Dikkatli ve bilinçli kullanıldığı zaman son derece faydalı olan kredi kartları, aynı zamanda başımızın belası durumuna da gelebilmektedir. Bu durumda kredi kartını iptal etmek en iyi çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira asgari borcunu ödeyip tekrar kredi kartından alışveriş yapmak, kartı şişirmekten başka bir şey değildir. Peki, kredi kartı nasıl iptal edilir? Bu haberimizde söz konusu işlemi ne şekilde yapabileceğinize dair gereken bilgileri vereceğiz.
Makale İçeriği
Kredi Kartı Nasıl İptal Edilir?
Kredi kartı kapatma ya da daha doğru bir ifade ile kredi kartı iptal etme işlemi için tarafımıza sorulan en yoğun sorulardan biri de; borcu olan kredi kartının iptal edilip edilemeyeceğidir… Bu noktada açıkça ifade etmek gerekir ki, kredi kartınızı borcu olsa da olmasa da iptal edebilir ya da kullanıma kapatabilirsiniz. Ancak söz konusu kredi kartı borcunu ödemeniz gerektiğini de belirtelim.
Banka Şubesi Aracılığıyla İptal
Kredi kartını kullandığınız bankanın herhangi bir şubesine giderek kredi kartınızı iptal etmek istediğinizi beyan edebilirsiniz. Unutmayın ki, her ne nedenle olursa olsun kredi kartınızı istediğiniz an iptal edebilirsiniz. Fakat bankalar da, kredi kartınızı iptal etmemeniz için size bin dereden su getirecektir. Hatta size bonus, para puan, chip para gibi tekliflerde dahi bulunabilirler. Fakat dirayetli olun. Bankalar sizi SÖMÜRÜYOR. Banka şubesine gittiğinizde müşteri temsilcisi, size kredi kartı iptalini telefon bankacılığından yapabileceğinizi de söyleyebilir. Şahsı ve bankayı BDDK’ye şikâyet edeceğinizi belirterek konuyu uzatmayın. Daha sonra telefon bankacılığı aracılığıyla kartınızı iptal edebilirsiniz.
Telefon Bankacılığı Aracılığıyla İptal
Esâsen en hızlı ve konforlu şekilde kredi kartını iptal etme yöntemi telefon bankacılığıdır. Bu nedenle kredi kartınızın üzerinde yazan bankanın telefon bankacılığı numarasını arayın. Bir şekilde karşınızda gerçek bir müşteri temsilcisi bulduğunuz durumda hemen kredi kartınızı iptal etmek istediğinizi ifade edin. Ancak kararlı olun. Çünkü müşteri temsilcisi, sizi yine yağlayarak ballayarak kararınızdan vazgeçirmeye çalışacaktır. Siz bunlara kanmayarak net kararınızı direkt olarak müşteri temsilcisine belirtmelisiniz.
Püf Noktası
Bildiğiniz üzere hemen hemen birçok banka telefon bankacılığında sesli yanıt sistemi denilen saçma bir uygulamaya gitmiştir. Dolayısıyla müşterilerin karşılarında insan bulmaları oldukça zorlaşmıştır. Siz de kredi kartınızı iptal ederken buna fırsat bulamayabilirsiniz. Biz, size işin en hızlı püf noktasını vereceğiz. Telefon bankacılığını aradıktan sonra ilk belirtilen “kayıp ya da çalıntı” menüsüne ulaşmanız gerekmektedir. Bu, genel olarak 0 (sıfır) tuşlanarak erişebileceğiniz bir menüdür. Çok kısa bir süre sonra karşınıza müşteri temsilcisi çıkacaktır. Ona, kartınızı kaybettiğinizi ve yenisini çıkarmak da istemediğinizi belirtin.
Kredi Kartı Ne Zaman İptal Olur?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlatılan 10/03/2017 tarihli Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te, bankaların, kredi kartı iptal talebinizi ilettikten sonra yedi gün içinde kartı iptal etmeleri gerekmektedir. Eğer bankalar iptal işlemini yedi gün içerisinde gerçekleştirmedilerse, muhakkak BDDK’ye şikâyet edebilirsiniz.
Kapatılan Kredi Kartının Borçları ve Taksitleri Nasıl Ödenir?
Kredi kartınızı iptal ettikten sonra, borçlarınız için normal ekstre döngünüz devam eder. Bu doğrultuda eğer taksitli işlemleriniz varsa, onlar da yine aydan aya ekstreye yansır. Nakit paranız bulunuyorsa bankaya tek bir defada para yatırmak suretiyle borçlarınızı kapatabilirsiniz. Eğer kredi kartınızı borcu varken iptal ettirdiyseniz, muhakkak kredi kartı numarasını bir kenara not edin. Zira daha sonradan ödeme yapmak için bu numaraya ihtiyacınız olabilir. Borcunuzu bitirdikten sonra da bankadan borcu yoktur yazısı almayı unutmayın.