Senet kelime anlamı olarak, herhangi bir kişinin borç karşılığı olarak alacaklı olan kişiye imza karşılığında düzenlemiş olduğu finans anlamında kıymetli bir evrak çeşididir. Senette bir alacaklı ile bir de borçlu bulunmaktadır. Bu senet düzenlenir iken alacaklı ve borçlu kişilerden hariç bir de üçüncü bir kişinin orada bulunması önerilir. Bonoda borçlu olan kişinin adı, soyadı, kişinin ikametgah adresi, senet ile ilgili maddi tutar rakam ve yazı ile yazılmak sureti ile düzenlenmektedir ve tarihi belirlenmektedir. Her kâğıt senet değeri taşımamaktadır, senetler poliçe, çek olarak ya da bono olarak düzenlenmektedir.
Senet ve Çeşitleri
Senetler az önce de bahsedildiği üzere 3 çeşitten oluşmaktadır. Bunlar; poliçe, çek ve bono olarak ifâde edilmektedir. Bir de bunlardan farklı olarak menkul kıymetler adına düzenlenmekte olan bonolar bulunmaktadır. Ancak bu menkul kıymetler senetleri diğer senetler gibi kâğıt üzerinde düzenlenmemektedir, bundan dolayı da kağıda gerek yoktur. Hisse senetleri de kâr zarar ortaklığı senetleri olarak da değerlendirilebilir.
Hisse senetlerini kimler düzenleyebilir?
Öncelikle birçok resmi işlemde olması gerektiği gibi, bono düzenleme işlemlerinde de kişinin öncelikle reşit olması yani 18 yaşını bitirmiş olması gerekmektedir. Ve bunun yanı sıra bir de akıl sağlığının yerinde olması aranan şartlar arasında bulunmaktadır. Bu işlem kişiler tarafından düzenlenmektedir. Bu kişiler gerçek kişiler olabileceği gibi aynı zamanda tüzel kişiler de olabilir. Senetler de bir de kefil olması gerekmektedir. Kefiller, eğer kişiler görevlerini yerine getirmezler ise aranacak kişiler anlamına gelmektedir. Borçlu olan kişi borcunu ödemediği taktirde borç kefil olan kişiden tahsil edilmeye çalışılmaktadır. Ancak senet üzerinde ikinci bir imza var ise, yani kefil olan kişinin imzası var ise, bu kefiller de resmi olarak sorumlu olan kişiler arasında yer almaktadır.
Bonolar bir noter onayına ihtiyaç duymayan kâğıtlardır. Bu anlamda kişiler eğer bono düzenleyecekler ise alacaklı olan kişi, parayı verecek olan borçlu kişi ve kefil olacak ola kişi olmak üzere herkes orada bulunuyor ise senet düzenlenebilir. Ancak düzenlenmiş olan bu senedin kopyasını da aslını da kişilerin saklamaları gerekmektedir, eğer ileride senede itiraz eden olursa işe yaracaktır.
senet konusunda dikkat etmek gerekiyor. senetin doğru doldurulması lazım yoksa sonradan hak iddia edemiyorsunuz. benim başıma geldi.
son yıllarda senet daha güvenli çek daha güvenli derken hangisinin güvenli olduğunu anlamak zorlaştı. Ama senetin ağırlığının çeke göre daha fazla olduğu, yaptırımlarının daha kuvvetli olduğu söyleniyor.
çok güzel bir yazı. ben icra dairesinde çalışıyorum. burada önümüze gelen dosyaların birçoğunu senetler oluşturuyor. o yüzden dikkat etmenizde çok fayda bulunuyor. senedin nasıl düzenlenmesi gerektiği felanda ilgili. tüm bunlar ileride sorun yaşamamanız adına dikkatli incelenmesi gereken şeyler. benden söylemesi. ama yazı güzel.