Ölüm hak, miras helaldir diye bir atasözümüz bulunmaktadır. Bu doğrultuda birçok birey, babasının vefat etmesi ile birlikte bilmediği mal varlığı konusunda tereddüde düşmektedir. Çünkü baba vefat ettikten sonra size miras kalıyorsa, bunu öğrenmeniz ve gereken veraset intikal işlemlerini yapmanız gerekmektedir. Fakat önce babamın mal varlığını nasıl öğrenebilirim sorusuna cevap verelim.
Öncelikle murisin (yani miras bırakanın) taşınır ve taşınmaz mal varlığını sorgulamak için birtakım işlemler yapmak gerekmektedir. Miras anlamına gelen ölen kişinin tüm terekesi, mal varlığı olarak ifade edilir. Bu mal varlığı araba gibi taşınır olabileceği gibi ev ve arsa gibi taşınmaz ya da bankadaki para gibi menkul de olabilir. Babamın mal varlığını nasıl öğrenirim sorusunu cevaplandıralım.
Makale İçeriği
Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim?
Herhangi bir ölüm durumunda, eğer mirasçılar bulunuyorsa yapılması gereken temel birkaç işlem bulunmaktadır. Bunların başında veraset ilamı çıkarmak geliyor. Kişinin vefatından en geç 1 ay sonra veraset ilamının çıkarılması zorunludur. Aksi takdirde birtakım cezalara maruz kalabilirsiniz. Peki, bu veraset ilamı nedir?
Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır?
Veraset ilamı çıkarmak için gerekli evraklar içerisinde ölen kişinin ölüm belgesi ve mirasçılardan birinin T.C. nüfus cüzdanı yeterli olacaktır. Yanınızda e-Devlet’ten alacağınız aile nüfus kayıt örneğinin bulunması da iyi olacaktır. Veraset ilamı noterlerden çıkarılabileceği gibi ölen kişinin ikametgahındaki adliyede sulh hukuk mahkemelerine başvuru yaparak da çıkarabilirsiniz. Veraset ilamı harcı ne kadar sorularına muhatap kalınıyor. Belirtmek gerekir ki 100-150 TL gibi bir harç bedeli ödeyerek veraseti ilamını çıkartabilirsiniz. Önemli olan veraset ilamı süresi 2020 yılı içerisinde 1 aydır ve bu süreyi kaçırmamaya özen gösterin.
Veraset ilamı dilekçesi hazırlarsanız, işlemlerinizi daha hızlı tamamlayacağınızı ifade edelim.
Veraset ilamı, ölen kişinin ardında kimlerin yasal mirasçı olarak kaldığını gösteren bir belgedir. Bu durumda daha sonraki yasal işlemleriniz için veraset ilamına ihtiyacınız olacaktır. Size önerimiz, noter ya da mahkeme kanalıyla aldığınız veraset ilamlarının orijinallerini fotokopi ile çoğaltarak aslı gibidir damgası vurdurun. Zira daha sonra bu belgelere ihtiyacınız olabilir ve tekrar mahkeme ya da notere gelmekle uğraşmazsınız.
Babanın Mal Varlığını Öğrenmek
Çıkardığınız veraset ilamı sayesinde artık yasal bir mirasçı olduğunuzu tescil ettirdiniz. Artık bu belgede yazılı olan yasal mirasçıların hepsi, mal varlığını sorgulamak için yetkili kılınmış anlamına gelir. Ancak işlem yapmak için tüm mirasçıların bir arada olması ya da vekalet verdikleri kişinin bulunması gerekir. Veraset ilamı ile tapu dairesine gidip babanın üzerine kayıtlı taşınmazların listesini çıkarabilirsiniz. Yine sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı çıkartırken TAKBİS sorgusu talep edebilirsiniz. Böylece birinin mal varlığını nasıl öğrenebilirim sorusuna da cevap bulmuş oluyoruz. Zira yasal mirasçı değilseniz, bu mümkün değildir.
Mirasçılık belgesi ile tüm banka şubelerine uğrayarak banka hesaplarındaki mal varlığını da kontrol etmeniz mümkündür. Bir diğer yöntem de e-Devlet üzerinden sorgulama yapmanızdır. Eğer babanızın e-Devlet Kapısı şifresi bulunuyorsa, oradan da mal varlığı sorgulaması yapabilirsiniz.
Reddi Miras Nasıl Yapılır?
Miras, ölen kişinin tüm mal varlığı ile birlikte borçlarını da bıraktığı bir tabirdir. Dolayısıyla veraset ilamında mirasçılara düşen miras payı oranı dâhilinde ölen kişinin borçları üzerinde sorumluluk bulunmaktadır. Örneğin babanızın öldükten sonra 8 bin lira borcu olduğunu öğrendiniz. Veraset ilamında da 1/2 pay sahibisiniz. Dolayısıyla siz borcun 4 bin lirası ile sorumlusunuz, diğer mirasçı da 4 bin lirası ile sorumludur. Fakat dilerseniz, -tavsiye etmesek de- reddi miras hakkınız bulunuyor. Reddi miras yaparak hem hem borçtan hem de alacaktan kurtulabilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken süreler bulunmaktadır. Babanın mirasını reddetmek için ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde reddi miras davası açmanız gerekmektedir. Reddi miras dilekçesi hazırlamak için geçerli bir sebebiniz olmalıdır.