1. Ana Sayfa
  2. Bank Kredisi
  3. Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları İçin Konut Kredisi

Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları İçin Konut Kredisi

Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları Konut Kredisi

Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan Türk vatandaşı kişiler ülkemizden konut kredisi kullanarak ev sahibi olabilir. Bunun için konut kredisi başvurusu yapılacak olan bankaya ve kişinin bulunduğu ülkeye göre talep değerlendirmesi yapılır.

Yurtdışında yaşayan kişilere özel bu krediden yararlanabilmek için kişinin yurtdışında çalıştığını veya emekli olduğu bankaya belgeleriyle göstermesi gerekmektedir. Bankalar açısından bu tip kredilerde karşılaşılan en büyük problem, kredinin ödenmemesi durumunda yaşanılan zorluklardır. Kredi kullanacak olan kişinin yerleşik adresi yurtdışında olduğu için kredinin ödenmemesi durumunda paranın tahsilinde haciz vb. işlemlerde banka, zorluklar yaşamaktadır.

Konut kredisi kullanımında kefil zorunluluğu olmadığı halde banka bu durumda kefil talebinde bulunabilir. Tabii, kişinin ikamet ettiği bölgede Türk bankasının bulunması ve bu bankadan kredi kullanılması işlemleri biraz daha kolaylaştırabilir. Para birimi olarak TL cinsiden ya da döviz cinsinden kredi kullanılabilir.

Peki, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları konut kredisi çekebilir mi? Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ne kadar kredi çekebilir? Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları konut kredi başvuru şartları nelerdir? Hadi inceleyelim.

Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları Konut Kredisi

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının konut kredisi kullanabilmeleri birkaç avantaj sağlamakla birlikte bankalar tarafından farklı şartları da bulunmaktadır. İkameti ülkemizde bulunan her birey ekspertiz değerinin %80’i kadar konut kredisi kullanabilirken bu oran yurt dışında yaşayan bireyler için %50-%70 arasında değişiklik göstermektedir. Böylelikle bankalar risk oranlarını düşürerek kullanılan kredi riskini de düşürmüş olurlar. Ayrıca kredili konuta ipotek koyarak kredi riskinin daha da düşmesini sağlayabilmektedirler.

Yurt Dışında Yaşayanlara Konut Kredisi Veren Bankalar

Yurt dışında ikamet eden ve Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, ING Bank ve Türkiye Finans bankalarında “Gurbetçi Mortgage” finansmanı bulunmaktadır. Bu sayede isteyen TL, isteyen döviz (Euro/Dolar) olarak kredi ödemelerini seçebilir.

Banka

 

Vade/Ay

 

TL Kredi Seçeneği

 

Döviz Kredi Seçeneği
Garanti 240 Var Var
Akbank 120 Var Var
Türkiye Finans 120 Var Yok
Ziraat 120 Var Yok
ING 120 Var Yok

Kredi ve Tapu İşlemleri İçin Türkiye’ye Gelmeli miyim?

Çoğu banka genellikle bu krediye başvuruda bulunan kişiye Türkiye’ye gelme zorunluluğu kılmaz. Kredi ve topu işlemleri noter yoluyla vekalet verilen kişi tarafından yürütülebilir. Burada önemli olan tercih ettiğiniz bankanın izleyeceği kredi sürecidir.

Tapu Masrafları Ne Kadar Olur?

Tapu masrafları, beyan edilen evin toplam değerinin %4’ü şeklinde alınır. Yani 300.000 TL değerinde bir evin tapu masrafları 12.000 TL değerindedir. Ayrıca bu masraflar alıcı ve satıcı arasında aksi bir anlaşma olmadığı sürece yarı yarıya ödenmektedir.

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşların Konut Kredisi Alabilmeleri İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Bazı bankalar sadece yaşadığınız ülkede onaylattığınız belgeyi yeterli bulurken bazı bankalar ise kefil ya da yerleşik adres şartlarını da sizden isteyebilir. Konuyla ilgili istenilen belgeler ise şunlardır:

  • Krediye konu gayrimenkule ait ekspertiz raporu (banka tarafından yapılır)
  • T. C. Pasaportu veya T.C. Nüfus Cüzdanı örneği,
  • Yaşanılan ülkedeki gelir belgesi, (Konsolosluk onaylı olması istenebilir)
  • 3 aylık banka hesap özeti ve kredi kartı / kredi ekstresi,
  • Yaşanılan ülkedeki kredi kayıt bürosu kaydı (örneğin, Almanya – SCHUFA, Hollanda – BKR)
  • Yurt dışındaki ikamet adresine ait faturaların fotokopisi (elektrik, internet, telefon vb.)
  • Satın alınacak konuta ait tapu fotokopisi,
  • Evli ise eş muvafakat namesi (eşin rızası olmadan konut kredisi kullanılamaz),
  • Varsa üzerine kayıtlı ek teminat belgeleri (ev, araba, arsa vb.)

Yurt Dışında Yaşayanlardan Kefil İstenir mi?

Bankaların yurt dışında yaşayan vatandaşların kredisini ödememe konusunda çok mağdur oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla kişinin Türkiye’de yerleşik adresi olmadığı için banka genel haciz işlemlerini uygulama aşamasında da zorluk çekmektedir. Kefil zorunluluğu olmamakla birlikte bankalar genellikle kredi notu iyi, gelir durumu yüksek ve ikameti Türkiye’de olan bir kefil gösterilmesini talep edebilmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap