Türkiye’de bilhassa yaşlıların hayatlarını idame ettirebilmeleri oldukça zor. Bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu ya da başkaca herhangi bir geliri bulunmayan altmış beş yaş yaşından daha yaşlı olanlar, yaşlılık maaşı almaya hak kazanıyorlar. Fakat yaşlılık maaşı almak isteyenlerin 65 yaş ve üstü olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu noktada yaşlılık maaşına da birtakım yasal düzenlemeler getirildiğini belirtmemiz gerekiyor.
Makale İçeriği
Yaşlılık Aylığı Şartları
Önceki düzenlemeler gereği, yaşlılık aylığı almak isteyenlerin ailelerinde diğer bireylerin de gelirleri inceleniyordu. Ancak şimdi, 65 (altmış beş) yaş üzerindeki bireylerin sadece kendi ve eşinin geliri olup olmadığına bakılıyor. Eğer iki bireyin toplam gelirleri kişi başına 392 (üç yüz doksan iki) TL’nin altında ise, yaşlılık aylığı almaya kazanılıyor. Bu durumda yaşlılık aylığı şartları üç şekilde belirtilmiştir. Bunlar;
- Bireyin 65 yaşını doldurmuş olması
- Herhangi bir sosyal güvencesinin (SGK, Bağkur, Özel Sağlık Sigortası vs.) bulunmaması
- Bireyin bir işte çalışmıyor olması ve bununla birlikte herhangi bir yetim, nafaka ya da dul aylığı da almıyor olması
Yaşlılık Aylığı Hangi Aylarda Veriliyor?
Söz konusu yasal mevzuat gereği yaşlılık maaşı almaya hak kazananların ödemeleri, senede dört kez yapılıyor. Bu aylar; mart, haziran, eylül ve aralık olarak belirlenmiş durumdadır. Buna göre yaşlılık aylığı 671,53 TL olarak belirlenmiş durumda.
Yaşlılık Maaşı 2020
Yaşlılar, mezkûr maaşı alabilmek için herhangi bir PTT şubesine ya da Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şubesine gitmek durumundalar. Bu durumdaki bireyler, aynı zamanda yeşil kart çıkarmaya da hak kazanmaktadırlar. Yeşil kart, ülkedeki kamu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkânı sunan bir opsiyondur.
İstatistikler doğrultusunda Türkiye’de 65 yaşın üzerinde yedi milyondan çok birey bulunmaktadır. Acı bir gerçektir ki, bu kişilerin kesif çoğunluğu herhangi bir gelire sahip değil.
Yaşlılık Maaşı Başvuruları
65 yaşından büyük olan bireyler, yaşlılık aylığı başvuruları için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları‘na başvuru yapmak durumundalar. Başvuru için mal müdürlüklerinden alınacak başvuru belgesi ve e-Devlet Kapısı üzerinden çıkartılacak olan ikametgah ile vukuatlı nüfus kaydı gerekmektedir. Ayrıca başvuran yaşlının üç adet vesikalık fotoğrafı da başvuru belgelerine eklenmek zorundadır. Görüldüğü gibi, her ne kadar sosyal devlet olarak tanımlansak da, üç kuruş yaşlılık aylığı için dahi zorlu bir başvuru parkuru bulunmaktadır.
Yaşlılık maaşı ile kafasında soru işareti olanlar, bu konudan bilgi alarak bir yol izleyebilirler. Kesinlikle işe yarıyor. Kaçırılmayacak bir fırsat.