İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. KMH
  3. Türkiye İş Bankası Ek Hesap Açma
Trendlerdeki Yazı

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Açma

Türkiye İş Bankası ek hesap açma işlemlerini nasıl yapmanız gerektiğine dair bir bilgi sunuyoruz. Ayrıca ek hesap faiz oranları da yazımızda yer almaktadır.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Açma
1

Dünya üzerinde kapitalist sistemin yerleşmesi ile birlikte nakit para ihtiyacı da her daim önem arz etmeye başlamıştır. Bu durumda, ek hesap ya da daha çok bilinen adıyla avans hesabı, artı para hesabı, kredili mevduat hesabı (KMH) devreye girmektedir. Söz konusu hesap, sıradan vadesiz hesabınızda + bakiye bulunmadığı durumlarda devreye girerek para çekmenizi, havale yahut da EFT işlemi yapabilmenizi sağlamaktadır. Türkiye İş Bankası ek hesap da söz konusu acil durumlarda kullanabileceğiniz bir kurtarıcı niteliğindedir. Ancak ek hesapların kendine has birtakım kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar, normal işleyişe göre farklılar arz etmektedir.

Ek Hesap Nedir?

En yalın ifadesi ile ek hesap, bankaların size sundukları hazır kredidir. Bu durumda, ek hesabınızdaki parayı kullanmadığınız takdirde herhangi bir eksi durumla karşılaşmazsınız. Ancak KMH hesabınızdan çektiğiniz 1 kuruşu, 30 gün içerisinde ödemek zorundasınız. Yoksa yüksek faizler ödemek zorunda kalırsınız. Bundan on – on beş gün evveline kadar %1,84 faiz oranı ile ödemek zorunda kaldığınız ek hesap kullanımlarınız, Türkiye’de ekonominin zor duruma düşmesi ve faizlerin artırılması ile birlikte %2,02’ye kadar çıkmış durumdadır. Böylece acil nakit ihtiyacı olanlar için geçici ancak ideal bir çözüm olarak görülmektedir. Fakat, faiz oranının yüksek olduğunu unutmayın.

Ek hesap konusunda unutmamanız gerekenlerden biri de, bakiyenizi -‘ye (eksiye) düşürdüğünüz durumda, vadesiz hesabınıza yeni bir para girişi olduğu takdirde sistem, öncelikle bu eksi bakiyenizi pozitife çıkarmaya çalışacaktır. Bu bakımdan harcamalarınızda dikkat etmeniz gerekmektedir.

Önerilen Yazı
Kredili Mevduat Hesabı Nedir?

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Açma

Ülkenin en önemli ve eski bankalarından biri olan Türkiye İş Bankası, ek hesap ile size cazip hazır kredi imkânı tanımaktadır. Bir başka ifadeyle ek hesap ile, kısa süreli kredi avantajından yararlanabiliyorsunuz. İş Bankası, uygulamaya koyduğu sistem ile 30 gün süreliğine size, kullanabileceğiniz on bin liralık bir kredi limiti tanımlıyor. 10 bin TL’yi dilediğiniz gibi çekip, ay sonunda günlük faiz işletilmek kaydıyla %2,02 faiz oranıyla ödeyebiliyorsunuz. Ancak ek hesap için bir başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için farklı yöntemler bulunmaktadır. Söz konusu yöntemler arasında şunları sayabiliriz:

  • İş Cep ya da İnternet Bankacılığı
  • Telefon Bankacılığı
  • Banka Şubeleri

Türkiye İş Bankası, yukarıdaki kanalların hepsinden başvurularınızı almaktadır. Başvuru sırasında herhangi ek bir belge de istenmemektedir. Fakat, başvurunuzun olumlu değerlendirilebilmesi için hesabınızı aktif olarak kullanmak ya da bankaya güven vermeniz gerekmektedir.

Şubeye Gitmeden de Ek Hesap Açılabilir mi?

Elbette. Ancak bu durum için, yukarıda belirttiğimiz başvuru kanallarından birini kullanmanız gerekmektedir. Hem zaman hem de mekân tasarrufu için, telefon bankacılığı, internet bankacılığı ya da cep bankacılığını kullanabilirsiniz. Bu mecralardaki başvuru formunu ya da alanlarını doldurarak kısa sürede işleminizi tamamlayabilirsiniz. Başvurunuzun kabul edilip edilmemesi ise, tamamen sizin bankanız ile olan borç düzeni ilişkinize bağlıdır.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Açılmıyor

Son dönemlerde kullanıcılarımızdan sıklıkla “İş Bankası ek hesap açılmıyor ve bunun sebebi nedir” tarzı sorular almaktayız. Normal şartlarda, internet ya da mobil bankacılık üzerinden ek hesap başvurusunda bulunabilmeniz gerekmektedir. Fakat banka nezdinde imzalarınız eksikse veya başkaca ek bir teknik nedenden ötürü hesap açılışınız engelleniyorsa, konu hakkında direkt çağrı merkeziyle görüşmelisiniz. Ancak İş Bankası ek hesap neden onaylanmıyor derseniz, kredi puanınızın banka tarafından istenen kriterleri karşılamadığını düşünebilirsiniz.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Faiz Oranları

Yukarıda da izah ettiğimiz üzere, ek hesaplar bankalar tarafından sunulan kısa süreli hazır kredilerdir. Hâliyle faizleri, standart kredilerden daha yüksektir. Çok yakın bir zamana kadar %1,84 olan ek hesap faizi, şimdi %2,02 olarak hesap edilmektedir. Bu hususta, ödeyeceğiniz miktarı bir örnekler açıklayalım.

