1. Ana Sayfa
  2. Bank Kredisi
  3. Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?


Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? Sorularının cevabını sizler için derlediğimiz yazımızda bulabilirsiniz.

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Bankalardan kredi çekmek isteyenlerin kredi notuna ihtiyacı vardır. Peki Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? Diyorsanız buyrun birlikte bakalım.

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi çekmek için başvurduğunuz herhangi bir bankanın  sizde bakacak olduğu ilk şey kredi notunuzdur. Kredi notu bankalar ile kişinin tüm geçmişini ele alan ilişkinin puanlandırılması sonucu ortaya çıkar. Yani sizin borç ödemelerinizin tümü, kredi notunuzu etkiler. Örneğin kredi kartı ödemelerinizin, çekmiş olduğunuz başka bir mevcut kredinin ödemeleri gibi önemli ödemeler, kredi notunuzu etkilemektedir.

Kredi Notu Nedir?

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu yani kredi geçmişi sizin aslında bütün kredi geçmişinizdir. Daha önce yaptığınız kredi kartı ya da kredi ödemesi, fatura ödemeleri gibi ödemeler baz alınır. Burada bankanın asıl anlamak istediği şey siz borcunuza sadık mısınız yoksa değil misiniz? Biliyorsunuz ki bankadan çekilen kredi geri ödemek üzere alınan bir paradır. Banka da size bu parayı vermeden önce sizin bütün ödeme geçmişine bakarak siz bu krediyi ödeyebilir misiniz iye değerlendirmeye alıyor. Tabii bu böyle üç beş düzenli ödemeye göre şekillenen bir sistem değil. Eğer kredi ya da kredi kartı borcu yüzünden bir yasal takip sürecine girdiyseniz bu sizin kredi puanınızı olumsuz etkilemekte.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi puanı 0 ile 1900 arasında değişen bir değerdir. Kredi notunuzun yüksek olması kredi alma ihtimalinizi arttırır. Kredi notunun 0 olması ise bankalar için belirsizlik anlamına gelir. Böyle bir durumda banka sizinle ilgili herhangi bir fikir edinemez, bunun için kredi alamazsınız. Kredi notunuzun olumlu yönde etkilenmesini istiyorsanız ödemelerinize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi ya da kredi kartı vermek için bankanın belirlediği alt sınır bankadan bankaya, almak istediğiniz tutara ve gelir durumunuza göre değişse bile ortalama değerler şu şekildedir:

Risk grubu: 0-699

En riskli: 700-1099

Orta riskli: 1100-1499

Az riskli: 1500-1699

İyi: 1700

Çok iyi: 1900

Kredi notu 1500 ile 1900 arası değişen kişilere genellikle kredi çıkmaktadır. Kredi puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur ancak yine de bu durum tamamen bankanın inisiyatifindedir. Bankaların en tereddütte kaldığı grup az riskli gruptur yani 1100-1499 arası.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi notunun asıl baz aldığı şey sizin ödeme düzeniniz olduğu için, eğer kredi notunuz düşükse banka size kredi verirken kararsız kalabilir.

Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kredi notu sadece bankaların kredi verirken esas aldığı bir kriterdir. Fakat kredi notunuz yüksek olduğu halde bankadan size olumlu bir kredi sonucu da gelmeyebilir. Bu tamamen bankanın vereceği bir karardır.

Kredi notunuz yüksek olduğu halde, eğer kredi başvurusu yaptığınız esnada çalışmıyorsanız, bankadan gelecek olan kredi cevabı büyük ihtimal olumsuz yönde olacaktır. Çünkü hali hazırda aylık olarak elde ettiğiniz bir kazanç bulunmamaktadır. Bu durumdan yola çıkarak şunu görüyoruz ki kredi notu her ne kadar kredi ihtimalini arttırsa da, kesin olarak kredi almanızı sağlayan bir kriter değildir.

Kredi Puanı Nasıl Hesaplanır?

Kredi Puanı Nasıl Hesaplanır?

Krdi notu hesaplanırken belli konuların oranları alınarak hesaplanır. Kredi notu hesaplarken göz önüne bulundurulan noktaları sizler için sıraladık;

Mevcut kredi borç durumu %35

Kredi ödeme düzeni %35

Kredi kullanma yoğunluğu %10

Yeni alınan kredi %11

Diğer faktörler %9

Kredi Notu Öğrenme Şekilleri

Kredi Notu Öğrenme Şekilleri

Kredi notunuzu siz kendiniz de öğrenebilirsiniz. Bunun için kredi başvurusu yapmanıza gerek yoktur. Findeks herkes tarafından bilinen bir sistemdir. Findeks aracılığı ile kişiler kredi notunu rahatlıkla öğrenebilmektedir.

Findeks’in içinde bulunan belirli programlar ile kredi notunuzu belirli ücret karşılığında öğrenmeniz mümkündür.

Kredi Notu Öğrenme Şekilleri

Kişiler Findeks sayesinde kolay bir şekilde kredi notunu öğrenebilmektedirler. Kişiler bunun karşılığında çok cüzi bir miktar öderler. Ayrıca Findeks üzerinden kredi notunuzu sorgularken nerelere borcunuzun olduğunu ve hangi borçlarınızı gecikmeli bir şekilde yaptığınızı da detaylı bir şekilde göstermektedir.

Findeks Nedir?

Findeks Nedir?

Findeks, Türkiye’de önde gelen 9 banka tarafından kurulmuş olan bir kuruluştur. Kredi Kayıt Bürosu A:Ş tarafından kullanıma geçirilen Findeks, kişilere ve reel sektöre yönelik hazırlanmış olan finansal bir hizmet kuruluşudur.

Findeks hakkında ele aldığımız ve findeks hakkında merak ettiğiniz her şey Findeks Nedir? yazımızda sizlerle. Findeks Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

 

 

 

 

Yorum Yap

Yorum Yap