Ticâretin bambaşka bir hâl aldığı günümüzde, gerçek ve cesur girişimciler başarıya ulaşmaktadır. Fakat bu noktada da mâli olarak yeterli gelmeyen kaynaklarla karşı karşıya kalınmaktadır. İşte girişimci kredisi, bu tür durumlarda imdadımıza koşmaktadır. Peki, nedir bu girişimcilik kredisi, nasıl alınır ve ne şekilde kullanılır… İşe, tüm bu soruların cevabını haberimizde sizler için derledik.
Makale İçeriği
Girişimci Kredisi Nedir?
Herhangi bir sektörde iş planı fikri olan kişiler, harekete geçmek istedikleri zaman girişimci unvanını haiz olurlar. Bu noktada parlak iş fikirlerini hayata geçirmek isteyenler finansal kaynak bulma derdine girmektedirler. Bankalar ve devlet, sizlere yardımcı olarak işinizi kurabilmek ve fikirlerinizi realiteye döndürebilmeniz için girişimci kredisi desteği sunmaktadır. Girişimci kredisi ile birlikte işinizi kurabilir ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz. Girişimci kredilerinden genellikle gençlerin ve kadınların yararlandığını da belirtmemiz gerekmektedir.
Girişimci Kredisi Nasıl Alınır?
Öncelikle girişimci kredisi almak için finansal ya da devlet kuruluşlarına başvuru yapmanız gerekmektedir. Böylece ilk kategoriye göre bankalardan, ikinci kategoriye göre de KOSGEB’ten kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Girişimci kredisi temin eden bankalar genel olarak şu kategorilerde bulunmaktadır:
- Kamu Bankaları (Ziraat Bankası, Eximbank, Halkbank, Vakıfbank vs.)
- Özel Bankalar (Garanti, TEB, Akbank, ING Bank, Denizbank, QNB Finansbank)
Her bankanın sunduğu girişimcilik kredisi şartları ve türleri farklı olmakla birlikte, genellikle geri ödeme süreleri 48 ay olarak belirlenmiştir. Faiz oranları ise diğer kredi türlerine nazaran daha düşük olan girişimcilik kredisinde devlet desteği de çok önemli boyuta ulaşmıştır. Bu maksatla düşük faiz oranlarının yanı sıra, girişimcilik ve inovasyon eğitimi de bankalar tarafından sağlanmaktadır.
Girişimcilik kredisine başvurmak, temel olarak diğer kredi türlerinden çok da farklı değildir. Tabii ki bu kredi türünün onaylanmasında da en büyük etken olarak kredi puanı görülmektedir. Dolayısıyla bankalar, parlak bir iş fikriniz olsa bile olumsuz kredi notunuzun varlığı durumunda size girişimci kredisi vermeye yanaşmayacaktır. Ayrıca kara listede olmanız da, kredi almanız için son derece müessif bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla girişimcilik kredisinden yararlanabilmek için öncelikle bankalarla aranızı iyi tutmanız gerekmektedir.
Girişimci Kredisi Şartları
Her bankanın girişimci kredisi koşulları değişkenlik göstermektedir. Bâzı bankalar sıradan bir kredi türün gibi işlem yaparken, bâzıları enine boyuna konuyu tartışmakta ve incelemektedir. Dolayısıyla bankaların girişimcilik kredisi için sizden birtakım koşul ve taahhütnamelerde bulunmasına şaşmamalısınız. Zira bankalar, sizden fikrinize ortak olmayı bile isteyebilir. Bu tür durumlarda çok dikkatli davranmanız ve kesinlikle okumadan hiçbir belgeye imza atmamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Girişimcilik kredisinin temel mantığı, yeni ve parlak iş fikirlerine maddî destek olarak ülke ekonomisini canlı tutmaktır. Dolayısıyla bu kredi ile farklı bir ihtiyacınızı gidermeye çalışmak oldukça yanlış bir davranıştır. Dolayısıyla edinilen finansal kaynak ile işyerinizi kurmaya çabalamalı ve sağlam adımlar ile ekonomik anlamda büyümenin yollarını aramalısınız.