Günümüzde hemen herkes mobil ya da internet bankacılığı kullanmaktadır. İnternet bankacılığı üzerinden gönderilen havaleler ise kimi zaman gecikmeli olarak hesaplara aktarılmaktadır. Bu anlamda birçok banka kullanıcısı, havale ne zaman hesaba geçer diye araştırmalar yapmaktadır. Havalelerin hesaplara aktarılma işlemi birden fazla etkene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bunların başında bankaların işlem yoğunluğu gelmektedir. Bankada o sırada ne kadar fazla ve yoğun havale işlemi yapılıyorsa, havalenin aktarılması da o denli uzun sürmektedir. Fakat genel anlamda havale ne zaman gelir diye sorarsanız, yaklaşık 5 dakika içerisinde paranın hesaba geçmesi gerekmektedir.
Havale Ne Zaman Hesaba Geçer?
Bilindiği gibi havale, aynı bankada bulunan farklı hesaplara yapılan para transferi işlemidir. Bu yönüyle EFT’den ayrılır. Zira EFT, bankalar arası bir işlem olduğundan hesaba geçme süresi daha uzundur. Ancak havale, çok daha kısa sürede, kimi zaman saniyelerle ifade edilebilecek şekilde hesaba geçmektedir. Fakat havalenin de geç geldiği ya da hiç gelmediği durumlar olabilmektedir. Havale kaç saatte geçer derseniz, bu sürecin saatler almayacağını belirtmemiz gerekir.
Havalenin geç gelmesi öncelikle bankadaki işlem yoğunluğu ile alâkalı bir durumdur. Bankanın yoğunluğuna göre bu süre 5-15 dakika arasında değişebilmektedir. Fakat yine de bu süre, EFT’ye nazaran çok daha hızlıdır. Ancak havalenin doğru bir şekilde tamamlanabilmesi için transfer bilgilerinin eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Alıcının ad ve soyad bilgisi
- Alıcının hesap numarası ve şube kodu ya da IBAN bilgisi
- TC kimlik numarası
Havale Hesaba Geçme Süresi
Aynı banka içerisinde hesaplar arasında yapılan para transferi anlamındaki havaleyi, isterseniz banka şubelerinden isterseniz de ATM’lerden yapabilirsiniz. Dilerseniz çok daha hızlı ve konforlu bir şekilde internet bankacılığından da havale gönderimi yapabilirsiniz. BDDK’nin aldığı yeni kararla havale ücretlerinin düşüşe geçtiğini de belirtmek gerekir. Bu noktada havale kaç dakikada hesaba geçer sualini cevaplandırmak gerekir. Birçok kullanıcımız havale aynı gün hesaba geçer mi sorusunu sormaktadır. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi havale, EFT’den farklı olarak aynı bankada kayıtlı hesaplar arasında yapılan para transferlerine verilen işlemdir. Dolayısıyla havale aynı gün hesaba geçmiş olur. Bir diğer ifadeyle havale hafta sonu ne zaman hesaba geçer kaygıları yersizdir. Çünkü havale, haftanın her günü ve saati işlem yapılabilen bir transfer türüdür.