Ülkemizde yaşamak, hayatta kalmak ayrı bir sorun hâline gelmiş durumda. Hem ekonomik krizin hem de yaşam standartlarının bireyleri kıskaca alması, orta ve alt gelir grubuna dair topluluğun yaşamlarını büyük bir sorun hâline getirmiştir. Kredi kartı taksit sayısı başta olmak üzere bu durumdan ötürü de gelir dengesini sağlamak adına aileler kredi kartı kullanmak zorunda kalmaktadır. Fakat kredi kartı, sizin paranız olmadığı hâlde sizin adınıza açılmış bir avans kredisi olduğu için, gereksiz harcamalara sebep olmaktadır. Bu nispetle de ileride yaşanacak birçok menfî duruma davetiye çıkarmaktadır.
Kredi Kartı Taksit Sayısına Düzenleme
Kredi kartları içerisinde en büyük zulüm de, taksit sayısının sınırlandırılmasındaydı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK), ülkede genellikle bankaları koruduğu malûmdur. Kurumun, daha evvelki kaideleri ile kredi kartıyla yapılan konaklama, seyahat acentesi ve hava yolları harcamalarında 6 taksit esasını benimsemişti. Fakat BDDK’nin yeni düzenlemesi ile birlikte bu sayı, 9 aya kadar çıkartılmış durumda. Kredi kartı taksit işlemleri de bu şekilde revize edilmiş oldu.
Konu hakkında BDDK tarafından “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik”, Resmî Gazete’de (ne yazık ki, artık fizikî olarak basılmayan!) yayınlandı. Bu değişiklik, yayın tarihi itibarıyla da yürürlüğe girdi. Mezkûr yönetmelik değişikliği ile birlikte Türkiye dâhilinde yapılan konaklama, hava yolları ve seyahat acenteleri harcamaları da maksimum altı ay taksitten dokuz ay taksit sayısına kadar çıkarıldı.
Ülkenin Hâli
Öte yandan, söz konusu değişiklik, nakit çekimlerdeki taksit sayısını da güncelledi. Böylece kredi kartları aracılığıyla yapılacak olan taksitli çekimlerdeki maksimum sınır da on iki ay olarak belirlendi. Değişiklik ile birlikte elektronik eşyaların alımı 3 ay taksitli yapılabilecek. Bilgisayar, dernek ve kulüp ödemeleri ile yurt dışı konaklamalarındaki taksit sayısı altı ay olarak belirlendi. Yukarıda da zikrettiğimiz gibi konaklama, seyahat acenteleri ve hava yolları harcamalarıyla vergi ödemeleri, sağlık ürünleri ve sosyal hizmetler harcamalarında taksit sınırı 9 aya kadar çıkarıldı.
Her ne olursa olsun, BDDK’nin bu kararı almasında hem yarar hem zarar vardır. Ülke ekonomisinin ortada olduğu bu gibi günlerde, yapılacak en iyi işlem ülke refahını artıracak işler olacağına, bizim kurumlarımız ne yazık ki üç maymunu oynamakta ısrar etmektedir. Ne yazık ki Türkiye’nin her noktasında milyonlarca vatandaş açlık sınırı ile yaşamaktadır. Hatta milyonlarcası evine götürecek ekmek bulamamakta iken, birtakım zevatın bal ve kaymak yemesi ise hiç kimsenin gözüne dokunmuyor.