İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Tarım Kredisi
  3. Tarım Kredisi

Tarım Kredisi

Tarım Kredisi

Yaklaşık on bin yıl önce cilalı taş devrinde başladığı sanılmakta olup, insanoğlunun toprağı ekip dikerek besin elde etme işlemine tarım denir. Tarım insanlık tarihi boyunca çeşitli evrelerden geçerek günümüz makineli tarım ile daha kolay hale gelmiştir. Ancak makineli tarım beraberinde bir dizi maliyeti de getirmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere makinelerle yapılmasından dolayı, traktör başta olmak üzere demirbaş tarım aletleriyle bunları aktif manada kullanabilmek için gerekli olan yakıt başlıca temel giderlerden sayılmaktadır. Tarım kredisi de işte bu nedenle çiftçilerin sıklıkla başvurdukları bir yoldur.

Makale İçeriği

Tarım Kredisi

Bu giderleri karşılayabilmek için ülkemizde çoğu çiftçi finans kaynağı olarak zaman zaman borç para temin etmek durumunda kalmaktadır. Borç temin etmenin en fazla kullanılan yöntemi ise banka kredisi kullanmaktır. İşte, çiftçilikle uğraşanların tarım ve hayvancılık faaliyetlerini daha aktif yapabilmesi kullanmak durumunda kaldığı kredi türüne tarım kredisi denir.

Tarım Kredisi Veren Kurumlar ve Şartları

Ülkemiz tarım sektöründe dünya genelinde başat rol oynadığından dolayı devlet politikası olarak çiftçi ciddi manada desteklenmektedir. Bunun içindir ki devlet bankası olan ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından çiftçiye çok düşük faiz oranıyla, hatta zaman zaman sıfır faizli tarım kredisi olanağı sunulmaktadır. Özel bankaların faiz oranları da diğer kredilere göre düşük seviyededir.

Uygun koşullu tarım kredisinden yararlanabilmek için, çiftçilik belgesi olarak bilinen ÇSK belgesine sahip olması gerekmektedir. Yine kredi kullanacak özel kişinin, kredi notuna göre kefil ya da teminat göstermesi icap edebilir. Bununla beraber ibraz edilecek belgeler olarak; Nüfus kağıdı, işlettiği tarım arazisine ait tapu ya da kira sözleşmesi ve son üç aya ilişkin gelir belgesi sayılabilir.

Tarım Kredisi Miktarı ve Vadesi

Tarım kredisi, kısa vadeli yani bir yıllık ve dört yıla kadar ödenebilen uzun vadeli olmak üzere iki şekilde yapılandırılmaktadır. Kısa vadeli tarım kredisi, umumi ihtiyaçlar, kimyasal gübre, tohumluklar, tarım ilaçları, hayvancılık ve akaryakıt ihtiyaçları için; uzun vadeli olan ise, tarım araçları, hayvancılık ilerletme ve zirai sulama ihtiyaçları için kullanılabilmektedir. Miktar olarak ise, gösterilecek teminat ve kefil durumuna göre elli bin TL’den başlayıp bir milyon TL’ye kadar verilebilmektedir. Tarım kredisi almak için Türkiye Ekonomi Bankası’nın sayfasına buradan bakabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Avatar

    Çiftçinin işi her geçen gün daha zorlaşıyor. Ülkemizin tarım kalkınması yapması lazım bir an önce. Bizim ne işimiz olur kanada mercimeğinden bilmem nerenin nohutundan marketlerde artık yerli malı hububat bulamıyoruz. Bir an önce köyde yaşayanlara tarımsal desteğin artması lazım.

  2. Avatar

    babamda çifçi henüz daha böyle bir kredi göremedik, veriliyor ama faizleri yüksek oda işe yaramıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir