Kredi kartı aidatı iadesi çok fazla şikayet alan konulardan birisidir. Bankalara bu ücretlerin iadesi için birçok müşteri talebi geliyor ve bankalardan istediğini alamayan tüketiciler mahkeme yoluyla tahsil etmeye gidiyordur.
Ancak tüm bunların önüne geçmek isteyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’na istinaden alınacak masraflarla ilgili 2014 Ekim ayında yayınlanan bir yönetmelik çıkardı ve konuyu netleştirdi. Dolayısıyla bankalar da kredi kartı aidat uygulamalarında birçok değişiklik yapmak zorunda kaldı.
Makale İçeriği
Kredi Kartı Aidatı İadesi İçin Ne Yapmalıyım?
Bankalar kredi kartlarından aidat adı altında 12 ayda bir kart ücreti keser. Bu ücretler kartın cinsine göre 70 TL’den başlayarak 180 TL’ye kadar çıkmaktadır. Eğer hesap özetinizi takip etmiyorsanız bu aidat sizden habersizce kesilir ve son ödeme tarihi geldiğinde de tahsil edilir. Ancak bilinçli bir tüketici iseniz kesilen bu tutar her ne kadar olursa olsun günümüzde 3 yol ile iadesini almanız mümkündür. Bunlar;
- Bankaya bir itiraz dilekçesi ile başvuru yapmak,
- Tüketici hakem heyetine hesap ekstranız ile başvuru yapmak,
- e-Devlet üzerinden mail sistemi ile başvuru yaparak kart aidatını geri almak mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Kredi Kartı Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- Bankaya İtiraz Dilekçesi İle Başvuru Yapmak
Eğer kart aidatı olmayan bir kredi kartı sahibiyseniz banka sizden mutlaka 1 yılda 1 kere kart kullanım ücreti adı altında bir ücret tahsil edecektir. Bu tutar bankalara göre değişiklik gösterebilecektir. Kart aidatını geri almak için kartınızın banka şubesine giderek aşağıdaki dilekçe örneğinde olduğu gibi bir iade başvurusu yapabilirsiniz.
Kredi kartı aidatı iadesi dilekçe örneği;
Türkiye İş Bankası Müdürlüğü’ne
4558 9874 5668 8778 4112 numaralı bankanıza ait kredi kartımdan 03.04.2018 tarihinde kesilen kredi kartı aidatı altındaki 60 TL tutarın kartımın hesabına iadesini arz ederim.
İsim / Soyisim
İmza
Kart aidatını geri alma işleminde en çok dikkat edilen ise;
- Aylık olarak düzenli harcama miktarınız (en az 700 TL ile 1500 TL arasında olması gerekir)
- Bankaya vermiş olduğunuz otomatik ödeme (en az 2 fatura)
Bu şartların ikisinden bir tanesini yerine getiriyorsanız maaş müşterisi olmasanız bile sizden tahsis edilen kredi kartının aidatını geri alabilirsiniz.
2- Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Yapmak
Genellikle hükumet konakları veya kaymakamlık binalarında bulunan tüketici hakem heyetleri üzerinden de sizden kesilen kredi kartı aidatlarını geri almanız mümkündür. Resmi gazetede yayımlanan Yargıtay kararı ile her vatandaşın bir dilekçe oluşturarak kart aidat iadesini alması mümkündür. Bu özel veya devlet fark etmeksizin tüm bankaların kredi kartları için geçerlidir.
Tüketici hakem heyetine gitmeden önce mutlaka kartınızdan kesilen kart aidatını gösteren bir dekontun elinizde olması gerekir. Tüketici hakem heyetinde hazır bulunan dilekçedeki ilgili yerleri doldurarak ve elinizdeki kesinti dekontunu ekleyerek başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu süreç ortalama 15 gün sürer. Aynı şekilde bankada 15 iş günü içinde hakem heyetine dönüş sağlayarak kart aidatınızı geri öder.
İlginizi Çekebilir: Papara Nedir, Papara Nasıl Kullanılır?
3- e-Devlet Üzerinden Başvuru Yapmak
Bir diğer yol ise yerinizden kalkmadan e-devlet üzerinden kart aidatının iadesinin alınmasıdır. Bu işlem için öncelikli olarak gerekenler;
- PTT üzerinden alınmış olan bir e-devlet şifresi,
- Aktif bir mail adresi,
- Banka tarafından kartınızdan kesilen kart aidatını gösteren dekont gereklidir.
Eğer bunlara sahipseniz e-devlet üzerinden kart aidatınızı geri almak için öncelikle bankanın mail iletişim adresine kart iadesi için bir yazı yazmalısınız. Yukarıda belirttiğimiz dilekçe örneği kendi bankanıza uyarlayarak gönderebilirsiniz. Bu işlem sonrasında isteğiniz olumlu ise banka size kredi kartı aidat iadeniz gerçekleşecektir.