İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Konut Kredisi
  3. Konut Kredisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Konut Kredisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Konut Kredisi Nedir, Nasıl Çıkarılır
2

Ülkemizin en büyük problemlerinden biri de, hiç şüphesiz kiralardır. Kiralar, her birey için ayrı bir yük ve zorluk anlamına geliyor. Ayrıca kira miktarlarının oldukça yüksek olması da insanların kuş kadar olan maaşlarını daha da kuşa çevirmektedir. Bu noktada insanlar, kira ödemek yerine konut kredisi nasıl çekilir sorusuna cevap arıyor ve kira öder gibi ev sâhibi olma hevesine düşüyorlar.

Konut Kredisi Nedir?

Konut Kredisi Nedir? 

Bankaların, satın almaya karar verdiğiniz evleri ipotek yani teminat altına alarak size kullandıkları bir kredi türü olan konut kredisi, beş yıl ile otuz yıl arasında değişen vade sayısına sâhiptir. Genel itibarıyla faiz oranları sabit olan bu kredi türünde, vade sayısının uzun olması ciddi kertede faiz ödemenize sebep oluyor.

İlginizi çekebilir. Sigortası Olmayanlar Nasıl Kredi Çekebilir?

Kredi kullanıp satın almak istediğiniz evin rayiç değeri neyse, çekebileceğiniz kredi miktarı da o rayiç bedelin %70 ya da %75’ine kadar çıkabilmektedir. Kalan miktarın peşinat olarak nakdi şekilde cebinizde olması gerekiyor. Örneğin, 300 bin liralık bir ev alacaksanız bankadan çekebileceğiniz maksimum kredi miktarı 225 bin lira olarak hesaplanmaktadır. Peşinat olarak da 75 bin liranızın bulunması gerekiyor.

Bankalar, ev kredisinde ipotek mantığını kullandıklarından ötürü genellikle sizden kefil istemezler. Ancak kimi durumlar kefil gösterilmesi de zorunluluk olarak tutulabilir. Bu, genel itibarıyla kredi puanı ve gelirinizle alâkalı bir durumdur.

Konut Kredisi Nedir? 

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da, satın almak istediğiniz taşınmazın tapuda konut yani mesken olarak geçmesidir. Eğer arazi, arsa, fidanlık, dükkan ya da depo gibi niteliklere sâhip bir taşınmazsa, o yerler için konut kredisi kullanamazsınız.

Eğer satın almak istediğiniz ev henüz inşa ya da yapım aşamasındaysa, bu sürecin yüzde seksen oranında tamamlanmış olması gerekiyor. Eğer henüz kaba inşaatı bile yeni başlamış bir evi satın almak isterseniz, bankalar size kredi vermez. Bu durum, ekspertiz denilen değerleme uzmanlarının satın alınacak konuta gelerek rapor hazırlaması ile ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda ekspertizler, evin değerini de hesaplayan uzmanlar olarak bilinmektedir.

İlginizi çekebilir. Vakıfbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Katılım bankalarının açılmasıyla ev kredilerinde de faiz oranlarında düşüş meydana gelmiştir. Bu ihtimali hatırlatarak, Vakıf Katılım, Halk Katılım ya da Ziraat Katılım gibi bankaların faiz oranlarına da muhakkak bakın.

Konut Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kredi hesaplaması yaparken bankaların sunmuş olduğu kredi faiz oranları, gelir miktarınıza ve kredi notunuza bağlı olarak hesaplanır. Kredi hesaplaması yaparken özellikle kredi erteleme, faiz oranları ve yıllık maliyet oranı karşılaştırmasının yanı sıra kredinin toplam ödeme tutarına da dikkat etmeniz gerekmektedir.

İlginizi çekebilir. QNB Finansbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi Hesaplama Formülü

Konut Kredisi Hesaplama Formülü

Kredi başvurusu yaparken kredi hesaplaması belli bir formüle göre hesaplanmaktadır. Aylık %1 faiz oranı ile 12 ay vadeli 1.000 TL kredi altığınızı varsayarsak; aylık taksitleriniz 89,98 TL olarak hesaplanacaktır. Krediyi aldıktan 1 ay sonraki taksit ödemenizde 100 TL’nin %1’i (Yıllık Faiz Oranı) yani 10 TL faiz borcunuz olacaktır. Yani ilk taksitte ödenecek 89,98 TL’nin 10 TL’si faiz tutarınızdır. Bu tutar içinde ayrıca 1,50 TL KKDF + 0,50 TL BSMV Kalan 7,88 TL ise toplam borcunuzdan düşülmektedir. İlk ödeme sonrasında ise 1.000 – 77,98 = 922,02 TL borcunuz kalacaktır. Kredi hesaplama formülünü aşağıya görsel olarak da ekledik.

