1. Ana Sayfa
  2. Bank Kredisi
  3. Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar ✅

Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar ✅

konut kredisi ve diğer banka kredileri hakkında bilinmesi gereken hususlar

Sizde gelecek kaygınızı azaltıp, aileniz ile uzun süre mutlu yaşamak mı istiyorsunuz? Konut kredisi başvurusu, ev alma hayalinize sizi en kolay şekilde yaklaştıracak adımdır. Ev alma işlemlerine bakmadan önce elbette maddi bir birikime ihtiyacınız var fakat bu maddi birikimiz ev almaya yetmiyorsa eğer bu durumda konut kredileri size göre yardımcı olabilir.

konut kredisi

Konut kredisi, ev sahibi olabilmek için ihtiyaç duyduğunuz maddi desteği sağlayan kredi türüdür. Fakat bilinmesi gereken bir nokta; aldığınız kredi evin ihtiyaçlarının tamamını karşılamaz. Bankalardan talep ettiğiniz konut kredisi, sahip olmak istediğiniz evin en fazla % 85’ini karşılamaktadır. Konut kredisinde göz ardı edilmemesi gereken bir diğer nokta ise bankaların, verdikleri kredinin geri ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması için borcunuz bitene kadar evi ipotekli olarak tutmalarıdır.  Borcunuz düzenli bir şekilde ödenip, bittiğinde evinizin üzerindeki ipotek kalkar.

 Hayalinizdeki Eve Sahip Olmak İçin 5 Konut Kredi Şartı

Hayalinizdeki eve sahip olmak için size yardımcı olacak konut kredisi almanız için bilmeniz gereken bazı vardır. Peki, konut kredisi alabilmeniz için aranan başlıca 5 şart nedir?

1- Konut kredisi çekebilmeniz için öncelikle 18 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir. En üst sınır olarak ise 70 yaş olarak belirlenmiştir.

2- Konut kredisi çekebilmeniz için arzu edilen belgeleri eksiksiz olarak bankaya sunmanız gerekiyor. Bu belgeler size ve eve dair detaylı bilgi edinip kredi isteğinize yanıt verilmesini sağlar.

3-  Ev kredisi talebinin, alacağı olumlu veya olumsuz yanıtta kredi notunuzun yüksek olması oldukça etkili olacaktır. Eğer kredi notunuz düşükse olumsuz yanıt alma oranınız daha yüksektir.

4- Hane gelirinin, rutin harcamalar dışında aylık olarak konut kredisini ödeyebilecek durumda olması bekleniyor.

5- Konut kredisi için gerekli olan şartlar sadece kişisel değildir. Bunun yanı sıra kredi başvurusu yaptığınız evin iskânının olması da gerekiyor.

En Uygun Konut Kredisi Veren Banka ve Gerekli Belgeler

Konut kredisi nasıl alınır? Sorusunun cevabı tabiki de doğru bir şekilde en uygun kredi veren bankalardan yapılmalıdır. Konut kredisi için gerekli evrak listesi, kredi çekeceğiniz bankaya ve çalışma durumunuza göre değişiklik gösterir. Mesela ücretli bir çalışansanız maaş bordosunu, emekliyseniz maaş cüzdanı fotokopisini konut kredisi çekmek için bankaya sunmaya gerekiyor. Bazı durumlarda ek belge ve bilgiler istenebilir. Başlıca belgeler şu şekildedir:

1- Banka şubesinde doldurmanız gereken başvuru formu,

2- Nüfus cüzdanı. Şayet nüfus cüzdanınız yoksa ehliyet ve pasaport nüfus cüzdanı yerine kullanılabilir.

3- İkamet belgesi,

4- Gelir belgesi,

5- Satın alınacak konutun tapu fotokopisi ya da iskân belgesi,

Ücretli çalışansanız yukarıdaki belgelere ek olarak; çalıştığınız iş yerinin imza sirküleri fotokopisi ve maaşınızdan herhangi bir kesinti olmadığını belirten bir yazıda gerekmektedir. Serbest meslek sahibiyseniz aşağıdaki belgeler konut kredisi başvurularınızda sizden talep edilir:

1- Faaliyet belgesi,

2- İmza sirküleri,

3- Son 1 yıla ait bilanço ve gelir tablosu,

4- Ticaret sicil gazetesi,

5- Son yıla ait kurumlar vergisi tahakkuk fişi.

Gerekli belgeleri sunduktan sonra satın almak istediğiniz ev için ekspertiz işlemleri yapılır. Ardından kredi istediğiniz sonucu size bildiriyor. Fakat eksik belge ile başvuru yapamamak için başvuru öncesinde başvuru yapacağınız banka ile görüşmeniz gerekiyor. Peki, konut kredisini en uygun hangi bankadan çekebilirsiniz?

