İkinci el araba almak isteyen kişiler önceden kendi imkanlarıyla nakit biriktirip ya da eş dosttan borç alarak araç almak zorunda kalıyorlardı. Bu durum artık bankaların devreye girmesi ve İkinci el arabaya kredi imkanını müşterilere sunmaya başlaması ile değişti. Tabi bu her ikinci el araç için geçerli olmamaktadır. Bankaların uygun kriterlerde olan araçlara kredi verdiği de unutulmamalıdır.
Finans sağlayacak Bankalar bu kredi başvurularını incelemede kişilerin gelir durumu, kredi puanı vb. standart prosedürleri uygular. Araçlarda 5 yaş sınırı 10 yaşa kadar bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. Örneğin; Vakıfbank ve İNG bank 8 yaşa kadar kredi kullandırırken, Garanti Bankası 10 yaşa kadar araçlara kredi imkanı sunuyor. Bununla birlikte kredi vereceği aracın 50.000 TL’ye kadar olan kısmına %30, 50.000 TL’yi aşan kısım için ise %50 oranı peşinat verme koşulları vardır. Başvuru sahibi, Gerçek kişi vergi levhası ve oda kaydı var olan veya tüzel kişi ise peşinat tutarı zorunlu olmayıp araç bedelinin tamamına kredi başvurusunda bulunabilmektedir.
İkinci El Araç Kredisi Alma Şartları
- Kredi kullanacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
- Kredinin taksiti hane aylık ortalama gelirinin %50’sini geçmemelidir.
- Kaza sigortası yaptırılmalıdır.
- Nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesinin aslı ile fotokopisi
- İkametgah il muhabere veya adına kayıtlı adresi gösterir fatura
- Gelir durumunu gösteren belge
- Çalışanlar için; Maaş bordrosu veya işyerinden onaylı net maaş tutarını gösteren belge.
- İşyeri sahipleri için: Vergi levhası, noter tasdikli imza beyannamesi
- Şirket için: Ticaret Sicil Gazetesi Şirket Kuruluşu ile ilgili, vergi levhası, şirket imza sirküleri
- Noter Satış Sözleşmesi Veya Fatura
Bu belgelerle birlikte banka gerek görmesi durumunda kefil bulmanızı isteyebilir. Ayrıca araca rehin konulacaktır. Kredi tutarı bitene kadar araç rehinli kalması gerekmektedir. Dolayısıyla bu işlemi göz önünde bulundurarak rehinli araç üzerinde herhangi bir satış ya da devir işlemi yapamayacağınızı öngörmeniz gerekiyor. Ancak satış işlemleri, genellikle yeni alıcıdan araç bedelinin alınarak banka kredisinin kapatılması ve böylece ipoteğin kaldırılması yoluyla yapılabilmektedir. Oldukça riskli olan bu yöntemi uygulamanızı tavsiye etmiyoruz. Bu nedenle kredi borcunuzu sıfırladıktan sonra devir ve satış işlemi yapabilirsiniz.