Kredi hesaplama formülü

Kaç TL’ye Kadar Konut Kredisi Çekilebilir?

Kaç TL'ye Kadar Konut Kredisi Çekilebilir?

Ne kadar ev kredisi alabileceğiniz üç etkene bağlıdır. Evin ekspertiz değeri, hanenin geliri ve mevcut kredibiliteniz bu etkenler arasında yer almaktadır. Evin ekspertiz değeri bankanın vereceği kredi tutarını etkiler nedeni ise evin ekspertiz değerinin en fazla %90’ına kadar kredi kullanabilmenizdir. Geri kalan %10 için peşinatınız olmalıdır. Peşinatsız ev kredisi ise inşaat firmaları ve bankaların yaptığı bazı anlaşmalar ile mümkün olabilmektedir.

Yasal olarak, aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı hane gelirinin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Buna bağlı olarak çekmek istediğiniz konut kredisinin aylık taksit tutarı, hane içerisine giren toplam aylık kazancının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde belirlenir. Almak istediğiniz kredi dışında ödemekte olduğunuz başka bir kredi mevcutsa, o krediye ait aylık taksit tutarı da bu hesaba dahil edilir.

İlginizi çekebilir. Yapı Kredi Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? Neler Gereklidir?

Tüm bunların yanı sıra kredi onayı alabilmenizdeki en önemli kriter kredi notu ve kredibiliteniz. Konut kredisi başvurusu yaptığınızda banka kredi geçmişinizi inceleyerek ne kadar kredi kullanabileceğinize bu bilgiler dahilinde karar verir.

Çekebileceğiniz en yüksek kredi miktarı, gelirinizle doğru orantılıdır. Aylık taksitlerin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin %50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Alabileceğiniz maksimum konut kredisi de hane gelirinizin %50’si kadar olabilir.

Konut Kredisi Türleri Nelerdir?

Konut Kredisi Türleri Nelerdir?

Konut kredisi kapsamında arsa kredisi, ofis/iş yeri kredisi, konut geliştirme kredisi ve kentsel dönüşüm kredisi gibi alt türler bulunmaktadır. Gayrimenkul satın alma amacınıza yönelik olarak bu imkanlardan yararlanabilirsiniz.

İkinci El Konut Kredisi: Konut kredisi hem ikinci el evler için hem de sıfır evler için kullanılabilir. Sıfır evler için de ikinci el evler için de konut kredisi şartları da faiz oranları da aynıdır. Sadece bazı durumlarda, sıfır ev projelerinin bankalarla anlaşması olabilir. Böyle durumlarda daha düşük faiz oranıyla ya da sıfır peşinatla konut kredisi kullanma imkanı sağlanabilir. Sıfır Konut Kredisi

Sıfır Konut Kredisi: Konut kredisi sıfır evler için de ikinci el evler için de kullanılabilir. Sıfır evlerde müteahhittin ya da inşaatı yapan firmanın banka ile anlaşması varsa daha düşük faiz oranlarıyla kredi kullanma imkanı sunulabilir. Ayrıca yine anlaşma olması durumunda sıfır peşinatla da kredi kullanılabilir.

Kredi Faiz Oranları Neye Göre Belirlenir?

Kredi için sunulan faiz oranları güncel piyasa koşullarına veya bankaların kredi prosedürlerine göre belirlenmektedir. Bir banka konut kredisi faiz oranı olarak %1,25 isterken, diğer bir bankada faiz oranının %1,75 seviyesinde olduğunu görebilirsiniz. Yıllık veya belirli dönemlerde alınan kararlar sonrasında kredi faizlerinde değişiklik olmaktadır.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Avatar

    Katılım bankaları çok daha avantajlı bu konuda. Sabrınız varsa 10 15 yıl boyunca kira öder gibi bankaya ödemeye yaparak ev sahibi olabilirsiniz. Sürekli geliriniz olan bir işte çalışmanız önemli 5 sene ödeyip ardından ödemeyecek duruma gelirseniz o durum daha kötü olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir