İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İhtiyaç Kredisi
  3. Ne Kadar Kredi Çekebilirim, Kredi Çekme Limiti Nasıl Hesaplanır?

Ne Kadar Kredi Çekebilirim, Kredi Çekme Limiti Nasıl Hesaplanır?

Kredi hesaplama

Kredi çekmeden önce insanların en çok merak ettikleri konulardan biri de ne kadar kredi çekebilirim konusudur. Aslında bu konu tamamen kredi notunuz ile ilgili olmakla birlikte birkaç kriterin de bir araya getirilmesi ile sonuçlanmaktadır.

İhtiyaç kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisi almak isteyenler, bazen bankaya gittiklerinde istemedikleri birtakım durumlarla karşılaşabiliyorlar. Bunların en başında düşündükleri rakamlardan çok daha düşük kredi tutarlarının onaylanmasıdır. Bu tip durumlara düşmemek için kredi çekmeden önce ne kadar kredi kullanabileceğiniz hakkında basit birkaç araştırma yapmanız daha sağlıklı sonuç almanızı etkileyecektir.

Ne kadar kredi çekebilirim

Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhtiyacınız için kredi kullanmayı düşünüyorsanız ilk önce dikkat etmeniz gereken husus, kredi tutarını hesaplamaktır. Eğer doğru şekilde hesaplarsanız beklediğiniz kredi tutarını da net şekilde öğrenmiş olursunuz. Peki, bankalar kredi verirken neye göre limiti belirliyor?

Önerilen Yazı
Kredi Alma Şartları Ve Kredi Puanı

1- Çekmek İstediğiniz Kredi Türüne Göre

Çekmek istediğiniz kredi türü önemli bir detaydır. İhtiyaç kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisi çekmek istediğinizde banka buna göre durumunuzu göz önünde bulundurur.

2- Belgelenebilir Aylık Gelire Göre

Belgelenebilir aylık gelir, banka kredisi kullanmak için en önemli konuların başında gelir. Eğer belgelenebilir aylık geliriniz düşük ise çekmek istediğiniz kredi tutarı da bu rakam ile örtüşmüyorsa, banka talebinizi onaylamaz. Ama çekmek istediğiniz kredi tutarı, aylık net belgelenebilir gelirinize göre uygun ise banka kredinizi onaylar.

3- Eşinizin Belgelenebilir Aylık Geliri

Sizin belgelenebilir aylık geliriniz kadar, eşinizin geliri de önemli bir ayrıntıdır. Bankalar kredi başvurusunda bulunan müşterilerin aylık hane gelirini de göz önünde bulundururlar. Eğer eşinize ait net bir gelir varsa, kredi çekme limitiniz daha da yükselecektir. Ne kadar kredi çekebilirim sorusunun önemli bir maddesi de budur.

4- Mevcut Bir Krediniz Var mı?

Hali hazırda kullandığınız bir kredi varsa ve bu kredi tutarınızın aylık ödemesi, aylık belgelenebilir net gelirinize karşı yüksek kalıyorsa, bankanın kredinizi onaylaması biraz daha zor olacaktır. Ancak kredi çekmiş olabilirsiniz fakat belgelenebilir aylık geliriniz yeterli ise banka başvurunuzu olumlu şekilde değerlendirebilir.

5- Aylık Ödediğiniz Taksit Tutarı

Daha öncesinden çekmiş olduğunuz bir kredi için aylık ödeme oranınız da yine ne kadar kredi çekebilirim sorusu için önemli bir detaydır. Eğer gelirinize orantılı bir ödemeniz yoksa yeni yapacağınız kredi başvurusunun olumlu şekilde sonuçlanmasını beklemeniz yanlış olur. Bu yüzden bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurmanızda yarar vardır.

Önerilen Yazı
Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar ✅

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

Bankaların müşterilerine verdiği ihtiyaç kredisi faiz oranları günlük olarak değişir. Yani hesap yaparken bugün karşılaşacağınız faiz oranı ile yarınki faiz oranı aynı olmayabilir. Bu yüzden bu konuda daha net bilgi almak için kredi başvurusu esnasındaki faiz oranlarını kale almanız daha doğru olacaktır.

Her bankanın ihtiyaç kredisi için uyguladığı faiz oranı da farklıdır. Bu nedenle kredi almadan önce ya da başvuru yapmadan önce en uygun ihtiyaç kredisi faiz oranları veren bir banka bulmanız daha sağlıklı olacaktır. Vakıfbank, Halk Bank ve Ziraat Bankası, kamu bankaları olduğu için diğer bankalara göre daha uygun faiz oranları ile ihtiyaç kredisi alabileceğiniz bankalardır. Bu nedenle öncelikli tercihiniz kamu bankalarından yana olmalıdır.

Kredi Türüne Göre Hesaplama Vadeleri

Kullanılmak istenen kredi türüne göre vadeler de değişebilmektedir. Tüm bankalarda genel olarak ihtiyaç kredisi için 36 ay, taşıt kredisi için en fazla 60 ay vade, konut kredisi için ise 360 aya kadar vade uygulanabiliyor. Ancak konut kredisinde 360 aya kadar vade uygulanabilse de 120 aydan sonra faiz oranları değişmektedir. Bu nedenle konut kredisi başvurusu yapmadan önce vade seçeneklerini doğru şekilde hesaplamanız önemlidir.

Önerilen Yazı
Yapı Kredi Bankası İhtiyaç Kredisi: Aylık 43 TL’ye 100 Bin TL Kredi

Maaşımın Kaç Katı Kredi Alabilirim?

Bankadan ihtiyaç kredisi ya da diğer herhangi bir kredi için başvuru yaptığınızda ilk olarak bankaların inceledikleri şey, kişinin aylık net geliridir. Eğer aylık kesintisiz net bir gelir varsa (emekli, memur, işçi) bankaların kredi onaylaması daha kolay olur. Genel olarak eğer bankaların yaptıkları dönemsel kampanyalar ya da kredim fonları yoksa sabit gelirin 12-15 katı üstünde kredi kullanılabilmektedir.

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Kredi çekmek için yukarıda saydığımız özelliklere sahip olunması gerekir. Ancak bunlar haricinde genel olarak istenen bazı şartlar da vardır. Bunlar;

  1. Başvuru yapacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması,
  2. Vergi levhası veya aktif SGK kaydına sahip olunması
  3. Daha önce bankalarla çalışmış olması ve çalışmalarının düzgün olması,
  4. İpotek verilecekse eş rızasının imzalı şekilde ibraz edilmesi,
  5. İhtiyaç kredisinde en fazla 36 ay, taşıt kredisi için en fazla 60 ay, konut kredisi için ise en fazla 360 ay vade talep etmesi,
  6. Aylık net gelirin resmi evraklarla beyan edilmesi gerekir.

Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler

Kredi kullanmak istediğiniz banka sizden bazı evraklar isteyecektir. Resmiyet gerektiren bu evraklarda herhangi bir problem yoksa kredi almanız daha kolay hale gelecektir. Peki, kredi kullanmak için gerekli belgeler nelerdir?

Kredi Çekmek İçin Gerekli Belgeler

Özel Sektör Çalışanı Kamu Çalışanı Emekli Vergi Levhalı
Maaş bordrosu Maaş bordrosu Emekli aylık dökümü Güncel vergi levhası
SGK dökümü İkamet belgesi İkamet belgesi İmza sirküleri
İkamet belgesi *Tapu fotokopisi *Tapu fotokopisi Oda kayıt belgesi
İş yeri imza sirküsü *Araç ruhsatı veya faturası *Araç ruhsatı veya faturası Bilanço ve gelir tablosu
*Tapu fotokopisi Varsa ek gelir belgesi Varsa ek gelir belgesi Ticaret sicil gazetesi
*Araç ruhsatı veya faturası *Tapu Fotokopisi
Varsa ek gelir belgesi *Araç ruhsatı veya faturası

Kredi Notu Düşük İse Ne Yapılmalıdır?

Kredi notunun düşük olması demek başvuracağınız kredinin onaylanmaması anlamına gelir. Bu yüzden öncelikle findeks kredi notu önemli bir ayrıntı olarak aklınızda kalmalıdır. Findeks kredi notu hakkında ayrıntılı bilgi almak için ilgili konuyu gözden geçirebilirsiniz.

Kredi notu düşük ise yapılabilecek en güzel şey, düşük limitli bir kredi kartı kullanmaktır. Eğer kara listeye girmemiş iseniz her banka düşük limitli bir kredi kartı verir. Ancak yine de bu durumun bankanın inisiyatifine bağlı olduğunu unutmayın.

Önerilen Yazı
Findeks Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Kolay Kredi Kartı Veren Bankalar Hangileridir?

Aslında her bankanın kendine göre belirlediği birtakım şartlar ve uyguladıkları bazı prosedürler vardır. Fakat yine de bazı bankalar, bazı bankalara göre daha kolay kredi kartı verirler. Deniz Bank Bonus Kart, Enpara.com Kredi Kartı, Odeabank kredi kartı ya da İş Bankası kredi kartı, kolay kredi kartı alabileceğiniz seçeneklerdir.

Yorum Yap

Yorum Yap