1. Ana Sayfa
  2. Bank Kredisi
  3. Vergi Borcu Yapılandırma 2018
Trendlerdeki Yazı

Vergi Borcu Yapılandırma 2018

Yeni torba kanun ile SGK, idari para cezaları ve vergiye dair işlemlere yapılandırma gündeme geldi. Kanun meclisten geçerse devlet, büyük bir alacak kaleminden vazgeçmiş olacak.

Vergi Borcu Yapılandırma 2018
2

Seçim kararının alınmasından sonra vaatler ve icraatlar dönemi de başlamış oldu. Muhalefettekiler iktidar olursa neler yapacaklarını sıralarken, iktidar partisi de seçim öncesinde oy toplamak için yapılması gerekenleri yapıyor. Bunlardan biri de, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı vergi borcu yapılandırma 2018 kaideleri olarak karşımıza çıkmıştır. Başbakanın açıkladığı barış paketi birçok vatandaş tarafından merakla bekleniyordu. Öte yandan söz konusu yapılandırma ile ilgili kanun değişiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilerek komisyonda görüşülmesine başlandı.

Başbakanın kamuoyuna duyurduğu barış paketi yasalaşırsa, -ki büyük ihtimalle yasalaşacak, vergi, idarî ya da SGK cezaları on sekiz taksitle kredi kartı aracılığıyla ödenebilecek. Böylece borçlar bir buçuk seneye kadar taksitlendirilebilecek.

Vergi Borcu Yapılandırma 2018

Yeni düzenleme doğrultusunda toplumun birçok kesimi tarafından yapılandırma işlemleri kullanılabilecek. Oldukça geniş bir kapsamı bulunan pakette, SGK prim borçları ile vergi borçları dâhil olmak üzere diğer idarî para cezalarının tâhsili de bulunmaktadır. Buna göre yapılandırma içerisinde olan borçlar ve cezalar şu şekilde listelenmektedir:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) destek primi
  • İşsizlik sigortası primi
  • Gümrük vergisi
  • Kimi idarî para cezaları
  • Öğrenim ya da katkı kredisi
  • Ecrimisil ödemeleri
  • Topluluk sigortası primleri
  • Sigorta primleri

Yukarıda arz edilen alacaklardan kaynaklı ceza faizleri, gecikme faizleri, gecikme zamları, zam ve diğer tüm faizler ile gecikmeden kaynaklı cezalar tekrar yapılandırılabilecek. Eğer torba kanun meclisten geçer ve Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girerse, vatandaşlar yürürlük tarihinden sonra en geç iki ay içerisinde başvuru yapmaları gerekecek. Buna göre vergi borçları da yürürlük tarihinden sonraki dördüncü ayın sonuna kadar borçları ödemekle mükellefler. Söz konusu süre, SGK borçları için üçüncü ayın sonuna kadar olarak belirlenmiş durumda. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için son ödeme tarihi ise kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ikinci ayın sonuna kadar ödenebilecek.

MTV yapılandırmasında ikinci taksite dair ödemeler söz konusu barış paketine dâhil değildir. Yani sadece birinci taksit için yapılandırma yapılabilecek.

Bağkur’a bağlı olan bireyler, 31 Mayıs 2018 tarihine kadar olan borçlarına dair bir yapılandırma yapmazlarsa sigorta işlemleri askıya alınacak. Ayrıca bu kişilere haciz işlemi de yapılabilecek.

Matrah Artırımı 2018

Başbakan tarafından açıklanan yeni paket doğrultusunda kurumlar vergisi ile gelir vergisi mükellefleri matrah artırımlarını en az şu oranlara göre yapabilecekler:

  • 2016 senesi için yüzde yirmi
  • 2015 senesi için yüzde yirmi beş
  • 2014 senesi için yüzde otuz
  • 2013 senesi için yüzde otuz beş

Mükellefler, söz konusu bu oranlar doğrultusunda matrah artırımı yapmaları durumunda da tekrar bir tarhiyat işlemine müsaade etmemiş olacaklar.

Gençlere İş Kurma Desteği

Seçim öncesi sevindirilen bir güruh da gençler oldu. Buna göre 18 ile 29 yaş arasındaki gençlerin şirket kurmaları durumunda 1 sene boyunca Bağkur primleri devlet tarafından ödenecek. Ayrıca eskiden gelen 3 sene boyunca 75 bin liraya kadar olan Gelir Vergisi’nden muafiyet de devam edecek. Böylece gençlerin aylık prime esas kazançlarıyla birlikte yıllık sigorta birimleri devlet hazinesinden ödenmiş olacak.

Önerilen Yazı
Emekliye Bayram İkramiyesi 2018
Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Avatar

    vergi borcu yapılandırması çok iyi oldu bende internet vergi dairesinden borcum varmı diye sorgu yaptım ve trafik cezası çıktı. basitçe 2 dakika da yapılandırma başvurusu yaptım en azından faizleri ödememiş olacağım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir