Genç nüfusun bir hayli fazla olduğu Türkiye’de esnaf olmak isteyenler için kredi destekleri başvuruları başladı. Esnaf kefalet kredisi 2020 şartları, ticaret hayatına yeni atılmak isteyen kişileri hedef almaktadır. Kamu bankalarından Türkiye Halk Bankası tarafından verilen esnaf kredisi için birtakım belgeler ve evraklar gerekli olmaktadır. Halkbank esnaf kredisi olarak da bilinen bu kredi hakkında detaylı bir başvuru rehberi hazırladık. Esnaf kefalet kredi başvurusu yapmadan önce başvuru rehberimizi muhakkak okumanız gerekmektedir.
Makale İçeriği
- 1 Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?
- 1.1 Esnaf Kefalet Kredisi 2020 Şartları
- 1.2 Esnaf Kefalet Kredisi Faiz Oranları 2020
- 1.3 Kaç Ay Sonra Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu Yapabilirim?
- 1.4 Esnaf Kefalet Kredisi Kaç Günde Çıkar?
- 1.5 Esnaf Kefalet Kredisi Gerekli Evraklar
- 1.6 Esnaf Kefalet Kredilerinde İpotek İstenilir mi?
- 1.7 Esnaf Kredisinde Kredi Notu Önemli mi?
- 1.8 Esnaf Kefalet Kredisi Kullanırken Eş Rızası İstenir mi?
- 1.9 Esnaf Kefalet Kredilerinin En Üst Limiti Ne Kadardır?
- 1.10 Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
- 1.11 Esnaf Kefalet Kredi Başvuru Sonucu Sorgulama
Esnaf Kefalet Kredisi Nedir?
Ticari hayatı desteklemek adına ilk defa 1951 yılında Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet Kooperatifleri (EKK) kurulmuştur. Söz konu kooperatifler, sonraki dönemde yeni bir düzenlemeye tabi tutularak 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ile ilişkilendirilmiştir. Söz konusu kooperatiflerin temel gayesi, sanatkâr ve esnaf için ticaret hayatlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları nakit krediyi vermektir. Ayrıca kooperatifler, esnaf için bankalara kefil de olmaktadır. Türkiye’deki tüm esnaf kooperatifleri Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) uhdesinde işleyişini sürdürmektedir. Ticaret Bakanlığı uhdesinde de Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü bulunmaktadır. Esnaf kefalet kredisi şartları 2020 içerisinde neleri gerektiriyor, inceleyelim.
Esnaf Kefalet Kredisi 2020 Şartları
Esnaf kefalet odası dâhilinde bu krediden faydalanmak için istenilen birkaç koşul bulunmaktadır. Bu koşulları sağlamanı durumunda istenilen evrakları da tamamlayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Esnaf kefalet kredisinin şartları temel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:
- Esnaf ve sanatkâr olmak
- Mesleğin ilgili siciline kayıt olmak
- İş adresi ya da mukim olduğu mahalin kooperatifin görev alanında olması
- Aynı anda birden fazla kooperatifin ortağı bulunmamak
4 maddelik şartı taşıyorsanız, esnaf kefalet kredisi başvurusu nasıl yapılır yazımızı okuyarak işlemlerinize devam edebilirsiniz. Kredi başvurusu sadece Halkbank’a yapılmaktadır. Bağlı bulunduğunuz kooperatif, kredi çekeceğiniz zaman bankaya sizin adınıza kefil olacaktır ya da teminat mektubu düzenleyecektir. Dolayısıyla esnaf kefalet kredi şartları bu şekilde özetlenmektedir.
Esnaf Kefalet Kredisi Faiz Oranları 2020
Yeni yıl ile birlikte esnaf kefalet kredisi faiz oranları da güncellendi. Buna göre faiz oranları iki varyasyonlu olarak sunulmaktadır. Bunlar, bir seneye kadar olan kredi taksitlerinde %7 faiz oranı ve 1 seneden uzun kredi taksitlerinde ise %8 faiz oranı olarak belirlenmiştir. Her bir şahıs, 2020 senesi için Halk Bankası’ndan en fazla 200 bin TL esnaf kefalet kredisi çekebilmektedir.
Esnaf kefalet kredisi hesaplama için 1 seneden az ve 1 seneden çok vadeler olarak iki temel ayrım yapılmaktadır. Esnaf kefalet kredisi üst limiti her esnaf kefalet kooperatifi için farklı olabilmektedir. Burada önemli olan, 60 ay vade ile çekilen esnaf kredisinde 6 aylık, 3 aylık ya da 1 aylık ödeme vadeleri belirlemenin mümkün olmasıdır. Bu ödeme planı ile esnaf kredisini rahatlıkla ödeyebilirsiniz. Esnaf kefalet faiz oranı diğer kredilere göre çok daha düşüktür. Esnaf kefalet kredi hesaplama 2020 Halkbank işlemi için de bankaya ulaşabilir ve güncel faiz oranlarını talep edebilirsiniz.
Kaç Ay Sonra Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu Yapabilirim?
Esnaf olarak ticari hayata atıldıktan sonra hemen esnaf kefalet kredisi başvurusu yapamıyorsunuz. Bunun için öncelikle ticari faaliyet başladığınız (yani vergi levhanızın çıktığı) tarihten itibaren 3-6 ay geçmesi gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir meslek odasına da en az 3 aydır kayıtlı bulunmanız gerekmektedir. Fakat bu süreler minimum değerler olduğu için uzayabilir. Bizim önerimiz, kredi kullanmak için en az 12 aylık sürecin geçmesini beklemeniz yönündedir.
Esnaf Kefalet Kredisi Kaç Günde Çıkar?
Kredi kullanacaklar, acil nakit ihtiyaçlarından ötürü esnaf kredisi kaç günde çıkar diye kaygılanmaktadır. Normal kredi prosedürlerinden biraz farklı işleyen esnaf kredilerinde kredi değerlendirme aşaması 20 ilâ 30 gün arasında sürmektedir. Bu süreç içerisinde olumsuz bir yanıt almamak için başvuru evraklarınızın tam ve doğru bir şekilde teslim edilmesi önemlidir. Zira kredi başvurusu yapmanız ile birlikte iki aşamalı bir değerlendirme sürecine girilir. Bu değerlendirme sürecinin ilki kooperatif (meslek odası vs.) tarafından hakkınızda yapılan ön istihbarat araştırmasıdır. Daha sonra Halkbank, krediyi değerlendirme aşamasına geçerek süreci devam ettirmektedir.
Esnaf Kefalet Kredisi Aşamaları
Kredi çekmeye karar verdiğinizde sizi şu şekilde bir aşama safhası karşılamaktadır:
- Öncelikle kredi kullanmak istediğinizi ilgili kooperatife yazılı olarak bildirmeniz gerekmektedir.
- Kooperatifin yönetim kurulu tarafından hakkınızda ön araştırma yapılır.
- İki haftalık süreç içerisinde yönetim kurulunun kabul ya da ret kararı tarafınıza iletilir.
- Kooperatif tarafından yapılan araştırmada kredi talep edenin ve varsa ortağının iktisadi hâlleri analiz edilir, gerekli riskler ortaya konulur ve bülten düzenleyerek kefalet tutarını belirler.
- Söz konusu kefalet tutarı ile birlikte kredi teklifini ilgili Halkbank Şubesi’ne sunar.
- Halkbank tarafından kredinin incelenmesi hızlı bir şekilde yapılır. Bu süreçte kredi kullanan şahıs tekrar araştırılır.
- Bankanın da araştırması olumlu çıkarsa kredi kullanımı gerçekleştirilir.
Esnaf Kefalet Kredisi Gerekli Evraklar
Esnaf kredisine başvuru yapmak için birtakım belgeleri tanzim etmeniz gerekmektedir. Bu belgeleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
- Esnaf sicil belgesinin aslı ve fotokopisi
- Bağlı olduğunuz vergi dairesinden vergi levhası aslı ve fotokopisi
- Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- Mukimlik (ikametgah) belgesi
- Kooperatiften temin edilecek ortaklık beyannamesi
- Hangi odaya bağlıysanız oradan alınacak oda faaliyet belgesi
- Dört tane vesikalık fotoğraf
- Sosyal güvenlik bilgilerin fotokopisi
- Muhasebeciden alınacak son dönem hesap özeti evrakı
- Şoförler başvuruyorsa ticari araç ruhsatının aslı ve fotokopisi
Esnaf Kefalet Kredisi Kefil Şartları
Eğer borcu kefille alacaksanız kefil de vergi levhasının aslı ve fotokopisini, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisini, son olarak da ikametgah belgesini sunmak zorundadır.
Esnaf kefalet kredisi almak için 2 kefil göstermeniz yeterli olacaktır. Kefiller, tıpkı sizin gibi esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olarak faaliyet göstermelidir. Eğer kefil göstermeyecekseniz banka sizden bir teminat (ipotek) isteyebilir. Esnaf kefalet kredisinde kefilin sorumluluğu bu anlamda dikkat edilmesi gereken bir hususdur.
Esnaf Kefalet Kredilerinde İpotek İstenilir mi?
Yukarıda da izah ettiğimiz gibi Halk Bankası, kredi vermek için ya ipotek ya da kefil şartı aramaktadır. Bu durumda ipotek olarak ticari aracınızı, dükkânınızı, konutunuzu ya da değeri belirlenmiş olarak tarlanızı ipotek ettirebilirsiniz. Fakat söz konusu ipotek işlemlerinde ilgili taşınmazların muhakkak tapularının bulunması gerekiyor. Bittabi araçların da ruhsatlarının olması gerek. İpotek miktarı, kredinin tutarına göre banka tarafından belirlenmektedir.
Esnaf Kredisinde Kredi Notu Önemli mi?
Esnaf kefalet kredilerinin değerlendirmesinde iki aşama mevcuttur. İlk aşamada kooperatif kendi risk araştırmasını yapmaktadır. Bu süreçte esnafın kredi notu ya da kredi puanı (kredi sicili) dikkate alınmaz. Kooperatif onay verdikten sonra dosyanız Halkbank’a gider. Halkbank ise kredi puanının da değerlendirme kriterleri arasında olduğu geniş bir araştırma sürecine başlar. Bu durumda göstereceğiniz kefil ya da sunacağınız ipoteğe göre kredi notunun önemi artıp azalabilir. Kısacası esnaf kefalet kredi notu hakkınızda yapılacak istihbarata göre değişkenlik gösterebilmktedir.
Esnaf Kefalet Kredisi Kullanırken Eş Rızası İstenir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun sonradan yapılan ek bir düzenleme ile artık esnaf kefalet kredilerinde eş rızası aranmamaktadır. Peki, bu ne anlama geliyor? Kredi kullanırken eğer evliyseniz eşinizin de rızası olmalı ve bunu yazılı olarak bankaya bildirmesi gerekiyordu. Fakat yeni düzenleme ile esnaf kefalet eş rızası ortadan kalkmıştır.
Esnaf Kefalet Kredilerinin En Üst Limiti Ne Kadardır?
Mevcut iş yeri finansmanları için 2020 esnaf kefalet kredisi üst limiti 200.000 TL’dir. Fakat yeni iş yeri satın alımları gibi spesifik nedenlerden ötürü bu miktar 500 bin liraya kadar çıkartılabilmektedir.
Esnaf Kefalet Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Esnaf kredisi de tıpkı diğer krediler gibi ticari borçlanma enstrümanlarından biridir. Dolayısıyla kredi borcunun ödenmemesi, diğer kredilerle aynı şartları doğurmaktadır. Fakat esnaf kredilerinde işleyiş farkı yaşanmaktadır. Eğer esnaf kefalet kredi borcu ödenmezse devreye kooperatif girmekte ve sizin yerinize bankaya borcu ödemektedir. Bundaki amaç; esnafın kredi sicil puanının bozulmamasıdır. Siz de kooperatifin ödediği borcu ödemelisiniz. Ancak bu borcu ödemezseniz kooperatif tarafından gecikme faizi işletilir. 3 ay boyunca borç ödenmezse hakkınızda icra takibi başlatılabilir. İcra takibi neticesinde ipotekli taşınır ve taşınmaz mal varlığınız yok pahasına satılabilir. Veya bu icra takibi kefile de açılabilir.
Kooperatif, icra takibi ile ipotekli ürünlerin ya da borçluların (kefillerin) mal varlığını kendisi adına ipotek veya rehin yaptırabilir. Bu malları da 6 ay boyunca başkasına satmaz. Dolayısıyla siz tekrar kooperatiften bu malları satın alabilirsiniz.
Esnaf Kefalet Kredi Başvuru Sonucu Sorgulama
Esnaf kredilerinde ilk değerlendirmeyi yapan kooperatifin cevabı olumsuz ise size yazılı olarak bildirmektedir. Eğer kooperatif olumlu bir yanıt verdiyse iş artık bankadadır. Bankadan başvuru sonucunu öğrenmek için müşteri temsilcisine bağlanabilirsiniz. Ancak kredi sonucunuz tarafınıza SMS Olarak bildirilecektir.
Esnaf kefalet kredisi hakkındaki sorularınızı Soru-Cevap bölümümüzden sorabilir ya da aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.