Seçim öncesinde hükümet, vatandaşlar için bir düzenleme daha yaparak büyük bir gelir kalemi olan vergileri yapılandırma yoluna gitti. Buna göre 2018 vergi borcu yapılandırması da gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabûl edilen 7143 Sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. söz konusu vergi affıyla beraber vatandaşların gecikme zamları ve gecikme faizleri silinecek. Ancak hâlâ daha vatandaşlar bu yapılandırmaya ne şekilde başvuracakları konusunda net bir bilgi sahibi değiller.
Makale İçeriği
2018 Vergi Borcu Yapılandırması
Öncelikle, söz konusu vergi yapılandırmasına konu olan borcun, 31 Mart 2018 tarihine kadar tahakkuk etmesi gerekiyor. Yani siz, 1 Nisan 2018 ve daha sonraki tarihler için olan vergi borcunuzu yapılandıramıyorsunuz. Peki, bu yapılandırmaya ne şekilde başvurabilirsiniz? Bunun için borcun olduğu idare birimine yazılı şekilde başvuru yapmanız gerekmektedir. Maliye Bakanlığı, büyükşehir belediyeleri, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB), belediyeler ya da il özel idareleri gibi kurumlara borç yapılandırmaları için başvuru yapabilirsiniz. Ancak başvuru işlemlerinin en kolayı, tabii ki internet üzerinden yapılanlardır. Buna göre vergi borcu yapılandırmasından yararlanmak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da e-Devlet Kapısı üzerinden de başvuru yapabilecekler.
Vergi Yapılandırmasında Şartlar Nelerdir?
Öncelikle başvuru için acele etmeniz gerekmektedir. Çünkü vergi borcu yapılandırmasında son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, herhangi bir şekilde tahakkuk ettirilen borçlardan dolayı açtığınız bir dava varsa, ondan da feragat etmeniz, yani vazgeçmiş olmanız gerekmektedir.
Bununla birlikte borç yapılandırmasında, ana paranın silinmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir. Yapılandırma mevzuatı, sadece söz konusu ana paranızın üzerine gelen gecikme faizlerini silecektir. Böylece Yİ-ÜFE tutarları da 0.35 olarak hesap edilecektir. Aynı zamanda ilk vade (taksit) zamanı dâhilinde peşin ödeme yaparsanız da, Yİ-ÜFE baz tutularak işleme alınan tutarın %90’ı sizden tâhsil edilmeyecek. Öte yandan toplam borcunuzu iki taksit hâlinde ödeme yapmak isterseniz de, Yİ-ÜFE hesaplamasında yarı yarıya indirime gidilecek. Son olarak, eğer yapılandırdığınız borcu taksitle ödemek isterseniz ana paranızın üzerine eklenecek olan Yİ-ÜFE hesaplamasıyla beraber şu şekilde bir ödeme tablosu çıkacaktır:
- 6 taksitle ödeme yapmak için tutar 1,045 ile,
- 9 taksitle ödeme yapmak için tutar 1,083 ile,
- 12 taksitle ödeme yapmak için tutar 1,105 ile,
- 18 taksitle ödeme yapmak için tutar 1,15 ile çarpılacaktır.
Hangi Borçlar Yapılandırılabilecek?
Vergi borcu yapılandırması ile birlikte, borcunuzun 31 Mart 2018 tarihine kadar tahakkuk etmesi gerekmektedir. Bu nispetle devlet, birçok borcu yapılandırmaktadır. Bu borçlar;
- Trafikte yediğiniz para cezaları ya da idarî para cezalarında indirim yapılacak
- Eczane sektörüne ait faizsiz cezasız stok düzeltme kolaylığı
- Taryihat ile inceleme aşamasındaki borçlar da yapılandırılabilecek
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinde önemli indirim
- Gecikmiş borçlar için Yurt İçi ÜFE (Yİ-ÜFE) indirimi
- Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi durumunda Yİ-ÜFE tutarında %90’lık indirim
- Özel usûlsüzlük cezaları yapılandırma kapsamında yarı yarıya indirilecek
- Vergi anlaşmazlıkları sulh (barış) usûlü ile tamamlanırsa %80’e kadar indirim yapılacak
- 31 Aralık 2013 tarihinden evvel 100 TL ile altındaki tutarlardaki borçların silinmesi
- Beyan etmediğiniz kazanç ya da gelirler için de faizsiz ve cezasız beyan verebileceksiniz
Vergi Borcu Yapılandırması Taksitle Ödenebilir mi?
Yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi, vatandaşlar vergi barışı yapılandırmasında ister peşin ister de taksitli olarak ödeme yapabilirler. Bu noktada taksitli ödeme yapmak isteyenlere şu şekilde taksit seçenekleri sunulmaktadır:
- 6 taksit
- 9 taksit
- 12 taksit
- 18 taksit
Bununla beraber 7143 Sayılı Kanun gereğince yapılandırılan 2018 vergi borcu dâhilinde taksitlerin ilk iki tanesi tam ve süresinde ödenirse, diğer taksitlerde bir takvim senesi içerisinde en fazla iki taksit eksik ya da zamanında ödenmezse vergi yapılandırması hükümleri ihlâl edilmiş olmayacak. Böyle de bir opsiyon, kanun tarafından vatandaşlara tanınmıştır. Ayrıca, son olarak belirtmek gerekir ki, yapılandırma dâhilinde taksitli bir ödeme planını onayladıysanız, Maliye Bakanlığı’na ait ödemelerdeki ilk taksit tarihiniz 1 Ekim 2018 olacakken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da 31 Ağustos 2018 tarihinde ilk taksiti ödemenizi istemektedir.
Vergi Borcu Yapılandırması Kredi Kartı İle Ödenebilir mi?
Evet, söz konusu vergi yapılandırması borçlarınız, anlaşmalı bankaların kredi kartı ya da banka kartları ile ödenebilmektedir.