İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Bankalar
  3. Bankadan Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?
Trendlerdeki Yazı

Bankadan Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Bankalardan borcu yazısı almak kolay gibi görünse de kimi zaman meşakkatlidir. Bu nedenle mevzuatı iyi bilmeli ve borcunuzu ödedikten sonra muhakkak ibraname almalısınız.

Bankadan Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Günlük işleyişimiz gereği birçok kez nakit ihtiyaçlarımız için bankalara ihtiyaç duyarız. Dolayısıyla bankalara borçlanarak, bir miktar faizle ödeme yaparız. Fakat bu noktada dikkat etmemiz gereken en temel şey, borcun tamamen bitirilerek bankadan borcu yoktur yazısı almaktır. Çünkü bankalarda ödemeyi unuttuğunuz, önemsemediğiniz ya da gözden kaçan bir liralık borç bile faiz artışı ile on bin liraya kadar çıkabilir ve bu borç sizden tâhsil edilebilir. Peki, bankadan borcu yoktur yazısı nasıl alınır?

Bankadan Borcu Yoktur Yazısı Nedir?

Herhangi bir kredi ya da kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) gibi bankacılık ürünleriniz için borç ödemesi yaptıktan sonra bankadan borcu yoktur yazısı almanız çok önemlidir. Bu, bankanın daha sonradan herhangi bir sebeple sizin borçlu olduğunuzu iddia etmesinin önüne geçmektedir. Bankalardan alınan belgeye de ibraname adı verilmektedir. Fakat bankalar, idarî takip ya da yasal takip sonrasında borcunuzu ödemeniz dışında ibraneme yani borcu yoktur yazısı vermeye yanaşmıyorlar. Kimi banka şubeleri bu belgeyi vermeyi direkt reddettiği gibi, kimi bankalar da söz konusu belge için haksız bir şekilde ücret talep edebiliyor.  Ancak bankalar, kanunî takip ya da idarî takip sonrasında kapattığınız borçlar için ücretsiz olarak ibraname vermek zorundalar.

Bankadan Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Yukarıda da izah ettiğimiz üzere, borcunuz yasal takip aşamasına gelmiş ve avukatlık olduysa, işlemler biraz değişmektedir. Çünkü bu durumda ibranameyi talep edeceğiniz kurum da değişiklik gösterecektir. Örneğin borcunuz herhangi bir varlık yönetim şirketine devredildiyse, borcunuzu kapattıktan sonra bu firmalardan ibraname talep etme hakkınız bulunmaktadır. Borcunuzu ödedikten sonra da muhakkak borcu yoktur yazısı almalısınız. Bu işlemi de, borcunuzu ödedikten sonra aynı gün içerisinde ya da bir gün sonra almanız lehinize olacaktır. Eğer avukatlar, varlık yönetim firmaları ya da banka şubeleri ibraname vermekten kaçınıyorsa, herhangi bir noterlik vasıtasıyla ibraname (borcu yoktur yazısı) verilmesi talepli ihtarname çekebilir ve bu ihtarnamede muhataba 7 günlük süre tanıyabilirsiniz.

Önerilen Yazı
Banka Borcu Yoktur Yazısı Nedir?

İbraname Nasıl Alınır?

İbraname almak için borcunuzun tamamını ödemeniz gerekmektedir. Ödeme işlemi yaptıktan sonra da borcunuzla ilgilenen her kimse (banka şubesi, varlık yönetim şirketi, avukatlık ofisi), onların yetkilisi ile görüşerek ibraname istiyorum demelisiniz. Unutulmamalıdır ki, ibraname, borcunuzun kalmadığını gösteren bir belgedir. Eğer borcunuzu ödediğiniz hâlde tarafınıza ibraname verilmiyorsa noter kanalıyla ihtar çekebilirsiniz.

İbraname Ücretli midir?

Kapitalist sistemde bankalar, borcunuzu bitirdiğinizi belgelemek adına bile sizden para talep edecektir. Fakat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 3 Ekim 2014 tarih ve 29138 Sayılı Resmî Gazete’de yayınladığı Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik‘in 10. maddesinin 5. bendine göre bankalar, söz konusu belgelerin bir kez istenmesi durumunda ücret talep edemezler. İlgili yönetmelik maddesi şu şekildedir:

Finansal tüketicilerin ilgili kuruluşlardan borçlarının bulunmadığına dair talep ettikleri bilgi yazıları için bir defaya mahsus olmak üzere ücret alınamaz.

İlgili yönetmeliğin tümüne BBDK’nin internet sitesinden ulaşabilir ve okuyabilirsiniz.

Alternatif Bir Yol

Eğer garanticiyseniz ve yasal takibe girmeden borcunuzu kapattıysanız ve illâ da bankadan borcu yoktur yazısı almak istiyorsanız, bankalar genellikle size olumsuz yanıt vereceklerdir. Bu durumda da izlemeniz gereken yok kâğıt ve kaleme sarılıp muhkem bir dilekçe yazmaktır. Bu dilekçenin içeriğinde, ilgili bankayı BDDK’ye şikâyet edeceğinizi ve ibraname verilmemesi durumunda da borcun bulunmadığının kabûl edileceğini belirtmeniz gerekiyor.

Bonus: Bankaya Borcu Yoktur Talepli Dilekçe Örneği

Eğer bankaya borcunuzun bulunmadığına dair ibraname talebinde bulundu ve olumsuz cevap aldıysanız aşağıdaki örnek dilekçe ile şubeye başvuru yapabilirsiniz. En garanti yolun noterlik kanalıyla ihtar çekmek olduğunu ise unutmayın.

twitter volgers kopen

Yorum Yap

Yorum Yap