Senelerdir en pahalı turizm kenti olarak ünlenen Bodrum’daki ev fiyatları yükselmeye devam ediyor. Koronavirüs salgını döneminde büyükşehirlerden kaçan vatandaşlar ilçede ev bulmakta epey zorlanıyor. 75 metrekare bir evin kirası 2 bin liranın üstüne çıkarken, aynı ev minimum 800 bin liradan satışa çıkarılıyor.
Bodrum’a tayini çıkan devlet memurları ise ev kiralarını gördüklerinde ilçenin en uzak bölgesi olan Mumcular Mahallesi’nde oturmayı tercih ediyor. Günde işe gidiş-dönüş toplam 80 kilometreyi gözden çıkaran memurlar kırsal bölgelere yerleşiyor. Kırsal bölgelerde ev bulamayan memur kesimi ise kiraların yüksek olmasından ötürü ekonomik olarak zorluk çekiyor. Birçok memur ilçeden tayinini talep ediyor.
75 metrekarenin üzerindeki evlerin kira fiyatları ise dudak uçuklatıyor. Havuzlu, bahçeli 100 metrekarelik bir evin kirası ortalama 10 bin liradan başlıyor. Eğer dayalı döşeli full eşyalı bir ev kiralamak isteyen olursa bu fiyat 2 katına yükseliyor. Bodrum’daki ev kiraları 2 bin liradan başlayıp 60 bin liraya kadar yükseliyor. Sezonluk ev kiralamak isteyen vatandaşlar ise bu fiyatların 2 katını ödemek zorunda kalıyor.
Bodrum bölgesinden ev kiralamak isteyenler yalnızca kiranın yüksek olmasıyla karşı karşıya kalmıyor. Ev sahipleri, yıllık 6 aylık peşin bir de depozito talep ediyor, eğer emlakçıdan ev bulduysa bir de 1 kira bedeli de emlakçıya ödeme yapılıyor. 6 aylık peşin depoziton ve emlakçı komisyonu ile birlikte Bodrum’da bir ev kiralamak için vatandaşın minimum 20 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
Ev kiralarının yüksek olmasına ilişkin açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı olarak görev yapan Ahmet Aras ilçede kiraların yükseldiğini belirterek, “Özellikle salgından sonra büyük kentlerden Bodrum’a talep çok arttı. Sadece Bodrum’a değil diğer kıyı kentlerine de çok arttı. Bodrum bu konuda 1’inci sıradaki kent. Bodrum’da yaşamak kolay çünkü evler müstakil ev bahçeli ve deniz kıyısındasınız. O yüzden insanlar burayı daha çok tercih etmeye başladılar. İnsanlar bütçelerini de zorlayarak buralara gelip ev satın almaya ev bulamadıysa da kiralamaya başladılar. Bu da ister istemez büyük bir talep oluşturdu. Arzın da kısıtlı olmasıyla kiraları ve emlak fiyatları çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Bodrum’daki mevcut konut stoku 2’nci konutlarla beraber yeterli. 144 bin civarında konut var Bodrum’da bu da doğal olarak konut başı 3 kişi değerlendirirsek 450 bin civarında bir nüfusa tekabül eder. Bodrum’da maksimum ağırlığı budur” dedi.