Milenyumdan çağından sonra kullanımı yükselişe geçen kredi kartları, hayatımızın hemen her dönemine egemen olmuş vaziyette. Öyle ki, pastanede kahvaltı yaparken bile ödemeleri kredi kartıyla yapmaya başladık. Ancak bu durum, kredi kartlarının kullanımını da kolaylaştırmayı gerektirmiştir. Bankalar, bu konu hakkında kafa yorarak yeni bir ar-ge çalışmasıyla inovasyon yaratmayı başardılar. Böylece ortaya, temassız kart ödeme özelliği çıktı. Bu makalemizde, temassız kart teknolojisine dair önemli avantajları sunmayı amaçlıyoruz.
Makale İçeriği
Temassız Kart Ödeme
Yeni bir teknoloji sayılan temassız niteliği, klasik pos cihazlarına temas ederek (çekme ya da cihaza itme gibi) ödeme işleminin yapıldığı kredi kartlarının, fizikî temas olmadan işlevini görmesi anlamına gelmektedir. Böylece kartınızla yapacağınız ödemelerde şifre girmenize de gerek kalmayacaktır. Temassız ödeme işlemleri, kartınızın pos cihazının üzerine tutulması ile gerçekleştirilmektedir.
Temassız Kart Çalışma Prensibi
Teknolojinin gelişmesi, kablolu ürünlerin de kablosuza doğru evrilmesini sağlamıştır. Bu işleyiş, hayatımızı daha da kolaylaştırmak üzerine kuruludur. Dolayısıyla temassız kredi kartı da, kablosuz temellere dayanan bir sistem ile geliştirilmiştir. Bu teknolojinin geliştirilmesinde Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) ve Yakın Alan İletişim (NFC) kullanılmıştır. Hâli hazırda başkaca sistemlerde kullanılan bu teknoloji, artık bankalar tarafından kredi kartlarına da eklenmeye başlamıştır. Sistemin çalışması, kablosuz ve radyo özellikleri aracılığıyla kartın ödeme aracına yakınlaştırılması ile mümkün olmaktadır. Bunu daha basite indirgemek gerekirse, İstanbul Kart, Kent Kart ya da Ankara Kart ile yaptığınız ulaşım ödemeleri de aynı mantıkla çalışmaktadır.
Temassız Kart Ödeme Avantajları
Kapitalist sistem içerisinde ödeme yapmanın varlığı ve sıklığı, ister istemez nakit paradan çok bizi kredi ve banka kartlarını kullanmaya itmiştir. Bu durumda da temassız kart ödeme işlemlerinin son derece fayda sağladığını belirtmemiz gerekiyor. Peki, temassız kartı kullanarak ne gibi yararlar sağlayabiliriz? Bu noktada bir sıralama ve maddelendirme getirmemiz uygun olacaktır.
- Hızlı ve çok kolay bir ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
- Şifrelenmiş ödeme algoritması sayesinde kartınızın kopyalanmasının ve bilgilerinizin çalınmasının önüne geçersiniz.
- Kredi kartı şifrenizi girmeden ödeme yapacağınız için her ödemede 2-3 dakika zaman kazanırsınız.
- Gelişen teknoloji ile birlikte kablosuz (temassız) ödeme özelliğini anahtarlık ya da akıllı telefon uygulamalarına aktarabilirsiniz.
Büyük marketlerin ve mağazaların hemen hepsinde bulunan temassız kartla ödeme altyapısı, ne yazık ki hâlâ daha Türkiye’nin geneline tam olarak yayılabilmiş değildir. Ancak her geçen gün bu teknolojiyi kullanan mağaza sayısı da artışa uğramaktadır.
Temassız Kart İşlem Limiti
Temassız özelliği ile yapılan ödemeler son derece güvenlidir. Tabii, bu durum; kredi kartınızın sadece sizde olduğu durumlarda geçerlidir. Şöyle düşün ki, kredi kartınızı çaldırdınız ya da herhangi bir yerde düşürdünüz. Bu nispetle kötü niyetli birinin eline geçen kartlar, temassız özelliği aracılığıyla kullanılabilir ve sizi zarara sokabilir. Bundan ötürü Bankalararası Kart Merkezi (BKM) de bir önlem almış vaziyettedir. Bu önlem, temassız kartlarla yapılan şifresiz işlem limiti belirlenmiştir. Daha evvelden 50 TL olan bu limit, 1 Mart 2018 tarihi itibarıyla 90 TL’ye kadar çıkarılmıştır. Böylece kartınız çalınsa dahi, zararınız 90 TL olacaktır. Bu sırada da kredi kartınızı iptal ettirebilirsiniz.
Temassız Kartla Ödeme İstatistikleri
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre 2016 senesinde kullanılan temassız nitelikteki kredi kartı sayısı 31 milyona, geçtiğimiz sene de bu rakam yüzde otuz altı oranında yükselişe geçerek 42 milyona kadar arttı. Temassız özelliği kullanılarak yapılan ödeme işlemi sayısı da 2016 senesinde 45 milyon olurken, 2017 senesinde bu rakam yüzde doksan altı oranında yükselişe geçerek 88 milyona ulaştı.
Öte yandan 2014 senesinde temassız ödemelerdeki işlem tutarı ortalama olarak 11 lirayken, bu miktar 2017 senesinde 26 TL’ye kadar arttı. Temassız ödeme altyapısına sahip terminal sayısı 2014 senesinde doksan yedi binken, 2016 senesinde bu rakam 608 bine, geçtiğimiz sene ise 879 bine kadar çıktı. Günümüzdeki istatistikler doğrultusunda kredi kartı ile ödeme kabul eden her üç iş yerinden birinde, temassız ödeme de yapılabiliyor.