1. Ana Sayfa
  2. Bank Kredisi
  3. Kredi Çekmek İçin Gerekli Şartlar

Kredi Çekmek İçin Gerekli Şartlar

kredi-cekmek-icin-gerekli-sartlarr

Nakit para ihtiyacınızı çözüme kavuşturmak için kredi başvurusu yapmadan önce kredi çekmek için gerekli bazı şartlar vardır. İnsanların birbirine olan güveninin azaldığı bir çağda, herhangi bir şeyi emanet olarak vermekte oldukça azalmış durumdadır. Ödünç olarak ya da borç olarak verilmesi azalan başka bir şey de paradır. Buna çare olarak ‘’kredi’’ denilen terim ortaya çıkmıştır.

kredi çekmek için gerekli şartlar

Peki, bankadan kredi çekmek için gerekli şartlar nelerdir? Kredi çekmeye dair gerekli şartlar, kredi türüne göre bazı değişiklikler gösterse de bazı ortak temel şartlar vardır. Kredi çekmek için gereken temel şartlar şunlardır:

18 Yaşını Doldurmuş Olmak

Bildiğimiz gibi ülkemizde reşit olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gereklidir. Bankalardan kredi çekebilmek içinde 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve KOBİ kredisi çekebilmek için mutlaka bu şartın sağlanıyor olması gerekmektedir. Ayrıca bankadan bankaya değişiklik gösterse de, banka kredisi çekmenin en son yaş sınırı genel olarak 65 yaştır. Bazı bankalar 65 yaş üstüne de belirli şartlar doğrultusunda kredi verebilmektedir.

Yeterli Kredi Notuna Sahip Olmak

Bir diğer konu ise kredi notunuzdur. Finansal geçmişinize göre şekillenen kredi notunuz ne kadar yükse olursa, kredi başvurunuzun onaylanması çok daha kolay kolay olacaktır. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı zamanında ödediyseniz, mevcut kredi ya da kredi kartı borçlarınızı düzenli ödüyorsanız, gecikmeden dolayı yasal takibe düşmediyseniz kredi notunuz daha yüksek çıkacaktır.

Gelir Hesabınız ve Belgeleri

​İlk duyduğunuzda, biraz can sıkıcı gelebilir ama kredi çekmek istediğiniz kredi tutarı ile geliriniz arasında bir denge olmalıdır. Şöyle ki, yaşamınızı sürdürmek için aylık yaptığınız belli bir harcama tutarı vardır. Gelirinizden bu harcamalar düşüldüğünde geriye kalan tutara göre aylık kredi taksit ödemelerinizi belirlemelisiniz. Böylelikle siz de yanlış kararlar verip ödeyemeyeceğiniz bir yükün altına girmemiş olursunuz.

Bankaların taleplerine göre şartlar değişiklik gösterebilir fakat genellikle çekilen kredinin aylık taksitinin 2 katı kadar gelire sahip olmanız gerekir. Mesela 1000 TL aylık taksitli olan bir kredi çekebilmek için en az 2000 TL aylık gelire sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca bu süreçte başka bir kredinizin ödemesi devam ediyorsa eğer, bu durum aylık gelirinizin daha yüksek olmasını gerektirebilir. Ek olarak, aylık gelirinizi maaş bordrosu gibi geçerli bir belge ile belgelemeniz gerekecektir.

Yeterli Bir Süre Sigortalı Çalışmış Olmak

Kredi çekebilmek için yeterli olan sigortalı olarak çalışma süresi, genel olarak bankaların değerlendirmesine göre değişkenlik gösterebilir. Her banka aynı şartları sunmayabiliyor. Ancak şu şekilde bir genelleme yapılabilir:

1- SGK’lı olarak çalışan birisi son iş yerinde en az 3 ay (bankaya göre değişebilmektedir), toplamda ise en az 12 ay sigortalı olarak çalışmış olmalı.

2- Vergi levhaları olarak çalışan birisinin ise vergi levhasında kar gözükmeli ve işletmenin kuruluşunun üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması gerekmektedir.

3- Memur olarak çalışan ya da emekli olan birisinden ise genelde belirli bir süre çalışmış olması istenmez fakat bu kişileri değerlendirirken kredi notu daha önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca emekli aylığına sahip olan kişi aldığı bu gelire el olarak başka bir yede de çalışıyor ve gelir elde ediyorsa, çalıştığı yerden elde ettiği aylık geliri belgesini sunması gerekir.

İpotek Verilecekse Eş Rızası Alımı

Kredi çekerken aile konutunuzu ipotek olarak verebilmeniz için eşinizin de rızasının olması gerekmektedir. Bunu eşinizden yazılı olarak (eş muvafakat namesi) alınması gerekir. Ayrıca banka sizden kefil göstermenizi isterse eğer, kefilden de eş rızası almanın yasal bir zorunluluk olduğu da belirtilmektedir.

Banka İsterse Kefil Olarak Gösterilecek Birinin Bulunması

Her banka istemese de bazı bankalar, gerekirse kefil olarak birinin bulunmasını istemektedirler. Bu tamamen bankanın inisiyatifine bağlıdır.

İlginizi Çekebilir: 

Ne Kadar Kredi Çekebilirim, Kredi Çekme Limiti Nasıl Hesaplanır?

PTT İhtiyaç Kredisi Şartları Nelerdir, Başvuru Nasıl Yapılır?

Yorum Yap

Yorum Yap