Günümüzde nakit ihtiyaçlar için başvurulacak en temel kaynak, banka kredileridir. Fakat faizlerin yüksek olduğu bu düzende, aynı zamanda bankalar yasal boşluktan ya da dikkatsizliğinizden yahut mecburiyetinizden dolayı size ekstra külfetler yükleyebilmektedir. Bunlardan biri de kredi dosya masrafı olarak bilinmektedir. Bu masrafın yanı sıra komisyon, ekspertiz ücreti ya da başka isimler altında ödemeler de alınabiliyor.
İnsanların bilinçlenmesi ve bankaların haksız kazançlarının yükselişe geçmeleriyle birlikte kredi çekmenin artık sıradan bir hâle gelmesiyle birlikte yukarıda bahsedilen durum da değişmeye başladı. Böylece istemsizce verilen dosya masrafları geri alınabilmektedir. Ancak bu da, yasal birtakım kurallara bağlıdır. Örneğin, belirli tarihlerin sonrasında çekilmiş krediler için kredi dosya masrafı iadesi talep edilebiliyor.
Makale İçeriği
Kredi Dosya Masrafı İadesi
Yargıtay tarafından alınan kredi masraf ücreti kararını daha önceden sitemizde yayınlamıştık. Buna göre bankaların tâhsil ettikleri kredi dosya masrafının yasal olmadığı da tescillenmiş duruma geldi. Ancak hâlâ daha birçok insan, kendilerinden kesilen kredi dosya masrafını geri alma için bir girişimde bulunmamayı tercih ediyorlar. Bu nokta itibarıyla büyük bir pazar hâline gelmiş olan masraf iadelerini sizin adınıza almaya çalışan firmalara kesinlikle güvenmeyin! Zira sizin muhatabınız üçüncü kişiler veya firmalar değil, doğrudan doğruya bankalardır. Ancak şunu da ifade etmemiz gerekiyor ki, banka şubesine bu isteğinizi belirttiğiniz zaman büyük ihtimalle olumsuz bir yanıt alacaksınız. Ancak bu iş burada bitmiyor, yasal hakkınızı söke söke almayı bilmelisiniz!
Kredi Dosya Masrafını Geri Almak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Sizden tâhsil edilen kredi dosya masrafını iade almak için yapacağınız ilk işlem bir dilekçe ile kredi çektiğiniz bankanın şubesine başvuru yapmanızdır. Oradan olumlu yanıt geldiği takdirde paranızı alır ve konuyu kapatırsınız. Ancak banka şubesi olumsuz yanıt verirse, biraz uğraşacaksınız demektir. Yapmanız gereken şey de aslında çok basit. İlçenizdeki kaymakamlıkta bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne bir dilekçe ile başvuru yapıyorsunuz. Dilekçenizin ekinde de, bankadan kullanmış olduğunuz kredinin ve kesilen dosya masrafının belgelerini, yani dekontlarını da belirtmeniz gerekiyor.
Başvuru yaptıktan sonra İlçe Hakem Heyeti, bir ay ilâ altı aylık zaman zarfı içerisinde size sonucu bildiriyor. Bu aşama, genellikle sizin lehinize sonuçlanmaktadır. Ancak ara ara kaymakamlıktan ya da e-Devlet Kapısı üzerinden başvurunuzu kontrol etmekte fayda bulunmaktadır.