Kredi çekerken dikkate almamız gereken bazı noktalar vardır, mesela faiz oranları.  Faiz oranları ile birlikte, çıkacak olan diğer masraflarda göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bankaların faiz oranlarını karşılaştırmanızda fayda var çünkü karşılaştırma yapmadan banka seçimi yaparsanız takdirde, düşük taksit yaptığınızı düşüneceksiniz fakat ödeyeceğiniz masraflar ya da toplam geri ödemeniz yüksek olsa bile bu durumdan haberdar olmadığınızdan dolayı zarar edebilirsiniz. İşte, en uygun faizli konut kredisi veren bankalar

ING Bank

Toplam maliyeti: 204.182 TL

Maksimum vade: 120 ay

Faiz oranı: % 1.36

Faiz tutarı: 103.415.31 TL

Diğer masraflar: 1.668.00 TL

Toplam ödeme: 205.083.31 TL

Yapı Kredi

Toplam maliyet: 207.565 TL

Maksimum vade: 120 ay

Faiz oranı: % 1.39

Faiz tutarı: 106.130.28 TL

Diğer masraflar: 1.645.00 TL

Toplam ödeme: 207.775.28 TL

Garanti BBVA

Toplam maliyet: 207.840 TL

Maksimum vade: 240 ay

Faiz oranı: % 1.39

Faiz tutarı: 106.130.28 TL

Diğer masraflar: 1.676.00 TL

Toplam ödeme: 207.805.28 TL

Vakıf Bank

Toplam maliyeti: 208.993 TL

Maksimum vade: 120 ay

Faiz oranı: % 1.40

Faiz tutarı: 107.038.88 TL

Diğer masraflar: 501,10 TL

Toplam ödeme: 207.539.98 TL

Yukarıda bazı bankaların dikkat edilmesi gereken noktaları belirtildiği gibi, sizde en uygun ev kredisi çekmek için bunlara dikkat etmelisiniz, aksi takdirde zarara uğrayabilirsiniz.

Diğer Banka Kredileri Nelerdir?

Günümüzde ekonomik yaşamın gerekliliklerinden dolayı kredinin birçok türü bulunmaktadır. Bu krediler kişinin yaşına, cinsiyetine ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Günümüzdeki en sık başvurulan 6 kredi çeşidi şunlardır:

1- İhtiyaç Kredisi

İhtiyaç kredisi, günümüzde en çok tercih edilen ve başvuru yapılan kredi çeşididir. Bireysel kredi olarak da bilinen ihtiyaç kredisi, düşük tutarlı ve kısa vadeli ihtiyaçları karşılamak için verilen ipotekli veya ipoteksiz kredilerdir.

2- Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi, birinci el ya da ikinci el taşıt alımlarını finanse etmek amacı ile kullanılan bireysel bir kredi türüdür. Kredi vadesi boyunca araç banka üzerine ipotek altına alınır.

3- Bayram Kredisi

Bayram kredisi, bankaların bayram dönemi, ziyaret ve alışveriş gibi masraflarına yönelik sunduğu dönemsel kampanya kredisidir. Bayram kredileri, ihtiyaç kredileri kapsamında düzenlenen kredi kampanyalarıdır.

4- Evlilik Kredisi

Evlilik kredisi ya da düğün kredisi olarak bilinen bu kredi, evlenmeyi planlayan çiftlerin masraflarını karşılamak için verilir. Bir tür ihtiyaç kredisidir.

5- Esnaf Kredisi

KOBİ kredisi olarak da bilinen esnaf kredisi, küçük işletmelerin masraflarını karşılamak ve kendilerini geliştirmek için yararlanabilecekleri kredi çeşididir.

Konut Kredisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

En uygun kredi veren bankaları nasıl bulabilirim?

En uygun kredi veren bankaları; toplam maliyet, vade süresi, faiz tutarı ve toplam ödeme seçeneklerini göz önünde bulundurarak karşılaştırma yapmalısınız. Bu şekilde en uygun kredi veren bankaları teşhis edebilirsiniz.

İhtiyaç kredisi nasıl hesaplanır?

Kredi tutarı ve vadesi göz önünde bulundurularak güncel faiz oranları üzerinden ihtiyaç kredisi hesaplamaları yapılır.

Banka kredisi başvurusunda gerekli belgeler nelerdir?

Nüfus cüzdanı, başvuru formu, satın alınacak evin tapu fotokopisi, ikametgâh belgesi ya da adınıza kayıtlı fatura ve gelir belgesi banka tarafından sizlerden istenmektedir.

Kredi alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Öncellikle 18 yaşınızı doldurmuş, 70 yaşını aşmamış olmanız gerekiyor. Ayrıca kredi notunuzun yeteri kadar yüksek olması durumunda bankalardan kredi çekmeniz mümkün olacaktır.

 

Yorum Yap

Yorum Yap