Günümüzün kapitalist zihniyetinde en çok para kazanan ve vatandaşa ağırlık veren kuruluşlar hiç şüphesiz bankalardır. Öte yandan bankalar, olup olmadık noktalarda sizden muhtelif isimler altında ücret keserler. Bu noktada hesap işletim ücreti de, vatandaşı en çok üzen ve sinirlendiren durumlardan biridir. Dolayısıyla çağın gerisinde kalan bu bankalar ile çalışmalar kesilmekte, hesap işletim ücreti almayan bankalar tarafından sunulan yeni hizmetlere erişim sağlanmaktadır.
Makale İçeriği
Hesap İşletim Ücreti Neden Alınır?
Bankaların talep ve tâhsil ettikleri hesap işletim ücretleri, vadesiz hesaplardan alınan bir masraf kalemidir. Bu masraf kalemlerine hesabı açılan müşteriye yapılan işlem, kâğıt, kırtasiye ve birtakım başkaca masraflar ödettirilir. Genellikle üç ve altı aylık vadeler ile talep edilen hesap işletim ücreti aidatları, birçok banka kullanıcısını çileden çıkarmaktadır.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar
Teknolojinin üst düzey bir hâle geldiği günümüzde, dijital arşivleme de oldukça gelişmiştir. İnternet sistemlerinin ise yaygınlaşması, bankacılık sektörünün olağanüstü gelişmelere sahip olmasına neden olmuştur. Bu bakımdan şubesiz bankacılık, dijital bankacılık, bulut bankacılık gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bu tür bankacılık hizmetlerinde masraflar azaltılmış, bu da müşteriye artı değer olarak gelmiştir. Gerçekten de dijital bankacılık işlemlerinde hesap işletim ücretleri alınmamaktadır.
Hesap işletim ücretini dijital bankacılıktan başkaca katılım bankaları da tâhsil etmemektedir. Bu katılım bankalarına örnek olarak şunlar gösterilebilir:
- Ziraat Katılım Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Albaraka Türk Bankası
Enpara – Masrafsız Ücretsiz Dijital Bankacılık
İnceleyeceğimiz dijital bankacılığın başında QNB Finansbank’ın sunmuş olduğu Enpara sistemi gelmektedir. Dijital bankacılığı Türkiye’de sistemleştiren uygulama olduğunu da ifâde edelim. Enpara’ya başvuru yapmak için internetten form doldurmanız yeterlidir. Müşteri temsilcisi Enpara kartınızı sizin müsait olduğunuz bir gün getiriyor ve teslim ediyor. Ayrıca bu sistemde hesap işletim ücreti alınmamasının yanında havale, EFT ya da diğer bankacılık işlemleri için de ücret alınmıyor. Üstelik yeni çıkan kredi ürününde de aidat alınmadığı gibi, size aidat ödemesi yapıyor. 🙂
Türk Ekonomi Bankası – CEPTETEB
Önerebileceğimiz ikinci masrafsız bankacılık ise TEB’in kullanıma soktuğu CEPTETEB’dir. Bu hesaba sahip olmak için de internetten başvuru yapabiliyorsunuz. Havale işlemlerine ücret almayan CEPTETEB, EFT’lerde cüzî bir miktar talep ediyor.
Kuveyt Türk – Senin Bankan
Bir başka dijital bankacılık uygulaması olan Senin Bankan’da da hesap işletim ücreti olmadan kullanım gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu banka da EFT ya da havale masrafı kesmiyor. Her otuz günde üç defa da ücretsiz olarak Türkiye’deki bütün ATM’lerden para çekim işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Alternatif – Bank Dijital
Geçtiğimiz ay ABank’ın birleşme sonucu Alternatif Bank’a dönüştüğü bu yenilikçi bankada da ücret alınmamaktadır. Ancak burada da EFT’ler ücretli, havale işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
Denizbank – Dijital Deniz
Son zamanlarda Araplara satışı ile gündemde olan Denizbank’ın da bir dijital bankacılık hizmeti bulunuyor. Dijital Deniz ismi verilen bu hizmette hesabınız için bir işletim ücreti alınmıyor.
BONUS: Nasıl Hesap İşletim Ücreti Ödemem?
Her bankanın bir yumuşak karnı vardır. Bu da genellikle otomatik ödeme talimatı olarak bilinir. Dolayısıyla bankalar bir senelik ya da iki senelik otomatik ödeme talimatı karşılığında sizden hesabınız için işletim ücreti talep etmezler. Bu husus her banka için geçerli olmasa da, birçok bankada işe yarayacağını bilmeniz gerekir. Dolayısıyla siz, en iyi çalıştığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak sıkı bir pazarlığa girişin.
Hesap işletim ücreti almayan dijital bankaları sizler için değerlendirdik. Değerlendirme kriterleri arasında bankacılık hizmetlerinin ne kadar cazip olduğunu göz önüne aldık.
Ücret tahsil etmeyen bankalar arasında enpara’yı ve kuveyt türk’ün senin bankan’ını tek geçerim. Diğerleri pek güzel değil.
enpara’ya geçin kafanız rahat olsun. hiçbir işlemden ücret tahsil etmiyorlar. hesap işletim ücreti de yok. hatta bunların yeni kredi kartı aidat almıyor üstüne aidat veriyor 🙂
Arkadaşlar Skrill’in komisyon ücreti oldukça cuzi yazmışlar tam tamına 40 TL! Üstelik yatırma ücreti olarak da 14 TL aldılar!
Bu lanet site yüzünden 54 TL içeri girdim 200 TL harçlık avans için!
Merhabalar Buğrahan Bey,
Skrill, komisyon oranlarını güncellemiş olabilir. Bu noktada biz de yazımızda güncelleme gerçekleştirdik.