İş Bankası ek hesabınızda 10 bin TL’lik limit olsun ve siz bu tutarın hepsini kullanmış olun. Otuz gün sonra, son ödeme tarihi geçmeden bankaya olan borcunuzu kapatmak istediğinizde ödeyeceğiniz miktar 10.242,40 TL olacaktır. Bu miktarın 202,00 TL’si bankaya ödenecek faiz, 40,40 TL’si de devlete ödeyeceğiniz vergidir.

Güncelleme – 01 Nisan 2020: Bu tarih itibarıyla İş Bankası ek hesap faiz oranı %1.25 olarak hesaplanmaktadır. Buna göre ödeyeceğiniz miktarı şu şekilde hesaplayabiliriz.

İş Bankası ek hesabınızda 10 bin TL’lik limit olsun ve siz bu tutarın hepsini kullanmış olun. Otuz gün sonra, son ödeme tarihi geçmeden bankaya olan borcunuzu kapatmak istediğinizde ödeyeceğiniz miktar 10.150,00 TL olacaktır. Bu miktarın 125,00 TL’si bankaya ödenecek faiz, 25,00 TL’si de devlete ödeyeceğiniz vergidir.

İş Bankası’nın ek hesap konusundaki faiz uygulamaları, gün ve son ödeme tarihinin geçmesine göre bittabi değişiklik göstermektedir. Bu durumda, İş Bankası Ek Hesap internet sayfasına göz atmanız faydalı olacaktır. Ekstra bir bilgi daha vermek önemlidir. O da, ödeme yapacağınız tarihin önemidir. Zira, ek hesabınızı bir günlüğüne ya da tatil ile hafta sonlarında kullanmanız durumunda, bir sonraki iş gününe kadar olan faizi ödemekle mükellef kalırsınız. Bu da bankaların bizlere atmış olduğu başkaca birer kazıktır.

İş Bankası ek hesap faiz oranı hesaplama işleminin her ay değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Bundan ötürü yukarıda verilen linkten güncel faiz oranlarını muhakkak takip etmelisiniz.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Taksitlendirme

Normal şartlarda ne yazık ki İş Bankası ek hesaplara taksitlendirmeye izin vermiyor. Fakat müşteri temsilcinizle görüşerek, borç kapama kredisi gibi bir ürün kullanarak bu işlemi kotarabilirsiniz. Hülâsa İş Bankası ek hesap yapılandırma işlemine pek sıcak bakmıyor.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Artırma

Eğer kullandığınız ek hesap limitiniz yeterli gelmiyorsa ve daha üst bir limite terfi etmek istiyorsanız, yine mobil veya internet bankacılığının ilgili bölümünden söz konusu ek hesabınızın limitini artırma talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için şubeye de gidebilir ya da çağrı merkeziyle görüşerek Türkiye İş Bankası ek hesap artırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Avantajları

İş Bankası’ndan ek hesap kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların başında, hiç şüphesiz acil para ihtiyacınızı karşılayabilecek ve kimseye minnet etmeyeceğiniz bir hesabınızın varlığı gelmektedir. Örneğin, âni gelişen bir sağlık probleminden dolayı hastaneye gittiğinizde, yanınızda da nakit para bulunmadığı zamanlarda ödemelerinizi bu hesaptan yapabilirsiniz. Fakat, hesabın avantajlı olmadığı bir tarafı da vardır muhakkak. O da, bu parayı hazır para olarak görüp salt acil ihtiyaçlarınız için değil, alışveriş vs. için kullanmanızdır. İşte, bu durumda işin rengi değişmektedir ve yüksek faiz oranları ile yıllar boyu uğraşmak zorunda kalırsınız.

Türkiye İş Bankası Ek Hesap Kapatma Nasıl Olur?

Yazının burasını okuyorsanız, muhtemelen ek hesaptan dolayı ağzınız yanmış demektir. Bu durumda ek hesap kapatma işlemini de zorunlu görüyorsunuzdur. Yazımızın başlangıç noktalarında da belirttiğimiz gibi ek hesabınızı açabileceğiniz tüm mekânlardan, ek hesabınızı da kapatabilirsiniz. Bunun için banka şubenize kadar gitmenize gerek yoktur. Fakat, şunu da belirtmemiz gerekiyor ki, ek hesabınızı kapatmadan önce tüm ek hesap bakiyenizi kapatmanız gerekmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Avatar
    5 sene önce

    türkiye iş bankasından uzak durun eft ve havale ücretleri hayvan gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir