1. Ana Sayfa
  2. Krediler
  3. Hayvancılık Kredisi Nasıl Çekilir?
Trendlerdeki Yazı

Hayvancılık Kredisi Nasıl Çekilir?

Çiftçiliği ve tarımı destekleme politikaları karşısında alabileceğiniz banka kredileri konusunda rehberi okuyarak hangi bankadan kredi kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

Hayvancılık Kredisi Nasıl Çekilir?

Bir tarım ülkesi olan Türkiye’de, ne yazık ki yanlış yönlendirmeler ve yeteri kadar destek verilmemesi nedeniyle hayvancılık da çökme noktasında gelmiştir. Bu durumda hükümet elini taşın altına koydu ve gerekli destekler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmeye başlandı. Bu anlamda sene içerisinde bakanlığın hayvancılığa ayıracağı teşvik ve hibeler de yüzde seksen oranına kadar çıkacak. Dolayısıyla hayvancılık kredisi de söz konusu destekler arasında önemli bir yer edinmektedir.

Geçtiğimiz aylarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım ve hayvancılığa destek vereceklerini açıklamıştı. Ardından da köyüne dönene üç yüz koyun haberleri kamuoyuna sunuldu. Şimdilerde ise, henüz resmî olarak bir duyuru yapılmasa da 30 (otuz) bin liralık bir hibe söz konusu. Hibe, karşılıksız olarak verilenlere denilmektedir. Nakit otuz bin lira yerine otuz adet koyun da alınabiliyor. Hatta beş gebe düve bile tercihler arasına sunulacak. Bakanlık, söz konusu projeyle birlikte hayvancılığı geliştirmeyi ve yerli et üretimini artırmayı hedefliyor.

Hayvancılık Kredisini Kimler Alabilir?

Köyden kente göçlerin başladığı 1950’li yıllardan itibaren tarımsal ve hayvansal üretim azalmaya başladı. Ancak devlet, buna karşı etkili önlemler almayarak söz konusu sektörleri bir nevî ithal ürünlere teslim etti. Neyse ki şimdilerde alınmaya başlanan önlemlerle yetersiz de olsa bu sektörler canlandırılmak istenmektedir. Dolayısıyla devlet, artık hayvancılıkla uğraşmak isteyenleri desteklemek gayesinde.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sağlanan kredi ve hibeler vasıtasıyla çiftçi olmak isteyenlere gerekli imkânlar sunulmaktadır. Ayrıca devlet (kamu) ya da özel bankalar dahi söz konusu işle uğraşmak isteyenler için kredi verebiliyor. Üstelik girişimcilere verilen bu krediler sadece hayvanları da kapsamıyor. Gerekli ekipman desteği ile inek, arı, ördek, tavuk, kaz, koyun ve keçi gibi hayvanları da kredinizle karşılayabiliyorsunuz. Ancak genellikle büyükbaş hayvanlar ve koyunlar için kredi tahsisi mümkün olabiliyor.

Aman Dikkat: Önce Kararınızı Verin

Her şeyden evvel, ilkin kararınızı iyi vermek ve seçiminizi yapmak zorundasınız. Hayvancılığın diğer girişimcilik hevesleri gibi bir iş olmadığının da bilincine varmanız gerekiyor. Zira hayvanların bir canlı olduğunu ve bu doğrultuda da sizin büyük sorumlulukların altına girdiğinizi bilmelisiniz. Öte yandan hayvancılık doğru yapıldığı zaman iyi kâr getiren bir meşgaledir. Bilhassa hayvanların kuzulaması, gebe kalması, doğum yapması; hep size kâr olarak dönüş demektir. Ancak hayvanların sayısı arttıkça, onların masrafları da artar ve bakımları zorlaşır. Bundan dolayı işe başlamadan önce hesabınızı muhakkak yapmalı ve dengenizi iyi ayarlamalısınız.

Hayvancılık İçin Ne Kadar Para Gerekir?

Her girişimci, işe başlamadan önce hesap kitap işlerini iti tetkik etmelidir. Bu nispetle hayvancılıkta da önce hesap yapılması gerekiyor. 2018 senesini baz alırsak, yüz adetlik bir koyun sürüsüyle işe başlamanız sırf hayvan parası olarak 40 ilâ 50 bin liralık masraf anlamına gelecektir. Bittabi bu rakam, koyunların cinsi, yaşı ve yaşadıkları yere göre değişebilmektedir. Ayrıca ek masraflar da bu kaleme dâhil edildiği zaman, 100 (yüz) bin liralık bir kredi, söz konusu sürüyü kurabilmeniz için yeterli gelecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayvancılıkta dikkat edilmesi gerekenlerden biri de işleyiş hakkında her şeyi düşünmenizdir. Dolayısıyla öncelikle sürünüzün barınabileceği bir ağıl ya da ahır bulunması gerekiyor. Bu problemin halledilmesi yeterli değildir. Çünkü hayvanları otlatmak da gerekiyor. Dolayısıyla geniş ve bereketli otlakların da hazırlanması lâzım. Söz gelimi bir dönüm arazide en çok altı tane koyunun otlayabilmesi, sürünüzün ne kadarlık bir otlağa ihtiyaç duyduğu hakkında da size fikir verecektir.

Hayvanların rahat otlayabilmesi için otların tekrar çıktıkları bir haftalık süreci de arazi hesaplamasına dâhil etmeniz gerekiyor. Bununla birlikte zaten bu işi köyde yapmak isteyenler, arazileri kolayca bulacaktır.

Hayvancılık Kredisi Veren Bankalar

Türkiye’nin en eski kamu bankası konumundaki Ziraat Bankası, çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşanlara en aktif desteği veren kuruluş konumunda yer alıyor. Senelik yüzde beş oranında faiz ile hayvancılık kredisi sunan Ziraat Bankası, diğer bankalara nazaran da kolay ödeme planları sunmaktadır. Bu maksatla bankanın sunmuş olduğu süt hayvan ve besicilik kredisi de değerlendirmeye alınmalıdır. Ayrıca bankanın Türkiye’nin her yerinde sunmuş olduğu ATM hizmeti de, kolayca para yatırıp çekmenize imkân sağlayacaktır.

T.C. Ziraat Bankası dışında diğer bankalar da hayvancılık kredisi kullanmanıza müsaade etmektedir:

  • Türkiye İş Bankası Tarım Kredisi
  • Akbank Tarım Kredisi
  • QNB Finansbank Besicilik Kredisi
  • Vakıfbank Çiftçiye Tam Destek Kampanyası
  • Halk Bankası Tarım Kredisi
  • Denizbank Tarımsal Yatırım Kredisi
  • Şekerbank Taksitli Tarım Kredisi

Hayvancılık kredisi çekebilmek için yukarıda belirttiğimiz bankalardan herhangi birinin şubesine giderek detaylı bilgi alabilirsiniz. Şubedeki müşteri temsilcisi gerekli olan evrakları size bildirerek kredinizi hazırlatacaktır.

twitter retweet kaufen

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Avatar
    5 sene önce

    artık herkes hayvancılık yapmak istiyor ama sonunda becererek güzel işler yapan kişi sayısı çok az.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir