaç bankaya kredi tahsis ücreti verdim Allah bilir! yasal yollarla hepsini geri alacağım inşAllah…

  4. Avatar
    4 sene önce

    Kredi tahsis ücreti isteyen bankalar hâlâ var ne yazık ki. Kanımızı emdikleri yetmediği gibi bu kadar fazla faizin yanında bir de kredi tahsis ücreti adı altında saçma sapan şey yapıyorlar. Sanki krediyi tahsis ederken o kadar masrafa girmişler gibi!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir